Een dagje safaripark Givskud Zoo vlakbij Billund

Vlakbij Billund in Denemarken ligt Safaripark Givskud Zoo. Het valt net als Lalandia Billund, het Legoland Hotel en natuurlijk Legoland zelf onder het Legoland Resort. En dus is het heel voordelig om te bezoeken als je net in Legoland bent geweest.

Tycho ziet giraffen tijdens de safari in Givskud Zoo

In 2012 verbleven we in Lalandia Billund voor een bezoek aan Legoland. En met de gratis Be Happy pas mogen we ook een dagje naar Safaripark Givskud Zoo.

Vandaag gaan we op safari in dit grote safaripark. De dag begint relaxed. We nemen rustig de tijd om te ontbijten en aan te kleden. Rond 10 uur rijden we richting Givskud, wat zo’n 25 kilometer van Billund ligt.

Bij aankomst worden we hartelijk ontvangen. We krijgen een mooi boek en een CD voor in de auto en dan kunnen we op weg.

Eerst aan de wandel

We laten de safaribus voor wat hij is en gaan met onze eigen auto het park in. Na 100 meter is het alweer tijd om te stoppen bij P1.

Wie is wie bij de olifanten?

Hier stappen we uit om wandelend de olifanten te bekijken. Er staan foto’s van de olifanten met hun namen erbij en we proberen uit te zoeken wie wie is. Dat valt niet mee, ze zijn allemaal groot en grijs met een slurf.

Bij deze stop zien we ook de Java-apen op een eilandje, de kamelen, de Aziatische waterbuffels, en de leuke neusbeertjes met jonkies. Verder gaan we de Noord-Amerikaanse handelspost in, waar we wolven zien. Ook kan je hier in het weekend en het hoogseizoen goud zoeken en broodjes roosteren boven een vuurtje, maar nu dus niet.

Wel bewonderen we de Indianententen en totempalen, en laten we de wolven huilen (niet echt, maar door op knopjes te drukken). Het is allemaal erg leuk opgezet.

En dan echt op safari!

De grazende bizons in Givskud Zoo

Terug in de auto gaan we dan het echte safaripark in. Eerst door een stukje Zuid-Amerika. Hier zien we lama’s, nandoes en capibara’s.

Dan Noord-Amerika, met de door Zeb bejubelde bizons, daar had hij al van gehoord maar nog nooit gezien.

Op de Afrikaanse savanne zien we dan bongo’s, giraffes, zebra’s en meer groot wild. Om dan uit te komen bij P2, de tweede stop waar je te voet de dieren kan gaan bewonderen.

Drie rondjes lopen

Vanaf het parkeerterrein kan je hier 3 rondjes lopen. De eerste brengt ons langs mangoesten, maraboes, een dwergnijlpaard en de berberapen.

Een gorilla moeder met jong

Bij het tweede rondje gaan we op zoek naar gorilla’s, waar ook een jonkie is geboren. We wandelen door een mooi landschap, met zelfs een enorme waterval. Maar gorilla’s zien we hier niet. Ze vinden het blijkbaar te koud en zitten lekker binnen. Daar kunnen we ze ook bewonderen, al is dat wat saaier dan buiten natuurlijk.

Het derde rondje loodst ons langs de lemuren. De mooie ringstaartmaki’s zitten echter ook binnen. Alleen één exemplaar van een andere soort trotseert de kou en zien we in de bosjes spelen.

Dan lopen we door naar nog een stukje Afrikaanse savanne. Hier zien we de mooie gemsbokken, de kaapse buffels, en de neushoorns. Deze liggen vlak voor onze neus te poseren.

Wederom hebben we pech dat het geen weekend is, want nu rijdt het treintje niet. Maar we kunnen de route wel wandelen, en zo zien we de yaks, alpaca’s, ezels en geiten die we anders hadden kunnen voeren. Als het begint te spetteren rennen we terug naar de auto.

Het hoogtepunt: de leeuwen

Een leeuw eet het karkas van een zebra

Dan naderen we de dubbele poort die ons naar de leeuwen brengt. Al snel zien we een leeuwin op de weg staan, en de rest van de groep ligt aan de kant.

We hadden al gehoord dat er een zesling was geboren, maar we zien veel meer jonge welpen. De zesling zit er niet eens bij, die zitten in een apart hok.

De groep leeuwen is erg actief. Uiteraard spelen de welpen met elkaar, maar ook de oudere leeuwen gaan op stap. Ze volgen precies onze route, en even later blijkt waar ze naartoe gaan. In de struiken verderop ligt het karkas van een zebra, waar ze nog even lekker aan peuzelen. Veel honger hebben ze echter niet, de meesten zijn vooral aan het spelen.

Als we genoeg gezien hebben verlaten we dit gebied en gaan we door naar P3, de laatste stop om uit de auto te gaan.

Heel veel speeltuinen

trapautootjes in één van de speeltuintjes

Na eerst wat gegeten te hebben laten we de jongens los in de speeltuin. Wat zeg ik, er zijn een heleboel speeltuinen hier.

Met klimtoestellen, een klimkasteel, trampolines en trap-auto’s. Bovendien nog een apart gedeelte voor de kleinsten, en heel erg veel ruimte om bijvoorbeeld een balletje te trappen.

Helaas is het weer niet al te best, al deert dat onze jongens nog het minst.

Met een natte broek van de glijbaan gaan we dus de laatste dieren bekijken. Struisvogels, chimpansees, rode panda’s en geitjes. Helaas misten we de nieuwe attractie: vanaf juni is de grootste otter ter wereld hier ook te bewonderen.

Hoe leuk was het?

Tycho laat de wolven huilen

Als we de auto weer instappen maken we de balans op van een dagje safari. Givskud Zoo is een prachtig park. De dieren hebben erg veel ruimte, maar er is ook heel veel ruimte voor kinderen om te spelen. Van picknicken en barbequeën kwam vandaag niet veel, maar in de zomer kan je dat hier volop doen.

Leerzaam is het park ook. Via de CD kregen we veel informatie, maar ook in het park zijn veel informatieve borden, en interactieve displays. Voor kids is het dus niet alleen spelen, maar ook spelend leren geblazen.

’s Avonds in het huisje vroegen we onze jongens hoe het geweest was. Tot onze verbazing vonden ze Givskud even leuk als Legoland zelf. En dat wil heel wat zeggen uit de monden van onze Lego-freaks…


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)