Ieder huisje zijn eigen koe bij Koe in de Kost

Een eigen konijntje bij je accommodatie kennen we allemaal wel. Ook een eigen kip is niet geheel ongebruikelijk. Maar ieder huisje zijn eigen koe….dát is toch wel iets heel bijzonders. Je maakt het mee bij Koe in de Kost!

Je eigen koe om te verzorgen en mee te knuffelen...

Logeren bij de boer is populair bij gezinnen, en terecht! Hiermee leer je de kinderen iets van het boerenleven. Er is altijd wat te doen en iedereen geniet van de buitenlucht.

Bij Koe in de Kost in Overijssel komt daar nog een dimensie bij. Want hier mag je gedurende de vakantie je eigen koe verzorgen. Hoe cool is dat?

Bij dit boerenbedrijf verblijf je in één van de 8 zogenaamde grondulows. Of in het Boerderijhuis voor 8 personen. Kijk hier voor de beschikbaarheden van de accommodaties.

Slapen als een Flintstone tussen de koeien

De grondulows

Op de kleinschalige boerderij in het Overijsselse Heeten kom je helemaal tot rust. En je kinderen hebben de tijd van hun leven. Je verblijft hier in een unieke accommodatie, de zogeheten ‘grondulow’.

Deze halfronde vakantiewoningen met boomstammendak staan middenin het weiland en zijn geheel geïntegreerd in de natuur. Het gras loopt gewoon door over je dak!

Het heeft wel iets van een ‘holwoning’. Een beetje á la de Flintstones. Vanuit je huisje heb je de hele dag zicht op de koeien, die voorbij slenteren. En eentje daarvan is dus van jou…

Het huis van een boer, de gastvrijheid van een koning

De boerderij van Koe in de Kost

Gastvrijheid staat hier hoog in het vaandel! Dat begint al meteen bij aankomst. Om 16.00 uur word je verwacht.

En kom ook geen minuut eerder…….want boer Frans en boerin Truus willen er absoluut zeker van zijn, dat álles spik en span in orde is voor de nieuwe gasten! De koffie, thee, limonade en lekkere koek staan voor je klaar ‘op de delle’, een gezellige ontvangstruimte voor alle gasten.

Als iedereen er is, volgt een rondleiding door de stal en word je naar je eigen grondulow gebracht. Een melkkannetje staat al klaar in de keuken……voor de melk van je eigen koe.

En in de koelkast staat ook nog eens een lekker zelfgebakken taartje van boerin Truus!

De kinderen helpen de boer

Je eigen koe moet ook gemolken worden...

Niets moet, alles mag, dat is zo’n beetje het levensmotto hier. De kinderen mogen overal mee helpen. Van het voeren van de poezen en de kalfjes tot het melken van de koeien. En je mag dus ook je eígen koe melken!

Vóór het melken moeten de koeien wèl eerst uit de wei worden gehaald. Dit wordt dagelijks met veel plezier door alle kinderen gedaan, samen met boer Frans of zijn zoon boer Lenn.

Verder kunnen ze met de boer mee op de tractor of de boerin helpen in de moestuin. En zelfs ‘poep schuiven’ wordt hier een leuk klusje!

De hele dag kunnen de kids zich ‘kostelijk’ vermaken op de boerderij. Lunchen? Geen tijd voor! We schaften wel in de stal!

Er staat een paard…..op het terras!

Lieve pony's om te knuffelen en mee te wandelen

Op de boerderij zijn een voetbalveldje, een trampoline, een grote zandberg, een strohut in de stal met glijbaan en vele skelters en aanhangers aanwezig.

Rondsjesen over de boerderij met de konijnen in de aanhanger, sjoelen met de poezen, balspelen met de honden, wandelen met de honden of een pony… híer kan het!

En houd er rekening mee, dat er niet alleen ineens een poes of een hond voor je huisje kan staan. Een pony voor de deur is hier de normaalste zaak van de wereld.

Je mag overal rondwandelen over de boerderij en in de omgeving met de pony’s en de twee lieve bordercollies. Riempjes / teugels hangen in de stal.

Wat de boer niet kent, dat eet hij tóch!

Boerin Truus maakt popcorn

Hier geen nummertje trekken om mee op de tractor te mogen of in de rij staan om even op de pony te kunnen rijden. Activiteiten, waar je je voor moet aanmelden, worden hier niet georganiseerd.

Elke dag wordt bepaald door het ritme van de boerderij en de koeien. En door de kleinschaligheid komt ieder kind gewoon aan de beurt. Ook leggen de kinderen hierdoor makkelijk contact met elkaar en maken ze dus snel nieuwe vriendjes en vriendinnetjes.

Wèl vind je de boerin regelmatig in de stal om iets lekkers met de kids te bakken. Zoals popcorn of pannenkoeken. Om het nog maar niet te hebben over kerstavond. Dan verandert de stal in een ‘restaurant’. Er wordt één lange tafel tussen de koeien neergezet, met strobalen om op te zitten, voor een kerstdiner met alle vakantiegasten tussen de koeien!

Verwacht hier géén culinaire hoogstandjes. Oudhollandse balkenbrij en pannenkoeken staan namelijk op het kerstmenu.

Zoekt en gij zult vinden

Overigens lopen de kippen hier vrij rond en kun je op de gekste plekken eieren tegenkomen. Maar……wie het eerst komt, het eerst maalt. Dus wil je een kakelvers eitje bij je ontbijt, dan moet je er als de kippen bij zijn!

Met Pasen zijn er daarnaast ook nog eens chocolade eieren te vinden. En wie weet, is er dan misschien wel een diertje extra op de boerderij: de paashaas!

Speel-o-theek "Bij Truus"

Een enorme hoeveelheid spelletjes

Ga je bij Koe in de Kost op vakantie, laat het speelgoed dan maar thuis. Boerin Truus heeft in de loop der jaren het nodige speelgoed en gezelschapsspellen bij elkaar verzameld. Een speelgoedwinkel is er niets bij!

Het speelgoed is te vinden ‘op de delle’. Even inladen in de aanhanger achter de skelter en je kunt het meenemen naar je huisje. En ben je je leesvoer vergeten mee te nemen voor de vakantie? Geen probleem!

Boerin Truus houdt er ook nog een kleine bibliotheek op na. Wat je zeker wèl mee moet nemen, zijn een overall en regenlaarzen. Want dat de kids hier vies gaan worden, is iets dat zeker is!

Slapen in het aardappelhok

Eén van de grondulows

De grondulows zijn geïnspireerd op het ‘jappelhok’ (dialect voor aardappelhok), dat vroeger in de tuin van boer Frans en boerin Truus stond. Hier heeft het boerengezin uiteindelijk het ontwerp voor de grondulows naar gemaakt, tijdens de stage van dochter Loes.

Loes is ook degene, die alles regelt ‘achter de schermen’: Van website tot Facebookpagina tot het regelen van alle reserveringen en correspondentie.

Koe in de Kost beschikt over acht grondulows, waarvan er vier voor maximaal vijf personen zijn, twee voor maximaal acht, één voor maximaal zes en één groepsaccommodatie voor maximaal 12 personen. Eén van de 8-persoons grondulows is rolstoeltoegankelijk, evenals de 12-persoons groepsgrondulow. De grondulows zijn modern en comfortabel ingericht en van alle gemakken voorzien. Verder zorgt de houtkachel voor de hoognodige sfeer. 

En leen vooral gezelschapsspelletjes van de boerin. Want voor het èchte ‘zen-gevoel’ is de televisie weggelaten! Wifi is er dan weer wèl.

Ook staat er nog een authentiek boerderijhuis op het erf (de voormalige woning van de boer en boerin), welke is omgebouwd tot een prachtige, compleet rolstoeltoegankelijke 8-persoons vakantiewoning.

Wil je je echter een keertje voelen als een ‘Flintstone’, dan moet je toch ècht een grondulow boeken!

Mocht je je tóch nog vervelen…

Bij Boer Frans in de tractor

Mochten je kinderen zich alsnog vervelen op de boerderij (wat eigenlijk onmogelijk is), dan is er ook aan leuke uitstapjes in de omgeving gelukkig geen gebrek.

Koe in de Kost ligt in het Salland in Overijssel. De verschillende activiteiten die hier op en rond de Sallandse Heuvelrug liggen lees je op de pagina Salland met Kinderen.

Wil je nog meer weten over deze boerderij en de uitstapjes, die je kunt maken in de omgeving? Lees dan het blogverhaal van Amanda, die hier in juni 2018 met haar gezin verbleef.

Afscheid en het Openlucht Gastenboek

Een deel van het Openlucht Gastenboek

Voor het vertrek geldt hetzelfde als voor de aankomst: om 10.00 uur dien je je grondulow verlaten te hebben. Maar de boerderij nog niet!

Wederom wachten de boer en boerin je op met koffie, thee, limonade en koek, om nog even gezellig met alle vakantiegasten na te praten en uitgebreid afscheid te nemen.

Ook krijg je een groot, geel oorlabel (zoals de koeien dragen), met het verzoek daar een leuk berichtje op te schrijven. Deze oorlabels worden allemaal buiten opgehangen aan de schutting, als zijnde één groot openlucht gastenboek! Superleuk om te zien èn te lezen.

Het afscheid valt veel kinderen (èn stiekem ook hun ouders) zwaar… Vele gasten komen hier dus meerdere malen terug, vooral schoolvakanties zijn zéér gewild. Wil je dus een vakantie tussen de koeien, dan moet je er bijtijds bij zijn.


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)