De leukste hoogtepunten voor een dagje Dinant met kinderen

Dinant is een leuke stad om te bezoeken met kinderen tijdens je vakantie in de Ardennen. Ook als je kids eigenlijk niet zo van de stadsbezoekjes zijn. Beperk je tot deze letterlijke hoogtepunten en je hebt een geweldige dag!

Het uitzicht over Dinant vanaf de Citadel

Hij valt niet over het hoofd te zien: de Citadel van Dinant! Hoog torent hij boven de stad uit.

Wij parkeren de auto boven bij de Citadel, een middeleeuws fort, dat nu een museum over de Eerste Wereldoorlog huisvest.

We maken de ronde door het museum, waarvan de jongens vooral de ingestorte schuilkelder interessant vinden. Probeer hier maar eens in evenwicht te blijven!

Enigszins gedesoriënteerd komen we hier allemaal uit…. Niet geschikt voor mensen met evenwichtsproblemen!

Koffie met uitzicht!

Het letterlijke hoogtepunt van de Citadel is toch wel het prachtige uitzicht over de stad en omgeving.

Het uitzichtpunt bevindt zich 100 meter boven de Maas en pal boven de kerk Notre Dame met haar uivormige koepel.

Op deze hoogte genieten we ook van wat lekkers op het terras bij de brasserie. Dit is nog eens koffie met uitzicht!

Er is ook een royale speeltuin, waar de kids zich even lekker kunnen uitleven.

Met de kabelbaan naar de stad

Daar komt de kabelbaan! Die gaan wij nu nemen naar het centrum....

Natuurlijk willen we graag nog meer zien van Dinant! Dus gaan we ook nog naar beneden.

Dit kan op twee manieren. Je kunt uiteraard gaan lopen. Reken dan op zo'n 400 traptreden.

Óf je neemt de kabelbaan. Het mag duidelijk zijn wat de kinderen leuker zullen vinden. Die van mij in ieder geval wèl….

Het wordt dus de kabelbaan! Ook tijdens dit tochtje naar beneden, wat nog geen twee minuten duurt, genieten we weer van het uitzicht. Je stapt uit pal achter de kerk Notre Dame.

Een heerlijke boottocht om Dinant vanaf het water te zien

Hiervandaan lopen wij de kade op, waarvandaan alle rondvaartboten vertrekken. We lopen naar de kade waar de rondvaartboot van de Citadel ligt. Wij hebben namelijk voor de 3-in-1 combi gekozen.

Twee hebben we er al gedaan: ons bezoek aan de Citadel en het ritje met de kabelbaan.

Aan de kade ligt nummer drie op ons te wachten: de boot, die een tochtje over de Maas met ons gaat varen (circa drie kwartier). Een super leuke combi!

Dinant vanaf het water

Twee nieuwe stuurmannetjes!

We stappen op de boot en lopen meteen door naar boven. Want het zonnetje schijnt nog steeds, dus we gaan heerlijk buiten aan dek zitten. Bij de bar kun je wat te drinken en wat snacks kopen.

De boot maakt een korte tocht langs Dinant van circa 20 minuten heen en weer terug.

Na een kwartiertje vraagt mijn oudste zoontje Nick, of ze ook even bij de schipper mogen kijken. Ik loop met de jongens naar beneden en het is maar goed, dat we dat hebben gedaan.

Niet alleen mogen ze kijken….ze mogen ook allebei zèlf even plaatsnemen achter het stuurwiel. Apetrots zijn ze!

Na nog even onder de brug bij de Notre Dame en de Citadel door te zijn gevaren, keert de boot terug naar de kade.

Saxofoons, letters en ijsjes

Saxofoons op de brug van Dinant

We lopen een stukje terug en steken de brug bij de Notre Dame over.

De brug staat vol met grote, felgekleurde saxofoons met diverse printjes.

Waarom? Nou, de uitvinder van de saxofoon, Adolphe Sax, is geboren en getogen in Dinant. Net geleerd op de rondvaartboot!

Vanaf de andere kant van het water heb je mooi uitzicht op de kerk en de Citadel. En laten daar nu net de welbekende letters staan, die de naam van de stad vormen.

De beroemde letters!

We nemen de meest toeristische foto van de dag met de jongens in de letters….maar die moet gewoon gemaakt worden natuurlijk.

Aangezien mijn jongens niet van de stadswandelingen en winkeltjes kijken zijn, lopen we hierna niet verder de stad in, maar gaan we gewoon weer terug de brug over.

Aan de andere kant van de brug, op de hoek, hebben we namelijk al lang en breed een ijssalon ontdekt. Dat is een perfecte afsluiting van deze dag!

We kopen een lekker ijsje en zoeken een plekje langs de kade om hem op te eten, met uitzicht op de voorbijvarende boten.

Een kaarsje in de kerk

In de kerk steken we een kaarsje aan voor ons hondje Saartje, die een sterretje is....

Als we teruglopen naar de kabelbaan, komen we langs de ingang van de Notre Dame.

Aangezien ik erg benieuwd ben of die twee druktemakers van mij ook een keertje rustig en stil kunnen zijn, neem ik ze mee de kerk in. En dat werkt!

Bij binnenkomst zijn ze op slag stil en ze zijn best onder de indruk van dit imposante gebouw. Rechts in de hoek branden heel veel kaarsjes en Mark, mijn jongste, vraagt waar die voor zijn.

Ik leg hem uit, dat je daar een kaarsje kunt aansteken voor iemand die is overleden en die je heel erg mist. Om ze te herdenken. Meteen zegt hij, dat hij een kaarsje voor ons overleden hondje Saartje aan wil steken, die al drie jaar een sterretje is….aldus Mark.

Nog even uitrazen in de speeltuin, boven bij de Citadel

Zo gezegd, zo gedaan! De jongens stoppen beide een muntje in de daarvoor bedoelde gleuf, en steken ieder een kaarsje aan. Mark is er helemaal stil van.

Hierna nemen we de kabelbaan weer terug naar boven. Die draait overigens tot 17.00 uur. Ben je later, dan zul je de ruim 400 treden naar boven moeten lopen.

Je kunt de route natuurlijk ook andersom doen door je auto beneden in de stad te parkeren en de kabelbaan naar de Citadel te nemen. En weer terug.

Houd er dan wèl rekening mee, dat je voor het parkeren in de stad moet betalen. Bij de Citadel is het gratis. En we blijven natuurlijk Hollanders….

Mijn jongste zoontje Mark leeft zich nog even lekker uit in de speeltuin boven bij de Citadel, alvorens we weer naar ons vakantiehuis vertrekken.

Ook naar de Ardennen?

Heb je nu ook zin gekregen in een heerlijke vakantie in de mooie Ardennen met leuke uitstapjes? Lees dan verder op onze pagina Ardennen met Kinderen voor nog meer informatie en leuke accommodaties.

Ook Sabine en haar gezin zijn al eens in Dinant geweest. Wil je dus nog meer weten over deze leuke stad en omgeving? Dat lees je hier!

Cindy bezocht de Ardennen op uitnodiging van VISITWallonia. Op hun website vind je nog veel meer informatie en inspiratie voor een vakantie naar de Ardennen.

Wil je weten welke uitstapjes Cindy nog meer gemaakt heeft in de Ardennen? Dat lees je hier! De Stories van alle uitstapjes van Cindy in de Ardennen zijn terug te vinden bij de hoogtepunten op ons Instagram-account.

Fleurige saxofoons en vlaggen op de brug in Dinant
Dinant vanaf het water

Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)