Val Gardena, genieten van het groene dal in de Dolomieten

Val Gardena ligt in Zuid-Tirol in Italië. Je kent het waarschijnlijk als een wintersportplaats. Maar ook in de zomer is het een prachtige groene bestemming in de bleke bergen van de Dolomieten.

Kinderen vermaken zich prima in Val Gardena

Val Gardena staat bekend om de spectaculaire panorama’s van de Dolomieten, de individuele lokale ambachten en de Italiaans/Oostenrijkse cultuur.

De prachtige bergen trekken vele natuurliefhebbers, sporters, maar ook veel families.

Er is hier dan ook veel te doen voor gezinnen met kinderen. En er is een breed aanbod aan accommodaties.

Lees hieronder meer over het bijzondere Val Gardena. Of klik door naar het

Ligging en Bereikbaarheid

Het dorpje Selva in Val Gardena

De regio Zuid-Tirol ligt, anders dan je misschien zou denken, in Noord-Italië. Tegen het Oostenrijkse Tirol aan, vandaar de verwarring.

Het dal Val Gardena begint ten oosten van de Brenner Autobahn circa 60 kilometer ten zuiden van de Brennerpas naar Oostenrijk.

Het einde van het dal wordt gevormd door het Sellamassief, een bekend en indrukwekkend bergketen in de Dolomieten.

Je rijdt in ruim 10 uur de 1036 kilometer vanaf Utrecht. Je kan ook vliegen naar de luchthaven van Innsbrück in Oostenrijk of dat van Bolzano in Italië

Een groen dal in de prachtige Dolomieten

Spelen in de groen Alpenweiden

Val Gardena ligt in het waanzinnige mooie landschap van de Dolomieten. Met hun bijzondere wit-grijze kleur worden die ook wel de bleke bergen genoemd. Deze regio staat op de UNESCO Wereld Erfgoedlijst.

Hier vindt je zonovergoten Alpen-weilanden tot 2518 meter. Met als achtergrond het Sella massief, en de 3183 hoge, indrukwekkende Langkofel.

Het groene dal steekt mooi af bij de bleke rotspunten van de Dolomieten. En in dat dal liggen knusse dorpjes. Deze zijn levendig en stralen een gezellige vakantiesfeer uit.

De dorpen in het dal

Processie in het gezellige dorp St Cristina

Val Gardena kent 3 gezellige dorpen, die zowel een Duitse als een Italiaanse naam hebben:

St. Ullrich/Ortisei is de eerste plaats vanuit het oosten gezien. Het is bovendien de grootste. Er is een grote gezellige autovrije winkelstraat en gezellige pleinen met terrassen.

De bebouwing is uniek en sfeervol. Deze plaats ligt geografisch gezien ook het laagst (1236 meter) van de 3 dorpen, dus het is hier in de zomer het warmst.

Het tweede dorp is St. Christina dat wat kleiner is, maar nog steeds vrij uitgebreid.

Aan het eind van het dal ligt Wolkenstein/Selva. Dit is het kleinste dorpje en ligt op ruim 1500 meter. De chaletachtige bebouwing en de Dolomieten op de achtergrond maken het zeer sfeervol.

Makers van Houten speelgoed

Houtsnijder in actie

In het dal zijn van oudsher veel ambachtelijke houtsnijders. In de vorige eeuw is hier vooral veel houten speelgoed geproduceerd.

Tegenwoordig worden er vooral veel religieuze beelden gemaakt. Ook hiervoor geldt dat ze over de hele wereld verkocht worden.

Vandaag de dag zijn er nog steeds meer dan 200 houtsnijders. Veel van hen hebben ook eigen galerieën en winkels waar de houten creaties te koop zijn.

Volop familie-activiteiten in de bergen

Klimpark in het groen van Val Gardena

De comfortabele liften in de dorpen leiden naar de toppen van de bergen. Hier zijn tal van wandel- en klimroutes door de Gardena Dolomieten.

Er zijn diverse leuke wandelingen voor kids. Een speciale route volgt de spoorlijn, die werd gebouwd tijdens de Eerste Wereldoorlog voor de bevoorrading van de soldaten.

Sinds 2013 loopt langs het voormalige spoor een thema-weg. Over vier kilometer wordt met historische afbeeldingen, kaarten en tekst panelen de geschiedenis van de Val Gardena spoorlijn verteld.

Aan de voet van de bergen ligt een kristal grot om te ontdekken. En op de Seiser Alm (de grootste bergweide van Europa) kan heerlijk gespeeld worden. Ook zijn hier paardenkoetsen.

In de "Val Gardena Family Weeks" is er een programma vol verrassingen en spannende activiteiten. Van 13 juni tot 3 juli 2015 zijn er onder andere klim-cursussen, barbecues en kinderfeestjes.

Kindvriendelijke accommodaties en babysit service

Kindvriendelijk hotel in Val Gardena

In Val Gardena vind je een verscheidenheid aan kindvriendelijke accommodaties. Van luxe 4 sterrenhotels gericht op gezinnen tot gezellige familiepensions en appartementen in alle soorten en maten.

Speciaal voor eenoudergezinnen met één kind is er een singe-kids aanbod. Hierbij kan je met korting met je kind in een tweepersoonskamer.

Ook zijn er babysit services bij de kinderopvang in St. Cristina. Hier krijgen kinderen van 0 tot 3 jaar professionele opvang.

Het Reisaanbod

Hotel Kristiania

Hotel Kristiania in Selva

Dit drie sterren hotel is prachtige gelegen tussen de bergen van Val Gardena. Het heeft een eigen Wellness centrum met stoombad.

De Juniorsuite is een familiekamer voor 4 personen. Het heeft een badkamer met bad of douche en een eigen balkon


Het mooie zwembad van Hotel Luna Mondschein

Hotel Luna Mondschein

Dit vier sterren hotel heeft een Nederlandse eigenaresse en ligt in het dorp Ortisei.

Het heeft een mooi verwarmd binnenzwembad, en een eigen wellness centrum.

Helaas heeft het hotel geen familiekamers. Maar er kan wel een baby-bed in de kamer worden geplaatst. En het is heel geschikt voor een vakantie met oudere kinderen die op een eigen kamer verblijven.


Residence Boe in Val Gardena

Appartementen bij Residence Boe

Het appartementencomplex Residence Boe ligt vlakbij de watervallen van Monte Pana, net buiten het dorp Santa Cristiana.

Er zijn 1- en 2-kamer appartementen tot 6 personen. En er is een aparte speelruimte met onder andere videospelletjes.

Je kan zelf koken in de eigen kitchenette, of gezellig naar het restaurant in het dorp.


Vond je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!