Het Zuiderzeemuseum, beleef het leven van toen rondom de Zuiderzee

Stap terug in de tijd in het Zuiderzeemuseum en kom te weten hoe het leven vroeger was! Weet jij hoe het IJsselmeer is ontstaan? Kun jij met een kroontjespen schrijven? Ontdek dit en nog veel meer in dit leuke kindvriendelijke museum in Enkhuizen.

Op de veerboot naar het museum

Bij dit superleuke uitje stap je aan boord van de veerdienst en laat je in zo’n 15 minuten 100 jaar terug in de tijd varen.

Vervolgens vier je kermis in Lutjebroek, ga je even langs bij de bakker en de snoepwinkel voor wat lekkers, en schuif je in de schoolbanken voor schrijfles met een kroontjespen. Maar laat je vooral meeslepen in de verhalen van vroeger.

Proef, ruik en beleef het Zuiderzee leven van vroeger.

Conchita bezocht met haar gezin het Zuiderzee museum en ze raakten er niet uit gekeken!

Een stukje geschiedenis

De molen van het zuiderzeemuseum

In 1932 werd door de komst van de Afsluitdijk de Zuiderzee van de Waddenzee afgesloten. Zo ontstond het binnenmeer ‘IJsselmeer’.

Het Zuiderzee museum, gestart in 1948, richt zich op de geschiedenis, actualiteit en toekomst van het IJsselmeergebied.

Sinds 1983 is het Zuiderzeemuseum uitgebreid met het buitenmuseum. Het buitenmuseum is een gesitueerd dorpje van toen. Het heeft met originele huisjes, winkeltjes en gebouwen. Deze huisjes en gebouwen komen onder andere uit Hoorn, Urk, Marken en Den Oever.

Trossen los!

Entreepaviljoen Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum heeft diverse ingangen, maar het meest gangbare is om te parkeren bij het entreepaviljoen. Vanaf daar stap je op de boot.

De pret begon al in het entreepaviljoen waar de kinderen ‘dwars door de dijk’, kruipend door de tunnel die het leven onder water laat zien, naar de boot konden lopen.

Eenmaal op de boot keken Jelte en Stijn hun ogen uit, mooie schepen die voorbij voeren en een mooie kijk op de stad Enkhuizen zorgden voor een hoop enthousiasme en ‘oooohh’s kijkdaares’ momentjes.

Zomaar 100 jaar, en meer, terug in de tijd

knusse straatjes om doorheen te wandelen

Wanneer je bij de haven aan komt varen zie je al een beetje waar je terecht gaat komen, de oude huisjes pronken statig langs het water. De 3 schoorstenen van de kalkovens kan je al van verre zien.

Sla je linksaf, dan wandel je naar het dorpje, maar wat veel mensen niet weten is wanneer je rechtsaf gaat en het pad volgt, je bij een bronstijdboerderij uitkomt. Dit wisten wij zelf niet, maar hoorden wij pas later. Het is wel een weetje die we jullie niet wilden onthouden.

Via de dijk wandel je omhoog het dorpje in. Knusse straatjes, idyllische huisjes en setting. Op elke hoek van de straat kun je wel een spelletje spelen zoals hinkelen, touwtje springen, stokpaardje rijden of tollen. 

Mw in de apotheek dropjes aan het afwegen

Het buitenmuseum, zoals het hier ook wel genoemd wordt, is open vanaf eind maart of begin april t/m eind oktober.

Geopend betekend dat de huisjes open zijn voor bezoek, je kunt binnen een kijkje nemen en vaak is er een vrijwilliger aanwezig die in de huid van de oude bewoner gekropen is. Deze vrijwilligers vertellen enthousiast over het leven van toen terwijl de ‘stimpstamp’ (andijviestamppot) vast klaargemaakt wordt.

Wanneer we de jongens vragen welke huisjes zij het leukste vonden sommen ze zonder twijfelen de bakker, kaasmaker en het snoepwinkeltje op. Want daar kan je lekkers proeven en kopen. Ik sluit me daar helemaal bij aan, al staat de apotheek voor mij ook tussen dit rijtje aan favorieten.

Een huisje vol verhalen

Even chillen op het stoepje

Onder aan de dijk vind je het ‘huisje vol verhalen’. Daar zit een medewerker klaar om de mooiste verhalen te vertellen en voor te lezen.

Onze jongens genoten van het verhaal van Boer Boris en het bootje. Een leuk verhaal over een bootje het water op krijgen, wat maar niet wil lukken en dan uiteindelijk toch wel lukt.

Ze waren erg onder de indruk van dit mooie verhaal, en dit moment was ook even een mooi rustmomentje op deze dolgezellige dag

75 jaar, Feest!

Jelte raakte niet uitgedraaid in de carrousel

Want een dolgezellige dag was het! Het hele jaar (2023) is het namelijk feest in het Zuiderzeemuseum! Want het museum bestaat 75 jaar. Daardoor bruist het Zuiderzeemuseum van de activiteiten en festiviteiten.

We beleefden de traditionele volksfeesten van toen, maakten onze eigen bloemencorso wagen, aten een feestelijk gebakje en versierden een klompje (tegen betaling) in het kinderatelier.

Ook kun je je er verkleden in Oranjedracht, ontdek je hoe ze kermis vieren in Lutjebroek, speel je mee met de koningsspelen en kan je ook een feesthoed knutselen.

Een suikerspin hoort er bij!

Ter ere van dit grote feest was er tijdens ons bezoek ook Oud Hollandse kermis, Jelte en Stijn vonden dit het allerleukste, ze bleven maar zwieren, zwaaien en rondjes draaien.

En natuurlijk kon een suikerspin niet ontbreken. In het kerkje gierden we het uit van het lachen tijdens de poppenkast voorstelling van Jan Klaassen en zijn vrienden.

Marretje Meeuw, de mascotte van het museum, was weer eens ondeugend geweest, maar uiteindelijk kwam het allemaal goed.

Een zee vol verhalen in het binnenmuseum 

Mooi doorkijkje op route vanaf het binnenmuseum

Naast het buitenmuseum heeft het Zuiderzeemuseum ook een binnenmuseum, hier zijn diverse tentoonstellingen te bewonderen. Het binnenmuseum ligt op een klein stukje wandelen vanaf het buitenmuseum. Vanaf de stadsingang wandel je er in een paar minuten naar toe.

Echter hadden wij zoveel te zien en te doen in het buitenmuseum dat we geen tijd meer hadden om hier naar toe te gaan, dit bewaren we dus voor een volgende keer.

Wel kan ik jullie vertellen dat er naast de indrukwekkende schepenhal een hele leuke vaste tentoonstelling ‘Zee vol verhalen’ is te zien.

Deze tentoonstelling is zeer geschikt voor kinderen, er is een speciale kinderverhaallijn die je met je eigen telefoon kan beluisteren. Berend neemt je mee terug in de tijd naar hoe het leven als kind toen was.

Marretje de Meeuw neemt de jongste bezoekers mee op reis, ze klimmen o.a. op een vissersboot en zetten een steen in een dijk.

Nog veel meer te beleven

Wat eten we vandaag....

Zoals ik al eerder schreef hadden we tijd te kort, er was zoveel te zien en te doen dat de dag voorbij vloog, we hebben lang nog niet alles gezien en gedaan.

Van april t/m september is Expeditie waterwerken geopend, deze vind je direct vooraan in het museum wanneer je van de boot af komt. Kinderen leren daar dat het hard werken is om het water buiten de dijken te houden.

Ik kan je niet garanderen dat je kindje ook daadwerkelijk droog zal blijven tijdens het spelen daar, want met water in de buurt is dat toch altijd vrijwel onmogelijk.

Nu was het dicht, maar dit is iets wat wij dan aan het einde van de dag zouden doen, zo is het wachten op de boot ook geen straf.

Pietendorp in het Zuiderzeemuseum

Pietendorp zuiderzeemuseum 2022

Ondanks dat het buitenmuseum straks vanaf 29 oktober in winterslaap gaat blijft het Zuiderzeemuseum leuk om te bezoeken.

Zo nemen de pieten op 25, 26 November en op 3 december hun intrek in het buitenmuseum. Dit Pietendorp is echt een bezoekje waard, bak pepernoten met bakpiet, leer dansen met danspiet, stapel de pakjes of breng een bezoekje aan Ozosnel.

Een te gek uitje in Sinterklaastijd.

Uitje voor het hele gezin

Hinkelen op straat

Aan het eind van de middag stapten we weer op de boot terug naar het entreepaviljoen. Jelte en Stijn moe, maar vol nieuwe indrukken en verhalen gingen we weer terug naar huis. Geslaagd uitje!

Een museum hoeft dus echt niet oubollig en saai te zijn voor kinderen, het Zuiderzeemuseum bruist en is hartstikke gezellig. In onze beleving geschikt voor jong en oud, want ik weet zeker dat zelfs opa en oma dit ook super hadden gevonden om mee naar toe te gaan!

Het buitenmuseum is nog geopend t/m 29 oktober, het binnenmuseum is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. 

Wil jij ook eens naar het Zuiderzeemuseum?


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)