Achtbanen en andere attracties in Duinrell

Pretpark Duinrell ligt in de duinen bij Wassenaar in Zuid-Holland. Dat is alvast de eerste attractie. Maar Duinrell kent veel meer attracties, waaronder verschillende achtbanen.

Het begon met de nu Nostalgische speeltuin

Patrick met de jongens op de familieschommel in Duinrell in 2009

Het landgoed Duinrell, dat al eeuwen in handen is van de familie van Zuylen van Nijevelt werd al in 1935 opengesteld voor het publiek. Bij het restaurant de Schaapskooi werden diverse speeltoestellen geplaatst voor de jeugd. En nog altijd bevindt zich hier de grote speeltuin.

Veel ouders, en zelfs opa's en oma's zullen nog herinneringen hebben aan deze speeltuin. De familieschommel, klimtoestellen en hoge glijbanen staan nog op menige oude (zwart-wit) familiefoto.

In de loop van de tijd zijn er veel nieuwe toestellen bijgekomen, en oude verdwenen. Meest recent is de oude hoge glijbaan vervangen door een moderne toren met diverse glijbanen.

Maar nog diverse nostalgische toestellen zijn er in de speeltuin te vinden.

Rick's Avonturenburcht

We poseren bij de ingang van Rick's Avonturenburcht

Voordat je bij de nostalgische speeltuin aankomt, kom je eerst bij Rick's Avonturenburcht. Hoewel Duinrell niet met themagebieden werkt, is dit er eigenlijk wel één.

Je vindt hier vele verschillende attracties. Van een monorail, tot schommelschip, de brandende kaars toren, en een eigen sprookjesbos. Wil je niet naar Brussel voor Manneke Pis? Hier staat een eigen versie, die nog veel leuker is ook!

Veel attracties hier zijn doe-het-zelf. Zoals de glijbaan Aqua Shute, de katapult bootjes (erg leuk, kost een Euro) en de indoor speeltuin Rick's Fun Factory.

En er zijn ook nog 2 animatieshows, de Play Kwek Show en de Kwabus Kwebbel Show.

Manneke pis piest in het rond in Duinrell
Zeb landt in het water bij de katapult

Al met al is dit een leuk themagebied. Vooral voor jonge kinderen, maar ook de schooljeugd zal sommige attracties wel bevallen, en papa en mama ook.

Trampolines, bumperbootjes en andere kleine attracties

We poseren bij de ingang van Rick's Avonturenburcht

Als je na Rick's Avonturenburcht langs de nostalgische speeltuin gelopen bent, kom je bij een gebied met diverse kleine attracties. Te beginnen met een reuzenrad, oh nee kikkerrad.

Erg leuk zijn de botsbootjes. Maar de kinderen zullen ook genieten van de trampoline's en de Matterhorn: grote ballen met een net erover zodat je er op kunt klimmen.

Een midgetgolf baan vind je ook in dit gedeelte. Er staat ook een grote zweefmolen, en bij het pannenkoekenrestaurant staat een grote overdekte draaimolen (caroussel).

Het geheel wordt gecompleteerd door de...

Treintjes voor de kleintjes

Dit was een favoriet van onze jongens toen ze klein waren. Een minitreintje, dat onder andere door de trollengrot gaat.

En er is nog een treintjes-attractie: de Locomotion. Hier rijdt het treintje langzaam door een berglandschap, terwijl het berglandschap zelf ook draait.

De minitrein gaat door de Trollengrot
Zeb en Tycho als kleine jongens in de Locomotion

Rodelbaan in de duinen

Zeb in de rodelbaan

Achter de zweefmolen kan je via een bruggetje de duinen in wandelen. Dat is op zich al erg leuk, maar hier vind je ook een klassieker van Duinrell: de rodelbaan.

Zo'n zomerrodelbaan vindt je vooral in bergachtige gebieden in het buitenland, en in het Limburgse Valkenburg natuurlijk. Maar Zuid-Holland heeft er dus ook één in de duinen.

Je kan in Duinrell kiezen uit twee, grotendeels naast elkaar liggende banen. Tip: kies rechts, daar is de wachtrij meestal korter. Je wordt in het sleetje omhoog getakeld, en roetsjt vervolgend naar beneden. Niet spectaculair, maar wel erg leuk.

In het duinengebied kan je ook nog naar een uitkijktoren wandelen. En er is een klimbos, maar die is niet altijd open en je moet die apart reserveren.

De Kikkerachtbaan

De kikkerachtbaan

Terug op het Duinrell terrein kom je bij de oudste achtbaan van Duinrell: de kikkerachtbaan uit 1985.

Dit is een eenvoudige achtbaan die leuk is voor kinderen. Geen loopings of andere inversies, maar hij schudt wel flink.

Bij Wild Wings bepaal je het zelf

Naast de oude kikkerachtbaan staat één van de nieuwste attracties: Wild Wings. Bij deze attractie zit je in een vliegtuigje waarvan je zelf de vleugels kan bedienen.

Zeb en Tycho gaan over de kop in Wild Wings

Door op de juiste manier wind te vangen met de vleugels, kan je rondjes maken. Over de kop dus, en als je het goed doet heel vaak!

Het leuke aan deze attractie is dus dat je zelf kan bepalen hoe wild het gaat. En je kan oefenen door er vaker in te gaan, want het lukt meestal niet direct.

Dan moeten er niet te lange rijen staan natuurlijk. Deze attractie staat ook in Legoland Duitsland en in Tripsdrill, maar de rijen in Duinrell zijn meestal een stuk korter.

Mad Mill

Loop je iets verder dan kom je bij de Mad Mill. In het thema van een oude molen is dit een soort schommelschip, dat ook om zijn as kan draaien.

Deze zogenaamde frisbee-attractie van Duinrell is heel spectaculair. Je maag moet er wel tegen bestand zijn, maar schoolkinderen en tieners vinden het geweldig.

Waterattracties Splash en Waterspin

Het bootje van de Splash landt in het water

De Splash in Duinrell is een echte klassieker. Het was in 1992 de tweede in zijn soort, en tegenwoordig kan geen pretpark zonder zo'n attractie.

De aankleding van deze attractie is eenvoudig. De boot wordt een helling opgetakeld, draait een halve cirkel en komt dan naar beneden met een enorme boeggolf tot gevolg. Geen rotspartijen en thema aankleding om naar te kijken, maar wel een groot spektakel.

Je kan bij deze attractie kiezen voor een open of een gesloten boot. Maar bij de gesloten boot kunnen je billen nog wel nat worden. Ook leuk is de brug waarop toeschouwers kunnen staan. Je kan dan voor of achter het scherm staan. Op warme dagen erg leuk om je helemaal nat te laten splashen!

De andere waterattractie is de Waterspin. maar hier zul je niet of nauwelijks nat worden. De lange banken gaan diverse keren over de kop, maar de fonteinen halen de bezoekers meestal niet. De attractie is leuk, maar we hebben in andere pretparken wel wildere exemplaren gezien.

De Falcon en DragonFly achtbanen

Samen in de Falcon

Achteraan in het pretpark kom je dan bij de echte achtbanen. De DragonFly is de familieachtbaan. Deze is leuk, maar gaat niet over de kop.

Voor tieners is de Falcon de meest uitdagende achtbaan in Duinrell. Dit is een unieke achtbaan waarbij je in een karretje loodrecht omhoog getakeld wordt. Je ligt daarbij dus op je rug.

Daarna ga je ook weer loodrecht naar beneden, waarna een looping en diverse draaiingen en rollen volgen. Een erg leuke en spectaculaire achtbaan.

Andere speeltuintjes en activiteiten

Tokkelen in het klimbos van Duinrell

Duinrell is een ander soort pretpark dan wat je gewend bent. Het terrein is groot, met een soort verstopt ook nog een speelkasteel, hoge glijbanen en andere speeltoestellen.

Bovendien kan je zomaar de duinen en bossen in wandelen om bomen te beklimmen ofzo. En er is ook een echt klimbos. Dat is vooral ook leuk als je een paar dagen in het bijbehorende vakantiepark of op de camping verblijft.

En dan is er natuurlijk ook nog het Tikibad, met het grootste glijbanencomplex van Nederland. Hier moet je wel apart toegang voor reserveren.

In de Dragon Fly met mijn gezin

Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)