Loire Atlantique, geniet met kinderen van stranden en bijzondere uitjes

Daar waar de rivier de Loire het laatste deel naar zee aflegt, ligt Loire Atlantique. Een regio met bijzondere natuur, steden en kunst, ook leuk voor kinderen!

Het strand van La Baule in Loire Atlantique

De Loire is de langste en bekendste rivier van Frankrijk. De Loire mondt na een lange reis door Frankrijk onder Bretagne uit in de Atlantische Oceaan.

Het gebied grofweg tussen Nantes en de oceaan behoorde ooit ook tot Bretagne, maar heet nu Loire-Atlantique.

Waar Bretagne vooral een woeste kust heeft, wordt die in Loire-Atlantique afgewisseld met mooie, soms brede zandstranden. En landinwaarts vind je bijzondere natuur met moerassen en zoutvelden.

Laat je meenemen door dit bijzondere landschap, of klik direct door naar het...

Nantes, met zijn kasteel en bijzondere machines

Een mechanische Kameleon bij les Machines de l'Ile

De grootste, maar ook een bijzonder leuke stad in Loire Atlantique is Nantes. Hier kom je aan als je per vliegtuig of trein naar deze streek reist. En het is zeker aan te raden om er een paar dagen te blijven.

Je kan hier genieten van het kasteel van de hertogen van Bretagne. Maar ook heerlijk relaxen in de botanische tuinen.

Maar absolute hoogtepunt wat ons betreft is een bezoek aan Les Machines de l'Ile op een eiland in de Loire. Op voormalige scheepswerven worden hier bijzondere machines gemaakt, die de natuur nabootsen.

In het hoogseizoen loopt hier een gigantische mechanische olifant door de straten, dat moet je gezien hebben!

Volg de kunstwerken langs de Loire

Het kunstwerk Le Serpent d'Ocean bij eb

De rivier de Loire loopt door Nantes en vervolgens richting de Atlantische kust. Een route die leuk is om geheel of gedeeltelijk op de fiets of te voet te volgen.

Temeer omdat op verschillende plekken langs die route bijzondere kunstwerken staan.

Vanaf een bankje kan je een fontein in werking stellen. Op een andere plek bewonder je een zeilboot die een wel heel bijzondere vorm heeft aangenomen. En weer op een andere plek zie je in een drietal bomen diverse gebeeldhouwde dieren.

Aan het eind van de route kom je aan bij de monding van de Loire. Hier vind je bij de plaats Saint Brevin-les Pins het laatste kunstwerk: de Serpent d'Ocean. Een metalen skelet dat, afhankelijk van eb en vloed, gedeeltelijk in het water staat. En ja, die mag je beklimmen...

De bijzondere industrie en stranden van Saint Nazaire

Leuke speeltoestellen bij La Grand Plage in Saint Nazaire

Ook aan de monding van de Loire, maar dan aan de Noordkant, ligt Saint Nazaire. Een bijzondere stad waar de Duitsers in de oorlog een enorm betonnen bouwwerk plaatsten voor hun duikboten.

Vandaag de dag is er een museum waar je een duikboot (geen Duitse) van binnen en buiten kan bewonderen. Indrukwekkend!

Behalve de industriële kant, heeft Saint Nazaire ook maar liefst 20 stranden! Niet allemaal even kindvriendelijk, maar dat is La Grand Plage bij het centrum zeker wel. Hier vind je ook diverse leuke speeltoestellen.

Stranden en kustplaatsen ten Noorden van de Loire

De gezellige haven van Pouliguen

Vanuit Saint Nazaire naar het Noorden vind je nog meer leuke badplaatsen en stranden.

Het langste strand, van 9 kilometer, ligt aan de baai van La Baule-Escoublac. Vanwege die baai is de zee hier rustig en het strand dus ook kindvriendelijk. Bovendien is La Baule een leuke plaats met mooie huizen, achter de reeks flats aan de boulevard dan.

Voor een gezellige boulevard bezoek je de haven van het naastgelegen Le Pouliguen.

Andere leuke badplaatsen zijn Batz-sur-Mer en La Turballe. Zij liggen ideaal om naast de stranden, ook de andere grote attractie van deze streek te bewonderen:

De zoutvelden rond de Middeleeuwse stad Guérande

De zoutvelden van Guérande

In het achterland van de kust liggen hier namelijk de meest Noordelijke zoutvelden ter wereld, die van Guérande.

Door een goede combinatie van zon, wind, zout water en klei wordt hier zout gewonnen van hoge kwaliteit.

Maar Guérande heeft meer te bieden. Een mooie middeleeuwse stad, die jong en oud tot de verbeelding doet spreken. Wandel over de stadsmuren, bewonder de torens, en relax in de straatjes en op het plein van deze bijzonder leuke stad.

Natuurpark Brière

Varen dor natuurpark Brière

Aan de andere kant van Guérande ligt een ander bijzonder gebied: regionaal natuurpark Brière. Dit is na de Camargue het grootste moerasgebied van Frankrijk.

In dit natuurpark zijn vele fiets- en wandelpaden te vinden. Maar vooral een boottocht door het gebied is aan te raden om de bijzondere planten en dierenwereld te ontdekken.

Het bezoekerscentrum van het park bevindt zich in Kerhinet. Dit dorp is met zijn typische huizen met rieten daken op zich al een bezoek waard.

In dit gebied zijn ook leuke attracties te vinden, zoals het kasteel van Ranrouet, en het Monkey Forest klimpark.

Stranden en kustplaatsen ten Zuiden van de Loire

Blokarten op het brede strand van Saint-Brevin-les-Pins

We noemden al even de kustplaats Saint Brevin ten Zuiden van de monding van de Loire. Aan deze kant zijn de kustplaatsen minder druk bezocht, maar dat is niet geheel terecht.

De stranden bij Saint Brevin zijn breed, en zeer geschikt voor watersport. Maar ook voor blokarten, wat hier vaak beoefend wordt. Een hele gave activiteit voor tieners!

Bijzonder aan dit gebied is dat bij het strand ook veel bossen te vinden zijn, En iets meer landinwaarts vind je een mooi coulissenlandschap. Liefhebbers van paardrijden kunnen hier bij Centre Equestre de la Côte de Jade terecht.

Leuke kustplaatsen hier zijn La Plaine-sur-Mer en Pornic, dat ook een charmant kasteel heeft.

Het Reisaanbod

Camping le Fief in Saint Brevin

De glijbanen bij Camping le Fief

In Saint Brévin les Pins ligt de gezellige camping le Fief. Hier kun je lekker zwemmen in één van de zwembaden of hard van een van de waterglijbanen suizen. Ondertussen kunnen pa en ma wellnessbehandelingen boeken in de spa.

Deze levendige camping is geschikt voor kleine kinderen maar zeker ook voor oudere kinderen. Zo is er een tienerclub en is er ook 's avonds animatie. Kortom: een fijne plek voor het hele gezin!

Op le Fief kun je een kampeerplaats boeken of een stacaravan van 4 tot 6 personen.

Camping Moulin de l'Eclis

De glijbanen bij Camping le Fief

Deze camping ligt in het uiterste Noorden van Loire Atlantique, op een prachtige locatie bij een mooie baai.

Zwemplezier beleef je in de binnen- en buitenzwembaden en met de drie glijbanen. Of in zee natuurlijk. Daar zijn ook tal van watersport activiteiten, zoals windsurfen en jetskiën.

Voor kleine kinderen zijn er trampolines, een speeltuin, sportveldjes enzovoorts. Kortom, een uitstekende camping aan zee!

Op de camping kan je een kampeerplaats huren, of kiezen uit 8 verschillende stacaravans/chalets

Domaine de Léveno

De glijbanen bij Camping le Fief

Deze camping ligt bij het natuurpark Brière. Ideaal voor uitstapjes naar de natuur, of naar de Middeleeuwse stad Guérande.

De camping zelf heeft een fantastisch waterparadijs. Met 6 glijbanen, lazy river, kinderbad en zelfs een golfslagbad kunnen de kinderen zich de hele dag vermaken!

Mocht het weer tegenvallen dan heeft deze grote camping ook nog een overdekt zwembad.

Je kunt hier een kampeerplaats boeken of een stacaravan voor 4 tot 6 personen.


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)