Wat te doen in Dinant met kinderen? Heel veel!

Dinant is een prachtig stadje in de Ardennen. Maar wat is er allemaal te doen in Dinant en omgeving? Heel veel, ontdekten we.

Uitzicht vanaf de citadel van Dinant

In de zomer van 2016 verbleven we een weekje in vakantiepark Vallee les Etoiles, 15 kilometer ten Zuiden van Dinant.

En uiteraard mag dan een bezoek aan Dinant niet ontbreken. Daar kan je de citadel bezoeken, en de grotten, en een ritje met de kabelbaan maken.

Maar rond Dinant is nog veel meer te zien en doen. Wat dacht je van de grotten en wildpark van Han? En heerlijk kanoën op de Lesse. Maar eerst gingen we iets heel bijzonders doen: Railbiken!

Rail Bike van Molignee Onhaye

Uitzicht vanaf de citadel van Dinant

Al diverse keren heb ik gelezen over rail biken. (fietsen over een oude spoorbaan). Dat lijkt me zo leuk om te doen. En in de omgeving van Dinant is het mogelijk.

Dus rijden we naar het kleine plaatsje Fallaën, het startpunt van de Rail Bike van de Molignee Onhaye. Hiervandaan kun je ofwel 4 kilometer de ene kant op, ofwel 3 kilometer de andere kant op. En een uur later weer terug natuurlijk.

Na een korte uitleg nemen we plaats op de rail bike. De jongens hebben er zin in en beginnen fanatiek te trappen. Patrick en ik zijn slechts passagiers.

Na 10 minuutjes krijgen we een bui, maar gelukkig gaat de spoorbaan onder de bomen door, waar we kunnen schuilen. Daarna is de baan nat en slippen de wielen wat. Dat mag de pret niet drukken, maar nu begrijpen we de vertragingen bij de NS wat beter.

Op het eindpunt stappen we van de Rail bike. Van de beheerder hoorden we dat we hier vandaan kunnen wandelen naar de Abdij van Maredsous een kilometer verder. De wandeling gaat onder een oude spoortunnel door, en dan flink omhoog. Onderweg spotten we nog een kleine slang, die zich snel uit de voeten maakt.

Bezoek aan de Abdij van Maredsous

Speeltuin bij de abdij van Maredsous

Bij de Abdij is een bezoekerscentrum. Hier kunnen we wat eten en drinken op het terras. Voor de kinderen is er een leuk speeltuintje bij, met onder andere een kabelbaan. Dolle pret dus voor onze jongens.

De abdij en kaasmakerij kan je alleen met een rondleiding bezoeken. Daar hebben we geen zin in, zodat we weer rustig terugwandelen.

Bij het eindpunt van de Rail Bike is een café waar we nog wat willen drinken. Maar wat schetst onze verbazing, we zijn daar helemaal niet welkom... Tijdens de lunch is het voor andere bezoekers gesloten. Onbegrijpelijk, we staan hier met diverse andere Rail Bikers die er graag wat zouden willen nuttigen.

Gelukkig kunnen we even later weer met de Rail Bike terug. De beheerder draait de fietsen om, en het enkele spoor is nu weer in de omgekeerde richting geopend.

Dit keer zijn Patrick en ik aan de beurt om te fietsen. Maar het blijkt licht heuvel af te lopen, zodat we nauwelijks hoeven te trappen. Heerlijk relaxed komen we weer bij het startpunt aan.

Dinant met zijn grotten en Citadel

In de citadel van Dinant

Het is nog vroeg in de middag en dus besluiten we richting Dinant te rijden. Deze bekende stad met zijn citadel ligt vlakbij en we zijn er dan ook zo.

Bij de ingang van het stadje liggen de grotten van Dinant. Met de stalagmieten en stalagtieten die we al in diverse andere grottencomplexen gezien hebben. Dit keer laten we ze dus links liggen en gaan op weg naar de citadel.

We rijden de brug over de Maas over en zien de citadel al hoog op de rots, met een kabelbaan er naartoe. Het blijkt echter nauwelijks mogelijk om hier te parkeren.

We volgen daarom de route omhoog richting de citadel. Daar is wel ruime parkeergelegenheid, plus een speeltuin en terras, prima dus.

Met de trap naar beneden, en later met de kabelbaan weer omhoog

De citadel zelf is niet heel bijzonder. Patrick bezoekt later nog wel de tentoonstelling over de eerste Wereldoorlog, en er is nog een rondleiding in het Frans. Wij besluiten naar beneden te klimmen over de trappen langs de rotsen.

Dinant zelf valt een beetje tegen. Een drukke weg met auto’s gaat er dwars doorheen. En bij de boulevard zijn ze op dit moment bezig met grote werkzaamheden. Volgend jaar zal het er wel prachtig zijn, maar nu besluiten we weer snel terug te gaan.

We nemen de kabelbaan omhoog, en dat is natuurlijk altijd leuk. En boven nemen we plaats op het terras met prachtig uitzicht over de stad en de Maas. Zo is het wel een erg mooi plekje hier.

Kajakken op de Lesse

Kajakken op de Lesse

Op zondag is het prachtig weer, ideaal voor een kajaktocht op de Lesse. We rijden naar Dinant waar diverse bedrijven zijn die kajaks verhuren. Wij gaan naar Kajak Libert, de gele kajaks.

Het is druk bij het verhuurbedrijf. We kunnen kiezen tussen een route van 11 of 22 km. Wij gaan voor de 11 km, ongeveer 2,5 uur varen. Vervolgens krijgen we een kaartje voor de bus zodat we naar de startplek kunnen gaan.

Het is even wachten voordat de bus komt. We halen ook nog mensen op bij de andere verhuur bedrijven. De bus zit dus overvol. Gelukkig duurt de rit niet al te lang en worden we gedropt bij de Lesse. We lopen over de brug naar het startpunt van Libert.

Daar krijgen we twee tonnetjes om spullen droog te houden. We mogen zelf de peddels uit een busje pakken en dan word er een kajak klaargezet op de rollerbaan. Als we ingestapt zijn rollen we zo naar beneden het water in. De tocht gaat beginnen!

Kajakken bij het kasteel van Walzin langs de Lesse

Het is druk op het water. We proberen zoveel mogelijk voor of achter grotere groepen te blijven zodat we relaxed kunnen kajakken. We varen door de prachtige bosrijke heuvelachtige natuur. Af en toe is er een kleine versnelling in het water en twee keer moeten we afdalen in een kleine waterval wat de tocht wat leuker en spannender maakt.

Onderweg zijn diverse plekjes waar je even kan stoppen voor een pauze of picknick. Ook stops waar je wat te drinken of een snack kan kopen. Wij stoppen ook op zo’n plekje om rustig wat te drinken. Zeb neemt hier nog een duik in de Lesse. Het water is erg koud, maar dat vind hij alleen maar leuk.

Onderweg spetteren we elkaar natuurlijk nat. En langs de route staat een kasteel wat voor prachtige uitzichten zorgt.

Wildpark bij de grotten van Han

Everzwijnen bij het domein van Han

Onze laatste volle dag in de Ardennen besluiten we een bezoek te brengen aan het Domein van de grotten van Han. We gaan echter niet voor de wereldberoemde grotten, maar voor het bijbehorende Wildpark.

Het is even zoeken, omdat niet helemaal duidelijk is waar de ingang van het Wildpark zou moeten zijn. Navraag leert ons dat we gewoon in het centrum van Han-sur-Lesse moeten parkeren. Daarvandaan worden bezoekers per tram of bus naar de grotten en het Wildpark gebracht.

De oude tram piept behoorlijk, en met een hoop kabaal rijdt hij ons omhoog. Halverwege stopt hij om de bezoekers aan het Wildpark er uit te laten. Hier wandelen we verder over het traject van de oude spoorbaan, die veel hoger door de heuvels gaat dan de huidige baan.

Eenmaal in het park komen we langs de verblijven van herten, everzwijnen, uilen, wolven en lynxen. Met ondertussen nog mooie uitzichten, en een stukje geschiedenis van de oude tramlijn naar de grotten van Han.

Een safaritreintje in het wildpark
De tram van het stadje naar de grotten van Han

We schuilen even voor een flinke bui, en onderweg zijn er wat speeltoestellen en een route door de bomen. Uiteindelijk komen we bij het oude eindstation van de tram, waar we denken wat te kunnen eten. Dat kan ook wel, maar het assortiment valt wat tegen. Het is eigenlijk maar een kraampje met koeken en chips en eenvoudige drankjes.

Tycho bewondert de uilen in het wildpark

We vervolgen de wandeling naar beneden, waar we de keuze hebben om met de bus verder te gaan, of het wandelpad van nog eens bijna 5 kilometer te volgen. We besluiten het laatste te doen, en dat blijkt nog wel een hele uitdaging.

Het wandelpad om de grote weiden met herten, oerossen en oerpaarden gaat nog flink omhoog en omlaag. Zeb en Tycho doen het echter moeiteloos, die zijn druk in discussie over Minecraft of Lego ofzo. En ondertussen bewonderen we nog de gieren, beren en andere dieren waar we langs komen.

Aan het eind van de wandeling door het wildpark komen we bij de ingang van de grotten van Han, ook het eindstation van de tram. Wij gaan niet naar de grotten en dus brengt de tram ons weer terug naar het dorp Han-sur-Lesse. Daar pakken we nog een terrasje in het leuke centrum voor we weer naar ons vakantiepark Vallee Les Etoiles rijden.

En dat is nog niet alles...

Er is nog veel meer te doen in de Ardennen rond Dinant. Maar daar zijn we niet aan toegekomen toen we er waren.

Al dat moois kan je beleven vanuit het mooie


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)