Rabska Fjera, Een leuk Middeleeuws festival op het eiland Rab Kroatië

Op het mooie eiland Rab aan de Dalmatische kust in Kroatië vindt ieder zomer het Middeleeuwse festival Rabska Fjera plaats. Superleuk voor jong en oud!

Muzikanten en kruisboogschutters bij de Rabska Fjera

We krijgen regelmatig uitnodigingen om eens een kijkje te nemen op bijzondere plekjes of bij bijzondere gebeurtenissen.

Zo ook voor het Middeleeuwse festijn de Rabska Fjera op het al even bijzondere eiland Rab in Kroatië.

We proberen bij een dergelijke uitnodiging er met de kinderen heen te gaan, maar dat lukt niet altijd. Vandaar dat ik (Patrick) er dit keer door Sabine op uitgestuurd werd om het spektakel te bekijken.

De Middeleeuwse stad Rab

Het stadje Rab op het schiereiland van het eiland Rab

Rab is het mooiste, groenste eiland voor de kust van Kroatië. Met zijn zandstranden is het bovendien een kindvriendelijke bestemming, zie onze pagina Rab met Kinderen.

Het stadje Rab is prachtig gelegen op een punt-vormig schiereiland van het eiland. Vooral vanaf de bergen in het midden van het eiland heb je hier een schitterend uitzicht op.

En zodra je te voet (dat kan niet anders in de smalle straatjes) de stad binnenkomt waan je je in een andere wereld.

Het eerste waar je komt is het grote plein. Kleine kinderen spelen hier in de fontein, en het plein staat vol met souvenirstalletjes. En achter het plein zie je al de imposante muren van wat ooit een fort was.

Daar ga je dus naartoe om te klauteren op de muren, de kanonnen te bewonderen, en te dwalen door de straten.

Druk is het niet, vooral niet in de bovenste straat. Hoewel hier toch de interessantste plekjes zijn: de 4 torens, de kerken, pleintjes en uitzichten over de zee. Maar met die rust zal het tijdens de Rabska Fjera snel gedaan zijn.

De Rabska Fjera opent met muziek en vlaggen

De openeing van de Rabska Fjera op het grote plein

Ieder jaar op 25 juli is de opening van de Rabska Fjera. Veel officiële plichtplegingen, maar de kinderen kijken vooral hun ogen uit naar al die verklede mensen.

Met tromgeroffel en trompettengeschal betreedt de stoet het grote plein. Daar wordt het kanon afgeschoten, gedanst, en met vlaggen gezwaaid.

Het publiek staat achter de dranghekken of, beter nog, zit op de muren rond het plein. En als voor de tweede keer het kanon is afgevuurd, gaat iedereen de stad in.

Een Middeleeuwse markt in het stadje

De melaatsen lopen door de stad

Want daar, in de smalle straatjes, staat de Middeleeuwse markt uitgestald.

Vele kraampjes met werklieden in Middeleeuwse kledij. Er worden mooie spulletjes verkocht, maar je kan ook meedoen met pottenbakken, houtzagen, aan de schandpaal staan, enzovoorts.

En plots komt er een opvallende stoet door de straat. Het blijken de melaatsen te zijn, die zoals vroeger de stad uitgejaagd worden. Deze nep-zieken mogen echter blijven. We zien ze later op z’n Middeleeuws eten van een varken aan het spit. En feestvieren natuurlijk.

Op alle plekken in de stad is het druk. De trommelaars komen nog een keer langs, er wordt gezongen, gegeten en plezier gemaakt. En kinderen van alle leeftijden kijken hun ogen uit.

Kruisboogschieten tegen San Marino

De pijl wordt zorgvuldig op de boog gelegd

Op 27 juli, de afsluitende dag vindt de climax van de Rabska Fjera plaats: de kruisboogwedstrijd tussen de mannen van Rab en die van San Marino, speciaal daarvoor naar hier gekomen.

Geschoten wordt met replica’s van de originele Middeleeuwse kruisbogen, zoals beschreven op oude tekeningen uit San Marino. Alleen daar en in Rab wordt deze sport beoefend, en je mag niet zomaar meedoen.

Nee, leden van de kruisboogvereniging moeten jarenlang allerlei andere functies vervullen voordat zij toegelaten kunnen worden aan het korps der schutters. En voordat ze eindelijk mee mogen doen aan deze jaarlijkse wedstrijd.

Wederom onder luid tromgeroffel en trompettergeschal betreedt het hele circus weer het centrale plein, waar het rondom nog drukker is dan bij de opening.

Na de plichtplegingen is dit keer de arena voor de schutters. Uiterst zorgvuldig leggen zij hun pijl op de gespannen boog, om daarna zittend te mikken op het doel dat zo’n 100 meter verder staat.

Een daverend einde

De kruisboogschutters genieten van het vuurwerk

Als de winnaar van het kruisboogschieten op zeer zorgvuldige manier door de jury is bepaald, wordt het kanon nog eens afgeschoten. Maar afgelopen is het dan nog niet: de Middeleeuwse markt is nog in volle gang.

Om 12 uur exact gaan de trommelaars echter naar het tweede plein in de stad. Daar wordt de vlag gestreken en barst een groot vuurwerk los. Waarna er natuurlijk nog wel tot in de kleine uurtjes wordt doorgefeest.

De meeste kinderen zijn dan al naar hun bed in hotel of op de camping. Met heel veel indrukken en belevenissen om over te dromen. Ze willen vast allemaal ook zo’n kruisboogschutter worden…

Wil je dit met je gezin ook eens beleven? Boek dan rond 25, 26 en 27 juli een vakantie in


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)