Český Krumlov met kinderen, prachtige stad in Zuid-Bohemen

Cesky Krumlov is een prachtig stadje in Tsjechië. Bezoek met de kinderen het kasteel, de mooie straatjes, en vergeet vooral de omgeving van Zuid-Bohemen niet.

Uitzicht over Cesky Krumlov vanaf het kasteel

Zuid-Bohemen ligt in het Zuid-westen van Tsjechië. Het is een deel van het grotere Bohemen, dat 2/3 van heel Tsjechië omvat.

De grootste stad in deze regio is Ceske Budejovice. Maar het mooiste stadje is zonder twijfel Cesky Krumlov

Op onze wereldreis waren we al eens in Cesky Krumlov, op doorreis van Praag naar Boedapest. En toen we met de kinderen in Tsjechië waren wilden we hier ook zeker weer naartoe. Maar we bezochten meer mooie plekjes in Zuid-Bohemen.

Zoek de rust in het drukke Cesky Krumlov

Lekker dollen op een terras in Cesky Krumlov

Cesky Krumlov is een autovrije stad. De auto parkeren we dus net erbuiten. Dan lopen we onder een poort het stadje in en staan we gelijk bij de rivier.

Er komen diverse kanoërs en rafters langs die een heerlijke dag op het water doorgebracht hebben. Het is leuk om daar even naar te kijken.

Dan slenteren we wat door de middeleeuwse straatjes. We bekijken wat winkeltjes voordat we een terras aan het water opzoeken.

In de zomer is het vaak druk met toeristen. Maar er zijn zeker ook rustige plekjes te vinden. Een rustig terrasje net buiten de drukte bevalt ons altijd het beste.

Beren bij het kasteel

Zeb en Tycho kijken naar de beren in de slotgracht van het kasteel

Na het eten wandelen we naar het kasteel waar we de beren gaan bewonderen. Die zitten er in de slotgracht onder de brug waar je het kasteel binnen gaat. Zeb en Tycho vinden het wel een beetje vreemd, dat er beren bij het kasteel zitten. Maar ook wel super cool.

Dan wandelen we door het kasteel heen over de binnenplaatsen. Doordat het avond is, is verder alles gesloten. Maar daardoor is er ook weinig publiek wat het juist fijn maakt om daar rond te dwalen.

We bekijken de tekeningen op de muren, zien kanonnen staan en genieten van de mooie uitzichten over het stadje. Dit is echt één van de mooiste stadjes die ik ooit gezien heb.

Raften over de Moldau rivier

Heerlijk dobberen op de rivier. Ook leuk voor kleine kinderen

Als je in (de buurt van) Cesky Krumlov bent, is een kano- of rafttocht over de Moldau een aanrader. Deze zijn te regelen vanuit de stad, maar ook vanaf camping Chvalsiny waar wij verblijven.

Om half 10 vertrekken we naar het beginpunt van onze tocht. Daar halen we allemaal onze spullen die we mee willen hebben uit de auto en stoppen die in de waterdichte ton. Dan brengen de chauffeurs de auto’s naar het eindpunt en komen terug met een busje.

Dan gaan we van start met het raften. Het is een tocht van 18 km door de prachtige bosrijke natuur van Tsjechië. De eerste afdaling is het spectaculairst, omdat we via een speciaal voor boten gemaakte doorgang een mooie afdaling maken van zo’n 25 meter lang.

Lekker spelen in de rivier

Verder is het heerlijk vertoeven op de rivier. De jongens genieten van de versnellingen in het water en krijgen regelmatig een bodydip. Hangen ze even buiten de boot om af te koelen.

Bij de lunchplek krijgen we broodjes met ham, kaas of salade en fruit. Hier is ook de gelegenheid om even lekker te zwemmen. Het is heerlijk om even af te koelen en we verbazen ons erover hoeveel kracht de rivier heeft.

Het is nog best lastig om tegen de stroom in te lopen. Zeb laat zich lekker meesleuren en Tycho vermaakt zich met steentjes gooien en visjes zoeken.

Dan vervolgen we de tocht om later nogmaals een stop te maken voor een verkoelende duik. Rond een uurtje of vier komen we aan bij het eindpunt.

Eén klein minpuntje van deze dag was de hoeveelheid dazen die er rond vlogen. Toch is het zeker een aanrader, en ook zeer geschikt voor kleine kinderen.

Helaas verlaten we na een paar dagen camping Chvalsiny. Maar iets verderop, aan het Lipno-meer, gaan we nog een paar uitstapjes in Zuid-Bohemen maken.

De granietmijn bij Cesky Krumlov

Het treintje is leuk, maar maakt wel veel herrie

Een heel leuk uitje bij Cesky Krumlov is een bezoek aan de granietmijn net buiten de stad. In een warme zomer bovendien lekker koel!

Als we erheen rijden zijn we precies op tijd, we kunnen gelijk mee met de rondleiding. Wel moeten we eerst allemaal de speciale mijn-kleding aantrekken. Een warme trui (van onszelf), een overall, laarzen en een helm met lamp.

Dan stappen we in het mijn-treintje die ons een kilometer de mijn inrijdt. Wat maakt dat ding een herrie zeg! Ik moest Tycho helpen om zijn oren dicht te houden.

De jongens vinden zo'n mijn wel indrukwekkend...

Na een kilometer mochten we uitstappen. De trein reed toen terug en wij begonnen met de rondleiding. Tijdens de rondleiding werd verteld hoe ze het graniet uit de mijn haalden.

Dat werd vooral gedaan met grote boren en door het gesteente op te blazen met dynamiet.

Verder was er nog wat uitleg over het gereedschap dat gebruikt werd en over de luchtschachten. Er werd nog even een ventilator aangezet die de luchtcirculatie in gang zette. Windkracht 10 is er niks bij.

De rondleiding was in het Tsjechisch, maar we kregen een A4-tje mee waar een Nederlandse uitleg op stond. Toch blijft het wel wat jammer dat je niet kan verstaan wat er gezegd wordt. Zeker als de hele groep staat te lachen en wij er niks van snappen, al deed de gids haar best om het soms in het Engels uit te leggen.

Voor Zeb en Tycho was het erg spannend en indrukwekkend. Maar dagen later spreken ze er nog steeds over...

Dierentuin Ohrada bij Hluboká

Een otter komt Tycho begroeten

Een ander leuk uitje in de omgeving van Cesky Krumlov is  dierentuin Ohrada te gaan die op ongeveer 10 km van Ceske Budejovice ligt.

Het is een kleine dierentuin waar ze volop bezig zijn met renoveren. Hoogtepunten zijn de otters die lekker in het rond aan het zwemmen waren, een tropische tuin met tamarin aapjes, krokodillen en hagedissen en de vele soorten uilen die je er kan bewonderen.

Ze hebben ook tijgers en beren, maar het was zo warm op de dag dat wij er waren, dat deze dieren niet buiten waren.

Voor de kinderen zijn er verschillende plekken waar speeltoestellen staan om even te spelen. Vlakbij de ingang kan je wat eten en drinken op een terras aan het water.

Hier heb je een prachtig uitzicht op kasteel Hluboka. Dit is een van de mooiste, meest intacte kastelen in Tsjechië. We hebben het kasteel helaas zelf niet bezocht, maar dat moet ook voor kinderen heel leuk zijn.

Het Reisaanbod

Pension Rosa

Midden in het centrum van Cesky Krumlov ligt dit mooie, gerenoveerde pension. Alles wat je wenst is op loopafstand, inclusief zwemwater!

Het pension zelf heeft kamers voor 2 tot 4 personen. De meeste kamers hebben en douche, sommigen een toilet. Ook de hond is welkom!

Het ontbijt is inclusief. Je betaalt apart voor een afgesloten parkeerplaats voor de auto, en ook een berging voor eventuele fietsen is aanwezig.

Village Golf Hotel Svachuv Dvu

Net buiten Cesky Krumlov ligt dit hotel midden op een golfterrein. Ideaal voor golfliefhebbers dus, maar het is ook kindvriendelijk!

Er is alle ruimte op het terrein, waar 's avonds een kampvuurtje kan worden gestookt. Ook is er een binnenzwembad, dat in de zomer geopend kan worden.

Het hotel heeft familiekamers voor 4 personen, en ook de hond is welkom.

Camping Chvalsiny

De gezellig familiecamping Chvalsiny ligt in de buurt van Cesky Krumlov, midden in Zuid-Bohemen.

Het leuke zwembad, de visvijver en de kinderboerderij bieden veel vermaak op de camping. Ook is er een grote hooischuur met tafeltennistafels en een recreatieruimte voor een talentenjacht of film kijken.

De camping staat bekend om de leuke en creatieve kinderanimatie, zoals poppenkast, knutselclub, spooktocht en broodjes bakken rond het kampvuur. Erg populair is de speurtocht, de survival en de viswedstrijden.

Je kan hier mooie lodgetenten huren voor maximaal 6 personen.

Landal Marina Lipno

Het resort Landal Marina Lipno ligt aan het Lipnomeer in Zuid-Bohemen, op 35 minuten rijden van Cesky Krumlov.

Een uitstapje naar het mooie stadje is dus zo gemaakt, maar je kan hier ook genieten van het meer, de bergen en het Boheemse woud. En in de winter van de wintersport.

Het park zelf heeft bungalows voor 4 tot 6 personen en appartementen voor 2 tot 10 personen. En tal van activiteiten voor kinderen, Bollo is er natuurlijk ook!


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)