Een stedentrip in Athene met kinderen: ontdek de Griekse oudheid

In Griekenland kun je nauwelijks voorbij gaan aan de Griekse oudheid. Leerzaam en ook leuk, vooral als je op stedentrip naar Athene met kinderen gaat.

Wisseling van de wacht in Athene

Bij Griekenland denk je meestal aan een heerlijk rustige vakantie aan het strand van één of meer van de eilanden. Maar eigenlijk mag een bezoek aan de hoofdstad Athene niet ontbreken.

Heel Athene lijkt net een oud openluchttheater. Het ademt oudheid, vol met indrukwekkende torens, tempel, kerken en musea.

Omdat het bijna niet mogelijk is om alle bezienswaardigheden van de stad te noemen, beperken we ons hieronder alleen tot attracties die leuk zijn voor het hele gezin.

Lees hieronder wat er allemaal te beleven valt als je naar Athene met kinderen reist, of klik direct door naar het

De Akropolis, hoog(s)tepunt van de stad

Zeb, Tycho en een vriendje bij de Akropolis

Akropolis is Grieks voor ‘het hoogste punt van de stad’ en het is voor velen ook het hoogtepunt van Athene.

De Akropolis in het Zuiden van de stad is de must-see die in elke reisgids van Griekenland vermeld staat. Zeker als je met kinderen naar Athene gaat is het een bezienswaardigheid die je niet mag missen.

Deze berg is 156 meter hoog en er zijn overblijfselen van verschillende tempels te bewonderen.

Het is haast niet voor te stellen dat de geschiedenis van dit religieuze centrum van Athene teruggaat tot 2000 voor Christus.

Het Parthenon is de meest beroemde tempel, opgedragen aan de godin Athene. Volgens de mythologie won zij een wedstrijd met de god van de zee, Poseidon.

Poseidon gaf de stad een waterbron (zout water, omdat hij de god van de zee was) en Athene schonk een olijfboom. De bewoners kozen voor het geschenk van Athene, waardoor de stad naar haar genoemd werd.

Terwijl je zelf de archeologische vondsten bekijkt of geniet van het indrukwekkende uitzicht over de stad, kunnen de kinderen overal klimmen en klauteren.

Let op: je bent (uiteraard) niet de enige die een bezoekje brengt aan de Akropolis, dus zorg dat je er op tijd bent. Op stap gaan met een kinderwagen valt vanwege de niveauverschillen niet aan te raden. Als een kind nog te klein is om te lopen, dan kun je misschien beter voor een draagzak kiezen.

Anafiotika, een oase van rust middenin de stad

Wanneer je richting het Noorden afdaalt van de Akropolis, kun je een bezoek brengen aan de wijk Anafiotika. Hier kun je even ontsnappen aan de drukte.

De kubusvormige huisjes hier werden gebouwd door de eilandbewoners van het eiland Anafi. De huisjes zijn witgekalkt, hebben blauwe deuren en overal staan bakken vol vrolijk gekleurde bloemen. Daardoor heb je het gevoel dat je op een van de Cycladen bent, zoals Santorini of Paros.

Je kunt de wijk op twee plekken in gaan, dus het is even zoeken. Maar er staan maar zo’n 50 huisjes op een oppervlakte van 3,5 kilometer, dus je kunt er niet verdwalen.

Auto’s rijden er niet, de knusse straatjes zijn erg smal, soms kun je er niet eens naast elkaar lopen.

Plaka, de oude stadswijk

We wandelen door de gezellige wijk Plaka

Moe van de wandeling door de straatjes van Anafiotika? Ga dan naar de populaire wijk Plaka. En strijk er neer op een van de vele terrassen met uitzicht op de Akroplis.

Plaka ligt tussen de Akropolis en de Tempel van Zeus en bestaat uit een doolhof van vele straatjes, winkeltjes en Griekse gezelligheid. Het is wat toeristisch, maar heeft nog steeds de authentieke charme.

Het stuk ten Zuiden van Mitropoleos straat heeft nog wat meer sfeer, is grotendeels autovrij en hier zitten de goede restaurants en hotels.

In het hart van Plaka staat ook een leuk museum voor kinderen. Het Helleense Kindermuseum (Helenic Childrens Museum). Het is speciaal bedoeld voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar.

Ze kunnen hier volop ontdekken en genieten.  Ze kunnen er spelen in een keuken of met blokken een stoer fort bouwen. Een bezoekje is gratis, je betaalt alleen om mee te doen aan extra activiteiten.

De Agora: oude markt van Athene

Spelen met een fonteintje in de Agora van Athene

In de wijk Thissio ligt de oude Atheense Agora. In het oude Griekenland was dit het centrale plein.

Het was niet alleen een marktplaats, maar ook een ontmoetingsplek. Van hieruit werd de stad georganiseerd en bestuurd.

Aan de Westelijke kant ligt het Theseion. Het is de best bewaarde Dorische tempel van Griekenland. Ook is er een museum om meer te weten te komen over de geschiedenis van de tempel en de oude markt.

En aan de Noordzijde staat de Toren der Winden, de goed bewaard gebleven klokkentoren van het oude Athene.

Een voordeel van een bezoekje aan de Agora met kinderen is dat er wat bomen staan en er daardoor redelijk wat schaduw is. De oude overblijfselen nodigen uit om lekker te klauteren en te klimmen.

Het Zappeion Paleis en de Nationale Tuinen

Speeltuin in de Nationale Tuinen van Athene

Ten oosten van de Akropolis bevinden zich het Zappeion Paleis en de Nationale Tuinen. Die laatstgenoemde is een aanrader ter afwisseling na alle culturele bezienswaardigheden.

In het park kunnen kinderen zich prima vermaken in de speeltuin. En er is een kleine dierentuin met wat geiten, ganzen en andere vogels. Ook is er een vijver waar waterschildpadden te zien zijn. 

Na het spelen in de speeltuin en de eendjes voeren kun je in het café genieten van een drankje.

Met het steile treintje van Kolonaki naar Lykavitos

Nog wat verder richting het Noordoosten, kom je bij Kolonaki. Dit is een van de hipste buurten van Athene. Je vindt er veel designerwinkels en galeries.

Kinderen zullen dit niet zo interessant vinden, maar Kolonaki is wel het startpunt voor een zeer leuke attractie met kinderen in Athene. Je kunt er namelijk met een steil ondergronds treintje (funiculair) naar de beboste heuvel Lykavitos (Lycabettus).

Onderweg is er een kleine lichtshow met wat uitleg over de geschiedenis van de heuvel. Op de heuvel is een kerkje, de Agios Georgios kapel.

Je maakt de tocht vooral vanwege de kabelbaan én het uitzicht vanaf Lykavitos. Er is een restaurant waar je wat kunt eten en door de ramen kunt genieten van het panoramische uitzicht over de stad.

Museum voor Griekse kinderkunst

Toe aan een binnenactiviteit? Ga dan eens naar het Childrens Art Museum ten Westen van de Nationale Tuinen, in de buurt van het Syntagma plein.

Begin jaren 90 werd het geopend als privé-initiatief, later werd het een museum. Er hangt kunst van kinderen tot 15 jaar. En kinderen kunnen er ook zelf kleuren en knutselen.

Een bezoek aan dit museum is gratis, maar als er speciale activiteiten zijn (meestal in het weekend), dan is dat wel betaald.

Tot slot nog wat waterpret

Op het strand van Aghia Marina

Hoewel je er misschien niet aan zou denken kun je vanuit Athene ook naar het strand. Zo is Glyfada ten Zuidwesten van de stad bijvoorbeeld een populaire badplaats net onder Athene.

Let op: je ligt hier niet alleen, maar een stranddagje kan een welkome afwisseling zijn na alle prachtige historie van Athene. Rijd je wat verder dan vind je bij Aghia Marina een kleiner, wat rustiger strand.

En ten Noordwesten van Athene op zo’n 45 minuten met de bus  vind je ook nog het Copa Copana waterpark. Hier kunnen de kinderen urenlang waterplezier beleven met de verschillende glijbanen en zwembaden.

Zoals gezegd is deze lijst met bezienswaardigheden in Athene nog lang niet compleet. Zo zijn bijvoorbeeld de Toren der Winden of de Tempel van Zeus niet aan bod gekomen.

Maar hopelijk geeft dit je wel een beeld van de activiteiten die je kunt ondernemen als je Athene met kinderen bezoekt. Een drukke overweldigende stad met een rijke historie die ook met kinderen een bezoek zeker waard is.

Lees ook onze belevenissen in Athene.

Het Reisaanbod

Startpakket Athene

Kids in Athene

Riksja Kids heeft een leuk startpakket in Athene. Omdat je naar Griekenland toch meestal via Athene vliegt, is het wel zo leuk om de stad ook even te bezoeken.

Bij deze bouwsteen verblijf je 2 dagen in een leuk hotel met zwembad in Athene. En op de tweede dag maak je een leuke stadstour.

Na deze leuke start van je vakantie kun je kiezen uit diverse andere Griekse bouwstenen. Ga naar het Orakel van Delphi, de mooie natuur op de Peloponese, of ga Eilandhoppen.

Djoser Junior groepsrondreis met bezoek aan Athene

groepsreis Griekenland Athene

Djoser Junior heeft twee leuke rondreizen in Griekenland: een lange en een korte.

Bij de 9-daagse reis begin je in de stad Athene. Een hoogtepunt van dit bezoek is natuurlijk de beklimming van de Akropolis.

Dan gaat de reis naar het schiereiland Peloponnesos waar je de Griekse oudheden gaat ontdekken in Delphi en Sparta. Natuurlijk breng je ook een bezoek aan Olympia, de geboorteplek van de Olympische Spelen. De beroemde vlam wordt hier voor elke spelen ontstoken en naar de plaats gebracht waar de Olympische Spelen zich afspelen.

De laatste dagen verblijf je op Aegina. Op dit eiland kun je genieten van de zon, zee en strand.

Wil je naast de hoogtepunten die het vaste land je te bieden hebben ook genieten van de mooie eilanden in Griekenland, dan is de 20-daagse rondreis wat voor jullie. Na het rondje vaste land ga je met deze reis eilandhoppen naar Naxos, Santorini en Kreta.

Hotels met een familiekamer

Op stedentrip naar Athene met TUI

Tui heeft diverse hotels in hun aanbod met familiekamers in Athene. Handig is dat je de vliegreis direct bij kan boeken.

Een hotel met familiekamers voor 4 personen is Hotel Fresh. Deze heeft ook een zwembad op het dak.

Ze hebben meerdere kindvriendelijke hotels met zwembad.

Hotel Electra Athens, in het centrum

Hotel Electra Athens heeft familiekamers voor 4 personen en ligt in dezelfde wijk als het hotel Achilleas.

Tegenover het  levendige Syntagma Plein en omringt door winkelstraten.  Akropolis is op loopafstand.

Hotel via Booking.com, zelf vliegreis regelen

stanley hotel

Je kan ook je hotel via booking.com regelen. Je hebt dan meer keuze uit hotels met familiekamers. Maar je moet dan wel zelf je vervoer regelen. Hotels met familiekamers zijn:

Divani Caravel met zwembad op het dak
Bomo Club Palace Hotel ligt aan zee op 12 km van het centrum van Athene
Het Stanley Hotel ligt op 700 meter van het centrum en heeft een zwembad op het dak.

Vliegreis kan je o.a. boeken via: Transavia


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)