Deltapark Neeltje Jans, een leuk en leerzaam dagje uit

Op ons weekendje in Zeeland kunnen we het Deltapark Neeltje Jans natuurlijk niet overslaan. Hier leer je alles over de Deltawerken. En daarnaast is er voor de kinderen een attractiepark rond het thema water.

Patrick en Tycho razen van de waterglijbaan bij Deltapark Neeltje Jans

Neeltje Jans is het voormalige werkeiland ten tijde van de bouw van de Oosterscheldekering. Al tijdens de bouw van dit enorme project was er een expositieruimte met informatie over de Deltawerken.

Na de voltooiing in 1996 is die expositieruimte uitgebreid. Naast meer informatie zijn er ook diverse attracties toegevoegd. En zo is het uitgegroeid tot een attractiepark dat leuk is voor jong en oud.

Wij rijden op Goede Vrijdag richting Kindercamping Scheldeoord op Zuid-Beveland. In plaats van direct daarheen te rijden, maken we een kleine omweg, zodat we eerst het Deltapark Neeltje Jans kunnen bezoeken.

Op onze rit passeren we de verschillende dammen die de Zuid-Hollandse en Zeelandse eilanden met elkaar verbinden. Zo krijgen we al een indruk van de Deltawerken. Tot we uiteindelijk over de Oosterscheldekering rijden en het eiland Neeltje Jans bereiken.

Indrukwekkende Delta Experience over de Watersnoodramp

Maquette van Zeeland en de Deltawerken

Na de auto geparkeerd te hebben komen we bij de ingang in het Deltaplaza. In dit gebouw zit de horeca, een winkeltje, en een informatieve expositie over de Deltawerken.

Hier bevindt zich ook een nieuw onderdeel; de Delta Experience. Hier kan je ervaren hoe het was tijdens de Watersnoodramp in 1953, de aanleiding voor de bouw van de Deltawerken.

Zeb en Tycho vinden dat te eng, en gaan alvast buiten spelen. Wij gaan wel naar binnen. En wat we zien is behoorlijk indrukwekkend.

Eerst komen we in een ouderwetse slaapkamer. Hier horen we geluiden van de storm, horen we glasgerinkel en zien we bliksem door de ramen. Dit is nog niet zo heftig.

Dan gaan de deuren open en in de volgende ruimte zien we een huis aan de dijk. Een man en vrouw zijn op de dijk in de storm zandzakken aan het stapelen. Maar dan zien we dat het water van de andere kant om het huis komt. Heel spannend en beangstigend om zo te zien hoe het gegaan moet zijn.

Expositie over de Deltawerken

Best indrukwekkend, die Oosterscheldekering

Als we de Delta Experience uitlopen bekijken we de expositie van de Deltawerken. We zien hoe de enorme Oosterscheldekering is aangelegd.

Behalve deze expositie in de Deltaplaza is er buiten ook een expositie van grote gereedschappen die bij de bouw gebruikt zijn.

En in de Oosterscheldekering zelf is ook een expositie. Bovendien kan je daar van dichtbij zien hoe het er allemaal uitziet. In de vakanties worden hier begeleide tours gegeven.

Een leuk waterspeelplein

Zeb en Tycho openen de sluizen op het waterspeelplein

Tot zover het educatieve gedeelte van het Deltapark Neeltje Jans. Maar uiteraard zijn de kinderen veel meer geïnteresseerd in de attracties op het terrein.

Op de eerste plaats is er een leuk groot waterspeelplein. In een hele grote ronde kuil loopt water door goten en kanalen. De kinderen kunnen het op verschillende manieren oppompen en met sluizen diverse kanten op laten lopen. Hartstikke leuk natuurlijk, en Zeb en Tycho zijn er lange tijd zoet mee.

Ook erg leuk is de waterglijbaan. Hier ga je in een soort bootje van een glijbaan met hobbels, zonder dat je nat wordt.

Wel nat wordt je in het nieuwe Aquasplash waterpark. Ziet er erg leuk uit met ondiepe baden, glijbanen en fonteinen. Helaas is het nu nog veel te koud en is het waterpark dus dicht.

Zeeleeuwen en Zeehonden shows

De zeeleeuw pakt een visje uit de mond van de trainster

Dan kunnen we beter bij de shows gaan kijken. Er zijn zeehonden en zeeleeuwen, die allebei shows uitvoeren.

Het verblijf van de zeehonden is eigenlijk maar klein. Toch laten de 4 zeehonden hier leuke kunstjes zien. Waarbij ze hard door het water zwemmen en hoge sprongen maken.

Bij de zeeleeuwen krijgen we eerst een mini-show van een jonge zeeleeuw die nog in opleiding is. Om aan het publiek te wennen mogen een paar kinderen hem ook een visje voeren. Zeb durft dat wel, maar Tycho liever niet.

Dan de twee volwassen zeeleeuwen. Zij laten een mooie show zien waarbij ze prachtige sprongen maken. het hoogtepunt is als één van de zeeleeuwen een visje uit de mond van de trainster plukt.

Walvissen centrum

Zeb en Tycho poseren bij het skelet van een walvis

Vlakbij de zeeleeuwen ligt een soort futuristisch gebouw (lelijk, volgens de jongens). Hier is een Walvissen expositie.

In het gebouw, met ongelijke vloeren, krijg je allerlei informatie over verschillende soorten walvissen. En over de activiteiten van Greenpeace.

Helemaal aan de andere kant van het gebouw, in het deel dat een walviskop zou moeten voorstellen, kan je liggend uitkijken over de Oosterschelde.

Haaien en andere vissen in het aquarium

Zeb bekijkt de haaien bij het Blue Reef Aquarium

In nog een ander gebouw is het Blue Reef Aquarium. In een eerste ruimte hierin staan verschillende aquaria met zeepaardjes, anemonen, kreeften en verschillende soorten vissen.

Ook is er een bak met roggen en kleine haaiensoorten, die kinderen kunnen aaien.

Het meest tot de verbeelding spreekt hier het pantser van de kreeft. Ieder jaar gooit die zijn pantser af, en de pantsers van al die jaren staan tentoongesteld. Zo kunnen we zien hoe hij over de jaren enorm gegroeid is.

In de andere ruimte is het grote aquarium van de grotere haaiensoorten. Vanaf de tribune kan je hier de haaien bekijken.

Treintje en speeltuintjes

Het treintje rijdt ons langs de verschillende attracties

Al deze gebouwen en attracties zijn verspreid over het voormalige werkeiland Neeltje Jans. Tussen de attracties rijdt een treintje over het terrein. Deze rijdt ook over een dam over een baai in de Oosterschelde, met mooi uitzicht over de Oosterscheldekering.

Er zijn op het grote terrein nog meer speeltuintjes, en een speelschip. En in de zomer kan je ook op het speelstrand terecht, en is er ook nog een roofvogelshow.

Ten slotte kan je ook nog met de rondvaartboot mee voor een rondje nationaal park Oosterschelde. Dat hebben wij overgeslagen.

Kortom, verwacht van Deltapark Neeltje Jans geen Efteling ofzo. Maar zeker in de zomer is er enorm veel te doen. Vanwege de verspreide ligging van de attracties ziet het park er een beetje kaal uit. Maar wij hebben ons heerlijk vermaakt, en er nog veel van opgestoken ook. Kijk hier voor openingstijden en actuele prijzen.


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)