Oost-Vlaanderen met kinderen, van Gent tot de Vlaamse Ardennen

De provincie Oost-Vlaanderen is de regio rond de stad Gent, ten Westen van Antwerpen en Brussel. De regio omvat ook een stukje Vlaamse Ardennen, en is leuk voor een kindervakantie.

De Geuzentoren in het Muziekbos in Oost-Vlaanderen

Oost-Vlaanderen is één van de vijf provincies van Vlaanderen. En nee, het ligt niet in het Oosten, alleen wel ten Oosten van de provincie West-Vlaanderen.

Oost-Vlaanderen ligt ten westen van Antwerpen en Brussel. Het is de regio rond de prachtige en kindvriendelijke stad Gent.

In het Noorden grenst het aan het Nederlandse Zeeuws Vlaanderen. En in het Zuiden aan de provincie Henegouwen in Wallonië.

In het Zuiden van de provincie Oost-Vlaanderen liggen de Vlaamse Ardennen. Wat daar, en in de rest van de provincie allemaal te doen is lees je hieronder. Of klik direct door naar het

De prachtige, en super kindvriendelijke stad Gent

De burcht Gravensteen in Gent

De grootste en mooiste stad in Oost-Vlaanderen is natuurlijk Gent. Een heel kindvriendelijke stad ook. Dat blijkt al uit de speurtocht voor kinderen die Visit Gent heeft uitgezet.

Die speurtocht brengt je sowieso langs het Gravensteen, de grote burcht in het centrum van Gent. Hier moet je zeker naartoe, want er is binnen en buiten veel te beleven!

Dan zijn er ook nog veel kindvriendelijke musea in Gent. Het Huis van Alijn, bijvoorbeeld. Dit gaat over het leven in de vorige eeuw, en heeft ook leuke speurtochten.

De Wereld van Kina is een natuurhistorisch museum dat uit verschillende delen bestaat. Sommige tentoonstellingen zijn vrij statisch, andere interactief en dus heel leuk voor de kinderen.

In het Gents Stadsmuseum STAM leer je over de geschiedenis van de stad vanaf de Middeleeuwen. Er is een Lego afdeling met Gentse gebouwen, waar je ook nog zelf kan spelen!

En dat zijn nog maar enkele van de vele museums, er zijn er nog veel meer!

Op avontuur in de Vlaamse Ardennen

Spelen in het Kluisbos in de Vlaamse Ardennen

Zo'n 20 kilometer onder Gent begint het heuvelachtige gebied van de Vlaamse Ardennen. Die overigens niets te maken hebben met de Belgische Ardennen die meer naar het Oosten in Wallonië liggen.

Wielrenners kennen de Vlaamse Ardennen vanwege de Ronde van Vlaanderen, die hier gereden wordt. Maar het is ook een prachtig gebied om vakantie te vieren.

De heuvels en de bossen zorgen voor veel plezier voor de kinderen. Er zijn mooie wandelroutes, die langs verschillende speelgebieden komen. Verwacht hier geen prachtige speeltoestellen, maar wel omgevallen bomen en andere houten klimconstructies. 

Voor meer informatie lees je op "Van hier tot Timboektoe" over wandelen met kinderen in de Vlaamse Ardennen.

Leuke uitjes voor kinderen in Oost-Vlaanderen

Her en der in de provincie Oost-Vlaanderen zijn er leuke uitjes voor kinderen te vinden. We noemen er een paar.

Provinciaal domein Puyenbroek is een natuurpark ten Noorden van Gent. Het heeft allerlei activiteiten voor jong en oud. Zo zijn er speeltuintjes, mini-golf, een treintje om in te rijden, bootjes om in te varen, enzovoorts.

In Beveren, vlakbij Antwerpen, ligt Fort Liefkenshoek. Hier leren kinderen met spelletjes en opdrachten alles over de geschiedenis van het fort.

Recreatiepark de Ster ligt bij Sint Niklaas. Een heerlijke plek met zwemvijvers met zandstrand, wandelpaden, bossen en speeltuintjes.

Ten Oosten van Gent ligt Familiepark Harry Malter. Een dierentuin met veel kleine dieren zoals aapjes en stokstaartjes. Maar het park heeft ook een grote overdekte speelplaats, en je kan zelfs meedoen aan een circus-school!

Het Reisaanbod

Hoeve de Schapenkop

Schapen voeren bij Hoeve Schapenkop

Bij deze B&B in de Vlaamse Ardennen is aan alles voor de kinderen gedacht. Van kinderbedden, speelruimte, spellen, tot krukjes om bij de wastafel te komen. Veel ruimte en speeltoestellen buiten, en de dieren natuurlijk.

Kindvriendelijkheid zit hem in de details, en dat zijn er teveel om op te noemen. Het zit hem ook in de mensen, die staan volledig open voor alles wat de kleine bezoekers maar wensen.

Zien is geloven, op deze hoeve gaan de kinderen zich geen moment vervelen, en de ouders ook niet.

Verblijfpark Noordzee

De naam is wat misleidend, want dit vakantiepark ligt helemaal niet aan de Noordzee. Het ligt echter wel aan een klein meer. Hier zijn in de zomer tal van watersporten te doen.

Het park ligt gunstig ten opzichte van 3 steden: Gent, Antwerpen en Brussel.

De chalets (stacaravans) zijn prima en geschikt voor 4 personen. Een prima uitvalsbasis om de regio te verkennen.

IJsmolenhoeve

De IJsmolenhoeve is een pareltje uit de 15e eeuw en ligt niet ver van het centrum van Ronse. Op het terrein zijn een bar en een restaurant aanwezig.

Er is ruimte genoeg om rond te rennen en te spelen in de geweldig uitdagende buitenspeeltuin. Verder is er voor de kleintjes een kinderboerderij om te helpen met het verzorgen en voederen van de dieren. Voor de stoerdere kids zijn er outdooractiviteiten zoals de big swing, de klimmuur en highropes.

Je verblijft hier in een tent voor wel 8 personen. De tent is voorzien van eigen toilet en douche en een ingerichte keuken.

Hotels met familiekamer in Gent

Holiday Inn Express Gent

Holiday Inn Express Gent bevindt zich op 4 km afstand van het middeleeuws centrum van Gent. Een prima uitvalbasis om deze stad te ontdekken.

Dit hotel heeft mooie ruime kamers, waaronder familiekamers voor 4 personen. Het ontbijt is bij de prijs inbegrepen, en op de kamer is er de mogelijkheid om zelf koffie of thee te zetten.

De steden Antwerpen en Brussel, maar ook de kust liggen op een reistijd van ongeveer 40 minuten.


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)