Groningen met kinderen, kanonnen wat een mooie provincie!

Ver in het hoge Noorden wordt Groningen voor een kindervakantie nog wel eens over het hoofd gezien. Dat is onterecht, als je ziet wat er allemaal te doen is tussen de Martinitoren en de kanonnen van Bourtange.

Op de kanonnen van Bourtange

Groningen is de minst door toeristen bezochte provincie van Nederland. Dat komt natuurlijk doordat het net wat verder rijden is. Maar ook omdat men niet goed weet wat er in deze provincie te vinden is.

En dat terwijl de provincie verrassend veelzijdig is. Met de Waddenzee, de mooie stad Groningen, en de nieuwe ontwikkelingen rond de Blauwe Stad. En wist je dat er ook in Oost-Groningen veel te doen is?

Hieronder beschrijf ik wat je zoal kunt verwachten in de verschillende delen van Groningen. Maar je kan natuurlijk ook direct doorklikken naar de:

Het Lauwersmeer en de Waddenzee

Medewerkers bij de zeehondencrèche

In het Noorden van Groningen vind je natuurlijk de Waddenzee. Tegen de grens met Friesland ligt hier ook het bijzondere Lauwersmeer. Een prachtig natuurgebied, waar vele vogelsoorten voorkomen.

Maar er zijn ook mooie recreatiegebieden. En op het meer kun je goed (leren) windsurfen of kitesurfen.

Wil je de Waddeneilanden eens op een unieke manier beleven met je kids? Ga dan eilandhoppen op de Waddenzee met de klipper Nova Cura.

Iedere zomer kun je in Lauwersoog inschepen voor een vaarvakantie van ruim een week. Avonturen als droogvallen, wadlopen, zeehonden spotten en mosselen zoeken voor het avondmaal is wat je kunt verwachten. 

Verder naar het Oosten vind je de Zeehondencrèche Lenie 't Hart in Pieterburen. Jaarlijks worden hier zo’n tweehonderd huilers en zieke zeehonden binnengebracht. Zeker voor kinderen is dit een bezoek meer dan waard.

Tip: Siblu Lauwersoog

Direct aan het Lauwersmeer ligt een leuke Siblu camping. Met twee strandjes aan het meer en een binnen- en buiten speeltuin is dit  een heerlijke plek voor een gezinsvakantie!

Het groene landschap van het Westerkwartier

Ontmoet de natuur, zoals hier bij het Blote Voeten Pad

Het Westerkwartier is de streek in het Westen van Groningen, grenzend aan Friesland.

Hier kun je vooral genieten van de natuur. Zoals bij het Blote-voetenpad in Opende.

Of bij de verschillende boerderijen die hun deuren voor bezoekers openen.

En dan is er nog het Landgoed Nienoord. Met een zwemkasteel en een familiepark met vele klimtorens.

Ook kun je bij Nienoord huifkartochten maken, zijn er scooters, een tractorbaan en modelspoorbanen.

Voor ieder wat wils dus.

Watersport bij Blauwestad

Oost Groningen is een gebied waar de boeren het zwaar hadden en waar leegloop van de bevolking dreigde. Om dat te stoppen werd besloten Blauwestad aan te leggen.

Rondom een nieuw gegraven meer worden hier niet alleen mooie huizen gebouwd. Er is ook een prachtig gebied voor de recreatie ontstaan.

Het Oldambtmeer kan zich meten met het Snekermeer. In grootte, maar ook op het gebied van de watersport.

Daarnaast zijn er aan de Noord en aan de Zuidkant van het meer twee prachtige stranden aangelegd.

Nog meer te doen in Oost-Groningen

In Bourtange mag je je ook als Middeleeuws soldaat verkleden

Maar Oost-Groningen heeft nog veel meer te bieden. De streek Westerwolde, bijvoorbeeld, is één groot natuurgebied.

Hier vind je onder andere de historische stoomtreim STAR, Adventure Park Pagedal, en het park Wonderwereld met speurtochten, het magische bos, roofvogelpark, speellandschap en nog veel meer.

Een heel andere belevenis voor jong en oud is de vestingstad Bourtange. Ontdek het middeleeuwse stadje. Wandel over de stadsmuren en maak mee hoe hier iedere zondag een heus kanon wordt afgevuurd.

Is het regenachtig, of juist bloedheet? Zet dan koers naar Veendam. Hier bevindt zich het Doe-museum. Met onder andere Bricks-Art.

Je kunt hier eindeloos spelen met Lego-steentjes (of eigenlijk een ander merk, maar ze passen op Lego). Of bewonder de andere grote en kleine kunstwerken. En aan het eind kun je je eigen kunstwerk voor een klein bedrag mee naar huis nemen!

Groningen-stad, met grachten en Martinitoren

De Martinitoren in de stad Groningen

De stad Groningen is ook een heerlijke plek om met kinderen te verblijven. Uiteraard ga je op zoek naar de Martinitoren om die te beklimmen. Maar er is meer.

Het enige echte stripmuseum, bijvoorbeeld. Maar ook het Groninger museum en het Noorderlijk Scheepvaartmuseum hebben leuke kinderactiviteiten.

Natuur is er ook in de stad. In het Stadspark, bijvoorbeeld, waar je ook kunt ponyrijden. Of huur een fluisterbootje voor een tochtje over de grachten.

Tenslotte kunnen de actievelingen nog gaan klimmen bij klimcentrum Bjoeks.

Het Reisaanbod

Landal Natuurdorp Suyderoogh

Kanoën bij landal Suyderoogh

Naast Nationaal Park het Lauwersmeer liggen de vrijstaande bungalows van Landal Natuurdorp Suyderoogh.

Op het park zullen de kinderen zich niet snel vervelen want er is een bowlingbaan, een jeugdruimte met o.a. speelautomaten, minigolf, tokkelbaan in het Roversbos, airtrampoline, skelters, tafeltennistafel en speeltoestellen en een zwembad met apart peuterbad. In de avond sluit je de dag lekker af op het terras bij restaurant Suyderoogh.

Overnachten doe je er in bungalows voor 4 of 6 personen, er zijn ook speciale kinderbungalows.

In de omgeving is ook van alles te beleven!! Trek je lieslaarzen aan en ga het wad op, bezoek Schiermonnikoog of trek het water op in een kano, boot of surfplank!!

Kijk ook bij de:

Vaar mee met de klipper Nova Cura

Kids ontdekken het wad

Wil je de Waddeneilanden eens op een unieke manier beleven met je kids? Ga dan eilandhoppen op de Waddenzee met de klipper Nova Cura.

Iedere zomer kun je de Nova Cura vinden in het oostelijke gedeelte van de Waddenzee. Vier weken lang is het mogelijk om op zondagavond in Lauwersoog in te schepen en bijna een week lang mee te varen op deze mooie klipper.

De Nova Cura hopt tussen Lauwersoog, Schiermonnikoog en Ameland op en neer. Je mag de schipper met van alles en nog wat helpen en avonturen als droogvallen, wadlopen, zeehonden spotten en mosselen zoeken voor het avondmaal is wat je kunt verwachten. En kijk niet raar op van een avond liedjes zingen bij maanlicht....

Houd je níet van varen, maar zou je wèl graag een keer op zo’n mooi schip willen overnachten? Ook dát is mogelijk! In de winter (oktober t/m april) ligt het schip namelijk als Bed & Breakfast in de gezellige stad Groningen, nabij leuke winkels en gezellige restaurants. Je kunt een losse hut reserveren, of bij grotere groepen de hele boot afhuren voor je eigen gezelschap. Anders dan de naam doet vermoeden, is dit exclusief ontbijt.


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)