Vaar mee met de klipper Nova Cura: een varend vakantiehuis op de Waddenzee

Wil je de Waddeneilanden eens op een unieke manier beleven met je kids? Ga dan eilandhoppen op de Waddenzee met de klipper Nova Cura. Zeilen van eiland naar eiland, droogvallen op het wad, zeehondjes spotten, mosselbanken ontdekken….en dan ‘s avonds lekker mosselen eten! Stap aan boord voor een heerlijk avontuur! 

Mee varen met de Nova Cura is één groot avontuur voor de kids!

Ooit begon deze klipper als zeilend vrachtschip om gebakken stenen te vervoeren vanaf de steenfabrieken.

Helaas werd het schip door een granaat in de tweede wereldoorlog tot zinken gebracht.

Na de oorlog werd het schip gelicht en kreeg het een tweede leven als motorvrachtschip.

Uiteindelijk is het weer in zijn oude glorie hersteld tot zeilend vrachtschip. In 2018 nam schipper Paul het roer over.

In de winter doet de klipper dienst als Bed & Breakfast in de haven van Groningen. In de zomer kun je mee zeilen op de Waddenzee met Paul en zijn vrouw Judith. Ook de kinderen van Paul (een zoon en een dochter) zijn regelmatig aan boord te vinden.

Nova Cura: een nieuwe zorg rijker

Cura was de godin van de zorg. En ‘nova’ betekent nieuw. Als Paul en Judith dit schip in 2018 kopen, zijn ze dus eigenlijk een ‘nieuwe zorg’ rijker. Letterlijk en figuurlijk! Want aan een schip heb je altijd werk te doen.

Maar naast de zorg voor dit mooie schip, zorgen Paul en Judith ook graag voor de natuur, voor lekker eten (uit zee!) en drinken èn natuurlijk voor hun gasten!

De zoete inval, lekker doen waar je zin in hebt

Lekker samen eten aan dek in het zonnetje!

Iedere zomer kun je de Nova Cura vinden in het oostelijke gedeelte van de Waddenzee.

Vier weken lang is het mogelijk om op zondagavond in Lauwersoog in te schepen en bijna een week lang mee te varen op deze mooie klipper. De Nova Cura hopt tussen Lauwersoog, Schiermonnikoog en Ameland op en neer. 

Het schip is die week nèt de zoete inval. Er zijn genoeg kinderen aan boord om vriendjes te maken.

En iedereen doet lekker waar hij zin in heeft, samen of alleen. Help je de schipper, doe je een spelletje of ga je lekker luieren met een boek in de zon?

Paul en Judith zorgen voor ontbijt, lunch en het zeilen. Ga je ‘s avonds uit eten op een eiland of kook je samen? Alles kan, vrijheid blijheid!

Kortom: iedereen zit in hetzelfde schuitje…. maar dit is géén groepsreis!

Zwerven over de Waddenzee

Zeilervaring is niet nodig, maar wie wil, mag gezellig met alles meehelpen!

Een vaste route bestaat niet. Afhankelijk van wind en getijden kan elke week, zelfs elke dág weer een verrassing zijn.

Op zondagavond scheep je in in de Museumhaven van Lauwersoog (hier kun je ook gratis de hele week parkeren).

Vrijdagmiddag ben je weer terug. Alles daar tussenin…..wordt één groot avontuur!

De eerste dag krijg je een korte zeilinstructie. Zeilervaring is niet nodig, maar het is wel handig om te weten hoe het één en ander werkt.

Wil je schipper Paul helpen met de zeilen hijsen, knopen leggen en aan het stuurwiel staan? Graag, alles mág, maar niets móet. 

Aan boord zijn natuurlijk zwemvesten, brandblussers en reddingsboeien aanwezig. En uiteraard houdt schipper Paul een oogje in het zeil!

Vervolgens ga je door de zeesluis de Waddenzee op, het avontuur tegemoet….

Hoppen van eiland naar eiland

Back to nature: heerlijk met je voeten in de klei op de bodem van de Waddenzee!

Vijf dagen lang vaar je van eiland naar eiland. Onderweg ga je regelmatig zeehondjes tegenkomen.

Bij laag water valt het schip droog op het wad. Dan kun je via een touwladder van de boot af en een wandeling over de zeebodem maken. Lekker met je voeten in de klei!

Misschien vind je wel mosselen….. Samen met schippersvrouw Judith kun je dan ‘s avonds een heerlijke mosselmaaltijd bereiden om met zijn allen van te genieten!

De klipper Nova Cura blijft altijd een volle dag op een eiland liggen, zodat je je ook op de eilanden zèlf heerlijk kunt gaan vermaken. Ga genieten op het strand, zwemmen, paardrijden, strandzeilen, vliegeren, of bezoek een museum of de vuurtoren van Ameland.

Fietsen kun je op ieder eiland huren. Op Schiermonnikoog worden die zelfs speciaal voor de Nova Cura naar de haven gebracht!

De Nova Cura vaart zowel op de Waddenzee als op het Lauwersmeer. Daar wordt geoefend met zeilen en kun je heerlijk vanaf het schip het zoete water induiken. Of misschien leggen jullie wel aan bij een eilandje om een vuurtje te stoken onder de sterrenhemel en lekker marshmallows te roosteren aan een stokje?

Muziek en vrolijkheid staan hoog in het vaandel, dus wekelijks wordt er ook nog eens een gezellige bonte avond georganiseerd. Je mag optreden of gewoon lekker chillen vanaf je fatboy op het dek. 

Aan boord van de klipper

Heerlijk in slaap vallen op het kabbelende water....

Er kunnen maximaal twaalf matrozen mee aan boord.

Slapen doe je in comfortabele hutten. Je bed is al voor je opgemaakt. Er zijn twee 3-persoons en drie 2-persoons hutten (met dubbel bed of stapelbed).

Alle hutten hebben veel daglicht en zijn voorzien van een wastafel, verwarming en ventilatie.

Er staan twee douches en twee toiletten tot jullie beschikking. Handdoeken dien je zelf mee te nemen.

Verder vind je aan boord een sfeervolle en compleet uitgeruste woonkeuken, waar je heerlijk kunt kokkerellen, als je besluit aan boord te blijven. Zo is er een 6-pits gasfornuis, wel twee koelkasten en een kleine oven. Zaken als peper, zout, suiker etc. zijn aanwezig, evenals koffie, thee, fris, sap en kleine snacks.

Binnen zijn ook nog knusse zithoekjes, om een spelletje te spelen of een goed boek te lezen. Aan dek kun je neerploffen op een dekstoeltje, een zitzak of in een hangmat.

Mee varen met Paul en Judith?

Heerlijk de wind door je haren tijdens het zeilen!

Lijkt het jou nu ook wel wat, zo’n avontuurlijke zwerftocht over de Waddenzee?

De klipper Nova Cura vaart uit van circa half juli tot half augustus. Vijf dagen en vijf nachten ben je aan boord. Bij aankomst tref je een opgemaakt bed.

Het ontbijt is inbegrepen. En tijdens vaardagen geldt hetzelfde voor de lunch. Schippersvrouw Judith doet de inkopen, samen maken jullie het klaar. Met zijn allen. Hetzelfde geldt voor de afwas.... 

Deze reis is geschikt voor actieve, maar vooral ook flexibele gezinnen met kinderen vanaf acht jaar.

Voor meer informatie en reserveringen vul je onderstaand formulier in:

Meer Informatie?

Alle velden met een sterretje zijn verplicht
Zeilen met de klipper Nova Cura.

Vond je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!