De leukste uitstapjes met kinderen tijdens je vakantie in de Achterhoek

Voor een fijne vakantie hoef je echt niet altijd ver weg. Ons eigen land heeft heel veel te bieden. Neem nu de mooie Achterhoek. Hier vind je zo veel leuke uitstapjes voor een heerlijke vakantie met kinderen!

Met de Groenlo Vestingstad Express beleef je vanaf Marveld Recreatie een superleuk dagje uit!

Ben je op vakantie in de Achterhoek, dan hoef je je absoluut niet te vervelen!

Dat ondervonden we tijdens onze vakanties bij vakantiepark Marveld Recreatie in het leuke vestingstadje Groenlo.

We hebben hier de leukste uitjes met kinderen in de Achterhoek voor jullie bij elkaar verzameld.

Voor meer informatie over de Achterhoek zelf bekijk je de pagina Achterhoek met kinderen.

De leukste uitstapjes in de Achterhoek

Kaas en andere delicatessen kopen bij Kaasboerderij Weenink.

Kaasboerderij Weenink in Lievelde

Een leuk uitstapje in de Achterhoek maak je naar Kaasboerderij Weenink in Lievelde.

Kinderen kunnen hier knuffelen met de vele dieren, een ‘kunstkoe’ melken, springen op de trampoline en spelen in de zandbak.

Ook een speurtocht of een potje boerengolf behoren tot de mogelijkheden.

Wil je met eigen ogen zien hoe boerenkaas gemaakt wordt? Een paar keer per dag wordt er een rondleiding gegeven, inclusief het proeven van een paar heerlijke kazen. Na afloop kun je je slag slaan in de mooie boerderijwinkel. Hier kun je uiteraard heerlijke kazen en andere delicatessen of leuke souveniertjes kopen. 

Buiten kun je genieten op het terras met iets lekkers van de kleine kaart of een ècht boerenijsje.


Een mooie klomp schilderen bij Erve Kots

Terug in de tijd bij Openluchtmuseum Erve Kots

Pal tegenover Kaasboerderij Weenink ligt Openluchtmuseum Erve Kots. In dit museum kun je zien hoe de Achterhoekse boer met zijn gezin vroeger woonde, werkte en leefde.

Van historische boerderijen tot een molen en een houtzagerij…..hier valt van alles te beleven. Want regelmatig worden er demonstraties van oude ambachten gegeven, zoals spinnen, weven, breien, manden vlechten of klompen maken. Of kijk in de houtzagerij hoe een boom tot planken wordt gezaagd.

Ook lopen er diverse boerderijdieren rond in het museum en vind je er spelen en attributen, waar de kinderen zich vroeger mee vermaakten. Eens kijken of jóuw kids dat ook nog leuk vinden?!

Voor de kids is er een speciale museumroute, genaamd ‘Knibbel-Knabbel-Knuisje’. Aan de hand van opdrachten gaan ze het hele museum door. Een goede oplossing levert een pannenkoekenhuisje op! Ook mogen kinderen een klomp schilderen, als ze dat leuk vinden (tegen betaling). 

Daarnaast beschikt Erve Kots ook nog over een brouwerij en een ontzettend sfeervolle herberg, waar je heerlijk kunt eten. Wat dacht je bijvoorbeeld van poffertjes of frietjes uit een klompje, speciaal voor de kids? 


Dolle pret bij Megapret!

Dolle pret bij Megapret

Familiepretpark Megapret in Lievelde doet zijn naam eer aan!

Voor de Buitenpret is er een grote speeltuin van wel 20.000 m2 met heel veel leuke speeltoestellen, een verkeerspark, een monorail, tractorbaantje, panna-veld, airtrampoline en ga zo maar door.

Voor de Waterpret zit daar ook nog eens een waterspeeltuin bij, met ruim 25 water spuitende fonteinen en kanonnen! Voor de Golfpret is de Boerenmidget-golfbaan ècht eens iets anders dan anders. De hindernissen op de banen zijn namelijk boerenwerktuigen.

En bij minder mooi weer is er voor de Binnenpret dan óók nog een leuke binnenspeeltuin. Weer of geen weer, warm of koud, droog of nat....bij Megapret zit je dus eigenlijk altijd goed!


Het Land van Jan Klaassen

Kinderpretpark Het Land van Jan Klaassen is een waar paradijs voor jonge kinderen tot circa acht jaar.

Je vindt hier een buitenspeeltuin met wel meer dan 60 speeltoestellen, zoals glijbanen, schommels, trampolines, springkussens, fietsjes, een piratenschip en klimtoestellen.

Ook rijdt er een treintje door een kabouterdorpje en vind je er een doolhof en lachspiegels. Bij warm weer kunnen de kids zich ook nog eens uitleven in de waterspeeltuin!

Zit het weer tegen? Geen paniek, je vindt hier ook nog een ontzettend leuke binnenspeeltuin. En de naam van het park zegt het eigenlijk al: uiteraard kun je hier aanschuiven voor een leuke poppenkastvoorstelling met Jan Klaassen en Katrijn!

Wil je je bezoek hier hélemaal compleet maken? Dan kun je ook nog overnachten op de Kindercamping Jan Klaassen Dromenland. Hier kun je uniek overnachten in bijvoorbeeld een brandweerwagen, helicopter, piratenboot, Amerikaanse schoolbus, een tipi, een yurt of een pipowagen.


Leuk voor de kids: op de rug van een ezel!

Wandelen met een ezel of alpaca

Leuk om een keertje te doen: wandelen met een ezel! Of liever een alpaca? In de Achterhoek kan dat allemaal bij Ezelstal De Edelingen in Zelhem.

Er zijn diverse afstanden mogelijk. De ezel is voorzien van een pakzadel en kan kids tot circa 40 kg dragen. Ook kun je hier tassen aan bevestigen.

Ben je met meer kindjes? Huur dan een huifkarretje erbij. Hier kunnen meerdere kleine kinderen in plaatsnemen. En het is ook handig voor de picknickmand, want die gaat natuurlijk mee! Of voor de maxi-cosi! Nadeel is alleen, dat er dan geen kindje meer op de ezel plaats kan nemen door de aanspanning van de huifkar. Tip: dan huur je gewoon twee ezels!

Je wordt ontvangen met koffie, thee en limonade en na een korte uitleg ga je op pad. Een knuffeluurtje met de ezels kan ook nog bijgeboekt worden. Lekker aaien, knuffelen en borstelen, de ezels vinden het heerlijk... en de kids vast ook!


De gezinshuifkar van Manege Nijhuis

Op de pony of in de huifkar

Heb je het niet zo op ezels, en ben je meer van de pony’s? Ga dan naar Manege Nijhuis in Eibergen.

Hier kun je een wandelpony huren als de kids graag willen ponyrijden. Ook mogen ze de pony’s borstelen en knuffelen. 

Nog véél leuker is het om een gezinskar te huren. Deze is geschikt voor twee volwassenen en maximaal drie kinderen en mag je dus zèlf besturen. Kunnen de kids mooi meesturen vanaf de bok! Een kaart met de route is niet nodig... de pony weet de weg wel.

Wórd je liever rondgereden? Boek dan een huifkartocht met de grote huifkar en iemand van de manege maakt een mooie tocht door de omgeving met jullie.


Een ritje met een historische brandweerwagen!

Brandweermuseum in Borculo

Ben je op vakantie in de Achterhoek, dan is het Brandweermuseum in Borculo erg leuk om te bezoeken.

Het museum herbergt een unieke verzameling van brandweerwagens, voorwerpen, foto’s en andere attributen. Voor de kinderen is er een leuke puzzelroute door het museum.

En ga je in een schoolvakantie? Dan kun je dit uitstapje nog eens èxtra leuk maken. Want in de voorjaars-, zomer- en herfstvakantie wordt er op woensdagmiddag een rit met een historische brandweerwagen door Borculo en omgeving gemaakt. Je moet je hiervoor wèl vooraf aanmelden


Open Dag bij Stoomhoutzagerij Nahuis

Stoomhoutzagerij Nahuis in Groenlo

Stoomhoutzagerij Nahuis heeft vele jaren achtereen gedraaid, totdat hier plotseling een einde aan kwam. Maar niet voor lang. Want inmiddels is de "oude stoomhoutzagerij" als een werkend museum opnieuw tot leven gekomen.

Een aantal keren per jaar is het museum geopend voor publiek. Dan kun je met eigen ogen zien hoe al 100 jaar met deze machines gewerkt wordt. Alles is dan in vol bedrijf te zien. Een herkenning voor de ouderen, een belevenis voor de jongeren! Voor de kids is er ook nog wat leuks te doen, zoals bijvoorbeeld zelf een tolletje slijpen.

Check de website van het museum voor de data van deze bezichtigingsdagen. Deze vinden veelal plaats in de schoolvakanties.


Piratentocht op de Berkel

Varen op de Berkel - Piratentocht voor kinderen

Op de Berkel kun je een heerlijke vaartocht maken met een ouderwetse Berkelzomp. Onderweg vertellen de schippers je van alles en nog wat over de mooie omgeving.

Dagelijks zijn er instapvaarten mogelijk vanuit Borculo, Almen, Eibergen en Lochem. Ben je met meerdere personen / gezinnen, dan kun je ook je eigen groepsvaart boeken.

Bijvoorbeeld een Piratentocht speciaal voor kinderen (minimaal 5 kids). Ga samen met Woeste Willem, de Kapitein en Slimme Truus op jacht naar de piraat om de gestolen schat terug te vinden!


En nèt over de grens met Twente.....

Door middel van knopjes kunnen de kids van alles in werking stellen in het Oyfo Techniekmuseum

Oyfo Techniekmuseum Hengelo

Dit museum is een waar eldorado voor alle jongens èn meisjes, die gek zijn op techniek. En voor de (groot)ouders is het vaak een feest der herkenning!

Hier vind je werkelijk van alles, zoals elektrotechniek en telecommunicatie, radar en detectie, en machine- en werktuigbouw.

Door middel van knopjes kunnen de kids zelf van alles in beweging zetten. Ook is er een uitdagende en interactieve ontdekkingszaal. Of wat dacht je van je eigen slagroom kloppen met de ‘Slagroomfiets’? En daarna nemen jullie natuurlijk lekker koffie en limonade met appeltaart!

Iedere derde zondag van de maand is er een draaidag. Een waar spektakel voor jong en oud om de oudere machines in werking te zien.

En tijdens de schoolvakanties zijn er geregeld Doe-middagen. Dan kunnen de kids met hun eigen Doe-pakketje aan de slag in één van de Doe-lokalen en maken daarbij kennis met allerlei leuke technieken, bijvoorbeeld solderen. Hierdoor wordt je bezoek aan dit museum nóg leuker! Check de website van het museum voor de exacte data.


Najaarsstoomdag in Haaksbergen

Maak een ritje met de stoomtrein!

Als je in Haaksbergen bij Museum Buurtspoorweg het oude stationsgebouw binnenloopt, waan je je meteen in vroeger tijden. Koop hier nog lekker ouderwets een treinkaartje, die je tijdens de treinrit natuurlijk ook zèlf mag knippen van de conducteur.

Op en rond het station is van alles te zien, zoals bijvoorbeeld de werkplaats en de goederenloods. Wil je weten hoe een stoomlocomotief werkt? Of wil je kind graag zèlf een emmertje kolen scheppen? Vraag het gewoon aan de machinist, alles is mogelijk. In de goederenloods kun je terecht voor koffie, thee, limonade en gebak. Ook is er een leuk souvenirwinkeltje.

De stoomtrein rijdt tussen Haaksbergen en Boekelo. Op station Boekelo kun je een kijkje nemen in het museumdepot. Verder zijn er diverse grote modelspoorbanen te zien en voor de jonge kids is er een wagon speciaal ingericht met speelgoed. Treinbaantjes vooral….

Ook is er een speurboekje voor de kinderen, waarmee ze op ontdekking gaan door het museum.

Check op de website van het museum wanneer de rijdagen zijn. Ook zijn er regelmatig evenementen, zoals een LEGO-weekend in augustus en de Najaarsstoomdag in oktober (herfstvakantie!).


Doe eens wat anders: spoorfietsen!

Kedeng Kedeng - Ga spoorfietsen!

Een uniek uitstapje, wat je ècht een keer gedaan moet hebben: spoorfietsen! Op een spoorfiets rijdt je over een oude spoorlijn en verken je de prachtige omgeving. Rijd langs overwegen, bruggen en sluizen en proef de sfeer van vroeger.

Er zijn speciale gezinsspoorfietsen, maar bijvoorbeeld ook groepslorries voor grotere groepen.

Na het spoorfietsen kun je gaan je eten bij De Blauwe Engel in Hengelo, vernoemd naar de trein die de stoomtrein verving. In het restaurant vind je hier allerlei foto’s van terug, wat voor een gezellige ‘treinensfeer’ zorgt.


De leukste vakantie in de Achterhoek vier je bij:


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)