Boerenbed de Lange Weide: glamping, maar wèl back-to-basic

Boerenbed, dat is glamping bij de boer. Luxe kamperen dus, maar wel back-to-basic. Cindy probeerde het uit bij Boerenbed de Lange Weide

De jongens voelen zich meteen thuis bij Boerenbed de Lange Weide

Boerenbed, wat is dat? Welnu, we nemen een compleet ingerichte glampingtent. Maar de vaatwasser, de koelkast, de lampen en de verwarming laten we weg. We voegen een houtgestookte kachel, olielampen, kaarsen en een hot tub toe. En voilá… we hebben Boerenbed!

Al vele boerderijvakanties hebben wij erop zitten, aangezien onze twee jongens dat gewoon het geweldigst vinden.

Maar het unieke concept van Boerenbed hebben we nog nooit eerder meegemaakt.

Onze keus valt op Boerderij De Lange Weide in Dwingeloo, Drenthe, van boer Rik en boerin Marian.

Boerenbed: afzien of genieten?

Het interieur van de Boerenbed-tenten

Kamperen op een boerderij van Boerenbed is wel even iets anders. Enerzijds heb je de luxe van een compleet ingerichte glampingtent, die voor je klaarstaat.

Met èchte bedden, heerlijke matrassen, een bedstee voor de kinderen, en naar wens eigen sanitair.

Alles wat je nodig hebt aan keukengerei, potten en pannen, tafels en stoelen is aanwezig.

Anderzijds komt er alleen koud water uit de kraan. En er is geen stroom, en geen verwarming.

Rondleiding door de boerin

Helaas, mevrouw de kip is nog even bezig…

Op maandag eind van de middag komen wij aan bij Boerenbed De Lange Weide, waar we hartelijk worden ontvangen door boerin Marian.

We krijgen gelijk een korte rondleiding over de boerderij, zodat we alles weten te vinden.

Zoals het winkeltje voor de dagelijkse kleine boodschapjes. En vers brood, wat boerin Marian elke ochtend zelf bakt. Schrijf ‘s avonds je bestelling op het krijtbord en de volgende ochtend ligt het voor je klaar.

Verder staat er een vriezer met ‘ijszakken’ (met water gevulde kruiken) om de koelkist in je tent koel te houden. Oftewel je koelkast voor deze week.

Heel veel lieve diertjes bij Boerenbed de Lange Weide

Gelukkig hebben we worteltjes mee genomen voor de konijntjes

Tegenover het winkeltje bevindt zich de dierenweide, met een pony, varken, schaapje, kalkoen en geiten.

Met de geiten mag je wandelen. Met de pony trouwens ook. Zij wordt ook graag geborsteld. En in schoolvakanties zijn er regelmatig ‘paardenmeisjes’ aanwezig om met de kids pony te rijden.

In het voorjaar zijn er ook lammetjes, die je een flesje kunt geven. En er is nog een kippenhok. Vind je zelf eieren in het hok, dan mag je ze meenemen!

En een konijnenhok…met èchte knuffelkonijntjes! Tip: neem worteltjes mee! Vinden ze erg lekker. En één verzoek van de boerin: houd de hokken alsjeblieft dicht! Hun jonge hond Wammes is namelijk ook gek op kippetjes en konijntjes… En Wammes zal ook óns de komende dagen nog héél vaak met een bezoekje komen vereren.

Kalverliefde...

Op dit moment zijn er helaas geen kalfjes. Sinds begin 2018 brengt boer Rik namelijk de kalfjes groot tot koeien voor zijn neef, die een melkveehouderij heeft in Wapse, een paar dorpjes verderop.

Je bent overigens van harte welkom om daar een keer te komen kijken tijdens het koeien melken.

En gelukkig worden wij uiteindelijk op onze laatste dag tóch nog verrast met de komst van een paar kalfjes….

Verder is er nog een zand- en waterspeelplaats voor de kids, de zogenaamde Boeren Spetterpret, een overdekte zandbak voor minder mooi weer en een trampoline. En er staan diverse skelters en traptractortjes. 

Ook staat er een grote houtgestookte pizza-oven op het erf, met picknicktafels eromheen. Voor de wekelijkse pizza-avond van boer Rik. We krijgen er nu al trek in!

Tóch wel wat stroom…

Zand- en waterplezier op de boerderij!

Rest alleen nog het sanitairgebouw, voor wie een tent zonder eigen sanitair geboekt heeft. Hier is ook een familiedouche.

Èn, hier zijn ook stopcontacten! Yes, stroom! Voor als je tóch de batterij van een telefoon, tablet of camera op moet laden.

Die eerste twee heb je hier eigenlijk niet nodig. Die laatste wèl!

Om alle bijzondere momenten vast te leggen…want die ga je hier zéker beleven!

Uitzicht op de paardenwei

Uitzicht op de paardenwei vanuit onze Boerenbed-tent

De rondleiding eindigt bij onze eigen tent. We blijken vanaf ons terras uitzicht te hebben op de paardenwei. Erg leuk!

Bij Boerenbed kun je kiezen tussen de BoerenBed Tent en de HeerenBoer Tent.

De Boerenbed Tent is de eenvoudigste variant. Deze heeft wèl een eigen toilet, maar verder geen overig sanitair.

Ook heb je geen houten terras, geen handdoekenpakket, geen opgemaakte bedden en geen hot tub.

Allemaal extra’s, die je bij de HeerenBoer Tent dus wèl hebt! De naam klinkt ook al wat sjieker, dat zegt genoeg. Bovendien kun je ook nog eens kiezen tussen een HeerenBoer Tent met eigen douche óf met eigen badkamer.

De pony nemen we gewoon mee naar te tent!

Bij de eerste betreft het een warme douche, ergens buiten in een houten hokje naast de tent.

Het water komt hier uit een emmer, die op zijn kop hangt, met gaatjes erin. Erg grappig!

Bij de andere mogelijkheid zit er gewoon een complete badkamer aan je tent vast, met warme douche en wastafel.

Aangezien dit onze eerste keer kamperen is met jonge kids en dan ook nog eens op deze bijzondere manier, hebben wij wèl voor de meest luxe variant gekozen.

Met eigen badkamer dus! We willen namelijk wèl glamperen…maar niet kreperen! Bovendien willen de jongens graag een hot tub natuurlijk. Zijn we tóch een beetje ‘luxe paardjes’…passen we mooi bij ons uitzicht!

Vuurtje stoken voor het ontbijt

Eerst een vuurtje stoken voor het ontbijt

We hebben heel veel geluk met het weer deze week.

De eerste ochtend begint dan ook al meteen met het ontbijt buiten.

Maar dat is niet zomaar één, twee, drie gebeurd. Eerst moet er een vuurtje gestookt worden in de houtkachel.

Om de tent te verwarmen (want het is binnen eigenlijk frisser dan buiten) èn om water te koken voor eieren en een thermosfles te vullen. Dan hebben we voorlopig genoeg voor koffie en thee. 

Hoewel de thermosfles dus eigenlijk onontbeerlijk is tijdens je verblijf hier, zit deze níet standaard bij de keukenuitrusting. Deze dien je zèlf mee te nemen.

Lekker buiten ontbijten met versgebakken brood van de boerin

Verder moet de hot tub ook alvast gevuld worden met water en opgestookt worden…anders kunnen we vanmiddag niet badderen! 

Een startpakket met hout, kaarsen en lampenolie is aanwezig. Hout kun je verder onbeperkt bij halen. Kaarsen en lampenolie zijn te koop in het winkeltje.

Mijn oudste zoontje Nick (8 jaar) vindt het allemaal geweldig en helpt papa óveral mee.

Ook gaat hij met de skelter het verse brood van boerin Marian ophalen in het winkeltje en kijken of de kippen verse eieren voor ons gelegd hebben. Ja, we hebben geluk!

Ons jongste zoontje Mark (4 jaar) zijn we vóór het ontbijt al kwijt. Die heeft een paar tenten verderop een vriendje gevonden, die precies even oud is als hij, Nout. De rest van de week zijn die twee onafscheidelijk. Aan het eind van de vakantie hebben ze zelfs al serieuze ‘trouwplannen’…

Twee boerenknechtjes….(vakantie)vrienden voor het leven!
Boerenknecht Anne haalt de kids hoogstpersoonlijk op om de dieren te voeren

De dieren voeren met boerenknecht Anne

We hebben nog maar nèt de laatste hap van ons ontbijt genomen, of daar komt boerenknecht Anne aan.

Iedere ochtend als hij de dieren gaat voeren, rijdt hij met zijn golfkarretje alle tenten langs om de kids op te trommelen.

Samen met boerenknecht Anne alle diertjes voeren

Wie mee wil helpen, is van harte welkom!

Nout zit al in het golfkarretje, Mark en Nick springen er snel bij. Zij zijn de enige kinderen deze week op de boerderij, omdat het nog laagseizoen is. Dus kunnen ze mooi mee liften in het karretje!

Anne neemt ze mee naar de schuur om emmers met voer te vullen voor alle diertjes. Daarna moeten ze natuurlijk bij de juiste diertjes gebracht worden.

Vervolgens moeten er ook nog emmers water gevuld worden en bij de dieren worden gebracht. Ze eindigen bij de paardenwei…waarbij ze dus mooi meteen weer ‘thuis’ zijn.

In de wastobbe

Deze eerste dag vermaken de jongens zich prima op de boerderij. Met de diertjes, de skelters en tractortjes, de trampoline en de zand- en waterspeelplaats.

En het veldje voor onze tent is groot genoeg om even lekker een balletje te trappen. Verder hangt er bij iedere tent wel een touw in een boom, om lekker aan te slingeren.

Lekker spetteren en spatteren in de hot tub!

Eind van de middag, voor het eten, is de hot tub inmiddels heerlijk op temperatuur en duiken we met zijn allen het bad in. Of gaan we in de wastobbe, zoals we het gekscherend noemen.

Alsjeblieft: je kampvuurkar!

De kampvuurkar... en nu?!

De mogelijkheden voor het avondeten zijn oneindig hier. Uiteraard kun je zelf je potje koken.

Maar je kunt ook diverse kant-en-klare boerenmaaltijden bestellen bij de boerin.

Houd er bij alles wèl rekening mee, dat koken hier wat langer duurt dan thuis. Voor álles moet namelijk eerst een vuurtje gestookt worden.

Koken is hier geen dagelijkse plicht, maar een gezellig samenzijn met het hele gezin.

Op deze eerste dag kiezen wij voor de kampvuurkar. In de loop van de middag wordt hij gebracht door Anne. Een kar beladen met allerlei ingrediënten voor een heerlijke maaltijd: lekkere groenten voor een pan soep, broodmix om broodjes te bakken, worstjes en hamburgers om te roosteren, aardappels om te poffen, maïs om popcorn van te maken èn ook marshmallows natuurlijk.

Alsjeblieft! En daar gaat Anne weer. En wat nu? Nou, zoek het maar uit dus eigenlijk!

Family-time….gezellig samen koken op de kampvuurkar!

We halen alles van de kar af en dan kunnen we een vuurtje erop maken. Terwijl de mannen dat doen, snijd ik de groenten voor de soep. Vervolgens kunnen we gaan koken.

Er hangt een pan aan de kar voor de soep. En er zit een speciale grilltang bij voor de worstjes. En een pannetje met deksel voor de popcorn. Zelf heb ik nog stokbrood met kruidenboter en een salade erbij klaargemaakt. De jongens vinden het super leuk allemaal. Dit is echt genieten!

Pannenkoeken bakken in de buitenlucht

Papa de pannenkoekenbakker!

De tweede avond kiezen we voor pannenkoeken!

We bestellen hiervoor het pannenkoek-arrangement bij boerin Marian.

Ook nu krijgen we een mand vol met alle benodigdheden èn lekkere dingen voor een geslaagde pannenkoekavond.

Uiteraard pannenkoekmix, boter, melk en eieren, suiker en stroop. Maar ook appeltjes, spek, rozijntjes, geraspte kaas, aardbeienjam en hagelslag. Aan alles is gedacht!

We bakken de pannenkoeken op de speciale buitenkoker, die bij iedere tent aanwezig is. Na uiteraard eerst weer in de wastobbe gedoken te zijn!

Pizza-tijd bij Boerenbed!

Elke week organiseert boer Rik één keer een gezamenlijke pizza-avond voor alle boerderijgasten.

Mits daar voldoende animo voor is. Maar met slechts twee tenten bezet deze week, kunnen wij de uitkomst hiervan natuurlijk al raden.

Onze privé pizza-oven bij de tent

Maar niet getreurd! Ook hier is een oplossing voor: er zijn ook kleine pizza-ovens op de boerderij…die op de laatste avond wederom door Anne naar onze tent wordt gereden. Waar zouden we zijn zónder Anne?!

Verder krijgen we een grote krat met alle benodigdheden: uiteraard pizzabodems…en bakken vol lekkere toppings!

Wat is er nu leuker dan je eigen pizza beleggen?

Geraspte kaas, paprika, uien, champignons, tomaten, plakjes ham, spek en salami, ananas, olijven en blikjes vis.

De ‘mannen’ maken eerst weer een vuurtje in de oven, daarna gaan de jongens de pizza’s beleggen.

Uiteraard die van zichzelf, en dan nog de één voor mama en de ander voor papa. Geweldig vinden ze het, ze hebben het helemaal naar hun zin. Daarna om beurten de oven in…terwijl wij nog even de hot tub induiken!

Op de trekker

Dat is pas stoer! Onze eigen trekker voor vandaag!

Hoogtepunt van ons verblijf bij Boerenbed de Lange Weide is toch ècht wel ons dagje op pad met de trekker!

Een hele dag staat de oude trekker inclusief huifkar (voor 10 – 12 personen) tot onze beschikking.

We krijgen een rijk gevulde picknickmand mee èn een kaartje met een leuke route.

Manlief stapt op de trekker, ik ga met de jongens en de hond in de huifkar. Dit is pas stoer!

Op de route door en rondom Dwingeloo staan vier leuke stopplaatsen vermeld, die we in willekeurige volgorde afleggen.

Strand, speeltuin, picknick en een ijsje toe

Het Blauwe Meer heet niet voor niets zo…

We beginnen bij Het Blauwe Meer, dat natuurlijk niet voor niets deze naam draagt. We blijven hier echter maar heel even.

Wil je een stranddag bij mooi weer, dan is het beter om hier een aparte dag voor in te plannen. Nu is het zonde van de trekker-tijd.

Na een kop koffie met wat lekkers uit de picknickmand óp de trekker gaan we dus snel weer verder.

Voor de lunch stoppen we bij de genoemde speeltuin.

Een erg leuke en ruime speeltuin, met meerdere picknicktafels, waarvan eentje zelfs overdekt. Handig! We smullen van alle lekkernijen in de picknickmand. De ene na de andere verrassing komt eruit tevoorschijn.

Handig om te weten: er staat ook een Dixie!

Picknicken in de speeltuin

Later die middag maken we nog een pitstop in Dwingeloo om een ansichtkaartje voor het thuisfront te kopen. Geloof me, je trekt aardig wat bekijks met zo’n gevaarte.

En graag hadden we een Italiaans ijsje gegeten bij de ijssalon.

Maar die hoort bij een pizzeria, die pas om 17.00 uur open gaat. Wij zijn er een uurtje eerder…beetje jammer.

Gelukkig zit er om de hoek een camping, waar we wèl terecht kunnen voor een ijsje. Maar dan helaas geen Italiaans.

Terug op de boerderij snelt Mark weg om zijn vriendje Nout te halen. Die wil ook nog wel even een rondje meerijden op de trekker!

Onze b(r)oertjes vinden de trekker-dag echt geweldig!

De trekker is voor zowel een hele als een halve dag te boeken.

Boerenbed = back-to-basic = family-time!

Sfeervolle avonden bij Boerenbed...

Een vakantie bij BoerenBed mag dan back-to-basic zijn…maar als het èrgens heel erg goed voor is, dan is het wel voor quality-time met je gezin.

Even heerlijk onthaasten, puur samenzijn en genieten.

Lekker rustig aan doen…je móet wel, want dat vuurtje brandt ècht niet sneller!

Uiteraard kun je ook nog een leuk uitstapje maken in de omgeving, maar voor ècht genieten hoef je het erf niet eens af. Op de trekker-tocht na dan…

Wil je nu ook graag eens zo’n Boerenbed-vakantie uitproberen? 

Kijk dan verder op onze Boerenbed-pagina voor meer informatie en de leukste Boerenbed-locaties in Nederland.

Onze Boerenbed-tent bij de Lange Weide
Lekker uitleven op de trampoline naast de dierenweide

Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)