Hoe oud moet je zijn om een hotel te boeken?

Veel jongeren willen vroeg of laat zonder ouders op vakantie. Maar wat is de benodigde leeftijd om zelf te boeken? Kan je al boeken als je nog geen 18 bent? Wij zochten het voor je uit.

Een groepje meiden kijkt uit over hun vakantielocatie aan zee in Zuid Europa

Op vakantie gaan met je vriend of vriendin, of met een groep vrienden is superleuk. Maar hoe regel je dat nou eigenlijk? Vanaf welke leeftijd kun je boeken bij een hotel?

En zijn de regels anders bij Youth Hostels en campings voor jongeren? 

Ook verschillen de regels per plek. Maar meestal heb je overal een toestemmingsformulier van je ouders of voogd nodig en een kopie van hun ID.

Je kunt hieronder meer lezen over de regels of doorklikken naar het reisaanbod van:

Vanaf welke leeftijd kun je een hotel boeken?

Meiden springen in de branding tijdens een tienervakantie.

Als je online een hotel wilt boeken moet je dus 18 jaar oud zijn.

Ben je jonger en wil je toch een hotel boeken? Je hebt dan een paar opties:

  1. Laat je ouders het hotel boeken. Check wel of het hotel jongeren onder de 18 zonder begeleiding toelaat. Dit verschilt per hotel.
  2. Boek de reis via een reisbureau. Je hebt dan wel een verklaring van je ouders nodig, dat zij het goed vinden dat jullie op vakantie gaan.

Vanaf welke leeftijd kun je een hostel boeken?

De vrolijke gezamenlijke ruimte bij het hostel Room in Rotterdam

Voor hostels en jeugdherbergen gelden in principe dezelfde regels. Als je online een hostel wilt boeken moet je 18 jaar oud zijn.

Vaak ben je wel welkom in het hostel of de jeugdherberg als je jonger bent dan 18 (wat in hotels niet altijd zo is).

Maar ook dan heb je de toestemming van je ouders of wettelijke voogd nodig. Je kunt hiervoor een ouderverklaring downloaden via de site van rijksoverheid.

Deze ouderverklaring kun je vaak ook op de website van het youth hostel vinden.

Daarnaast kun je het beste nog een kopie van het ID van je ouders meenemen.

Vanaf welke leeftijd kun je een camping boeken?

Bij de camping van Canigou Outdoor is ook een strand waar je lekker kunt afkoelen en relaxen.

Bij het online boeken van een camping moet je vaak 18 zijn, maar er zijn ook speciale jongerencampings die je kunt boeken vanaf 16 jaar.

Beroemde campings voor jongeren vind je onder andere in Renesse in Zeeland en Terschelling in Friesland.

Belangrijk om te weten is dat veel van deze jongerencampings wel vaak vragen om begeleiding door een ouder iemand, bijvoorbeeld iemand van 25.

Onderzoek dus goed op de site van de camping wat de regels zijn. Is het toch onduidelijk voor je? Stuur een e-mail met je vraag naar de camping, bel, of vul het contactformulier in.

Vanaf welke leeftijd kun je een groepsreis boeken?

Jongeren rennen de zee in tijdens een strandvakantie.

Groepen kunnen op jongerenkampen terecht, maar je kunt natuurlijk ook samen een huisje of appartement boeken.

In beide gevallen moet je wederom vaak 18 zijn of heb je toestemming van je ouders of voogd nodig.

Wanneer je via een particulier een appartement huurt kun je het beste contact opnemen met de verhuurder. Zij hanteren vaak hun eigen regels en wellicht kun je samen iets afspreken.

Voor jongerenkampen tot 16 jaar kun je een kijkje nemen op simbo.nl voor inspiratie.

FAQ, Frequently Asked Questions

Kan ik online een hotel boeken wanneer ik jonger dan 18 ben?

Nee, dat kan niet. Je kunt wel je ouders of voogd laten boeken en dan zonder hen op vakantie gaan als je een toestemmingsverklaring van hen bij je hebt.

Geldt dit ook voor hotels in Turkije en Spanje?

Dit geldt in principe voor alle hotels in alle landen ter wereld.

Kan ik via een reisbureau een hotel boeken wanneer ik jonger dan 18 ben?

Ja, dat kan zeker. Je hebt dan wel een toestemmingsverklaring nodig van je ouders.

Ik ben nu nog 17, maar ik ben 18 als ik op reis ga. Kan ik dan wel nu al boeken voor die reis?

Ja, als je ten tijde van de reis 18 bent kun je nu al wel een hotel boeken.

Ik ben ouder dan 18 en wil een hotel boeken, maar mijn reisgenoot is jonger dan 18. Is dat een probleem?

Nee, wanneer één van de twee 18 is dan zou het moeten kunnen. Maar let op: sommige hotels houden er andere regels op na, bijvoorbeeld ouder dan 21, en ouderlijk toezicht of toestemming voor de minderjarige. Check dus altijd met het hotel.

Kan je ook in Disneyland Parijs een paar dagen verblijven zonder ouders?

Ja dat kan, maar je hebt hiervoor altijd toestemming van je ouders nodig, via een zogenaamd autorisatie-formulier. 

Wij hebben een reis geboekt, op de site zelf stond niks over de minimumleeftijd van 18, maar nadat we hadden geboekt wel. Wij zijn 17. Zou dit een groot probleem veroorzaken?

In dit geval kun je het beste even met het hotel zelf bellen of mailen. Dan weet je precies waar je aan toe bent.

Mijn vriendin is 16 jaar oud en ik ben 21 jaar oud. We willen voor paar dagen naar een hotel gaan maar is dat geen probleem voor haar?

Ook hier kun je beter even contact opnemen met het hotel. Waarschijnlijk heeft je vriendin een toestemmingsverklaring + kopie van het ID van haar ouders nodig en is het dan goed.

Ik en mijn vriend gaan naar een concert in Berlijn maar moeten daar na afloop wel blijven slapen. Wij zijn beiden pas 14, kunnen we in een hotel terecht?

Ja, je kan in Berlijn overnachten. Een goede optie is een Jugendherberge.de. Oftewel een jeugdhostel. Maar je hebt wel toestemming van jullie ouders nodig en je moet hen laten boeken.

Ik ben 12 jaar en ga op vakantie met mijn vriend van 12. We mogen wel vliegen, maar mag ik ook met toestemming van mijn ouders maar zonder begeleiding in een hotel?

Waarschijnlijk niet. Maar ieder hotel heeft daar zijn eigen regels voor. Je kan het beste even contact opnemen met het hotel waar je wilt logeren.

Wordt bij Adults only hotels iedereen gecontroleerd of ze 18+ zijn of wordt alleen diegene die incheckt gecontroleerd?

Als het goed is wordt iedereen gecheckt of ze 18+ zijn. Zeker als de reizigers nog jong zijn.

Ik heb een hotel geboekt (ben 18 jaar oud) alleen ze wilden mijn rijbewijs/id zien. Ik heb een verkeerd adres doorgegeven, is dat een probleem?

Nee. Maar dit even recht zetten voordat je er naartoe gaat is wel slim, om vervelende vragen ter plekke te voorkomen. Zo heb je er ook gelijk minder zorgen om.

Zijn er vakantieparken in Nederland waar je zonder ouders mag overnachten, op 16 jarige leeftijd?

Het is per vakantiepark verschillend welke voorwaarden ze hebben voor jeugdige bezoekers.

Er zijn vakantieparken die jongeren onder de 18 jaar niet toelaten. Het beste is dus om het na te vragen bij het vakantiepark waar je naartoe wilt.

Ik wil graag samen met een groep vriendinnen een appartement huren bij Lloret de Mar, Spanje. We zijn allemaal 17, op 2 na. We willen graag een appartement, maar we verwachten dat we dit niet mogen boeken omdat we nog geen 18 zijn. Hoe kunnen we dit oplossen? 

Het beste is om in contact te gaan met de verhuurder van het appartement of de reisorganisatie waarbij je wilt boeken. Misschien is het voor hun geen probleem.

Elke eigenaar heeft zijn eigen regels over het verhuren van de accommodatie. Soms willen ze dat er een ouder boekt zodat die ook garant staat voor eventuele schade.

Youth Hostels voor jongeren

Stay Okay, hostels door heel Nederland

De beroemde kubuswoningen van Rotterdam hebben ook een Stayokay.

een Stay Okay hostel kun je boeken vanaf 18 jaar en je mag er zonder begeleiding verblijven vanaf 16 jaar.

Dit mag dan wel alleen op een privékamer, niet op een gedeelde kamer.

Ben je 16 of 17 jaar en ga je zonder volwassene naar Stay Okay, dan moet je het toestemmingsformulier in laten vullen door je ouder of voogd en deze meenemen.

OOk moet je een kopie van het identiteitsbewijs mee te nemen van degene die het formulier heeft ingevuld. Deze hoef je bij check-in alleen te laten zien.

Er zijn leuke Stay Okay hostels door heel Nederland, zoals in Rotterdam, Amsterdam maar ook meer in de buurt van het strand zoals in Zeeland.

Check de website en alle bestemmingen hieronder.

Youth Hostels in Berlijn

het Youth Hostel three Little Pigs in Berlijn.

Berlijn is een mooie stad die voor veel jongeren bekend staat om z'n uitgaans-scene en technofeesten. 

Er zijn dan ook veel youth hostels te vinden. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet op onze andere website www.dol-op-duitsland.com.

Als je 1 van deze hostels wilt boeken moet je 18 jaar oud zijn. Per hotel gelden verschillende regels, bij sommigen mag je wel al vanaf 16 jaar alleen inchecken, bij anderen niet. Lees dit goed na op de website van de betreffende hotels!

Generator Youth Hostels door heel Europa

Jongeren in het Youth Hostel Prenzlauer Berg in Berlijn.

Generator heeft hostels door heel Europa, en ook een paar daarbuiten. In Berlijn vind je er zelfs twee!

Eentje in het stadsdeel Mitte, op zo'n twee kilometer van het centraal station. Het andere Generator hostel ligt in de hippe wijk Prenzlauer Berg.

In beide hotels worden in de bar feestjes georganiseerd, kun je mee op een kroegentocht of ontmoet je nieuwe mensen in de gezellige lobby. 

Voor alle hostels van Generator moet je 18 jaar oud zijn om te boeken, maar veelal kun je wel inchecken vanaf 16-17 jaar als je een verklaring hebt van je ouders.

Je kunt hier meer lezen over alle bestemmingen van Generator.

Campings en outdoorcampings voor jongeren

Camping La Masia, Blanes, Costa Brava

roan-camping-tieners-la-masia-blanes-costa-brava-spanje-800.jpg

Deze camping in Spanje ligt in het nieuwe centrum van Blanes, waardoor je zo de boulevard op loopt. Daarnaast is het strand op 5 minuten loopafstand en zijn er twee mooie zwembadcomplexen op de camping te vinden.

Op de camping zijn diverse sportfaciliteiten zoals basketbal, volleybal en beachvolleybal. Ook zijn er verschillende uitgaansgelegendheden in de buurt.

In de omgeving kun je een bezoekje brengen aan Barcelona of een dagje naar het aquapark ‘Water World’ bij Lloret de Mar met verschillende spectaculaire glijbanen.

Je kunt hier een ingerichte stacaravan tot maximaal 7 personen boeken.

Surfblend Youth, actieve surfvakantie voor jongeren

surfblend-youthcamp-15-18-le-pin-800.jpg

Surfblend biedt ook surfkampen voor oudere tieners. Zo is Surfblend Youth een actieve surfvakantie voor de jongeren tussen de 15-18 jaar die houden van surfen, sporten en chillen zonder hun ouders.

Je kunt hier een supergaaf vakantiekamp boeken waarbij de surflessen en het halfpension zijn inbegrepen. Naast het surfen kunnen de tieners mee doen met andere activiteiten zoals mountainbiken, wake-boarden of stoeien in het waterpark. 

Het Youth surfcamp is ingericht voor tieners  tussen de 15-18 jaar die al beter kunnen omgaan met eigen vrijheid en verantwoordelijkheid. De begeleiding van het kamp is altijd aanwezig, maar er is dus ook de vrijheid om zelf de omgeving te ontdekken.

De begeleiding is voor deze leeftijdsgroep dan ook minder strak dan bij het Juniorcamp. Check de site om te beoordelen bij welke groep jouw kind beter past of lees hier meer over de juniorkampen 12-16 jaar van Surfblend.

Je kunt hier meer lezen over het Youth kamp en de organisatie.

Camping Canigou Outdoor, Franse Pyreneeën

Een fantastische natuurlijke glijbaan tijdens het Canyoning bij Canigou Outdoor in Zuid-Frankrijk

Bij Canigou Outdoor heb je veel verschillende outdoor activiteiten. Een daarvan is canyoningen in de kloof Anelles.

Je gaat hier onder andere vanaf 25 meter hoogte abseilen, afdalen in de kloof met spectaculaire sprongen en via waanzinnige natuurlijke glijbanen. Alles onder professionele begeleiding.

Maar je kunt ook kiezen voor een makkelijker traject, of juist de extreme canyoning pakken in de kloof Taurinya.

Ook voor de andere activiteiten kun je een moeilijkheidsgraad kiezen die past bij jou. Zo kun je mountainbiken, klimmen, abseilen en canyoningen op je eigen niveau.

Maar je kunt natuurlijk ook lekker een dagje chillen in de zon of aan het water om bij te komen!

Je kunt via de site losse activiteiten, of een heel activiteitenpakket boeken. 


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)