Hou je baby gezond op vakantie

Het laatste waar je op vakantie op zit te wachten is een zieke baby. Daarom heb ik deze tips voor je verzameld om je baby gezond te houden op vakantie in het buitenland.

Hygiëne voor baby's op reis

pharos-baby-strand-600

Op reis is voedingshygiëne voor baby's extra belangrijk. Diarree betekent vaak een serieuze domper op de vakantiepret.

Vergeet ook niet: als je zelf diarree krijgt, is de kans groot dat de baby dat overneemt. Zorg dus ook voor goede hygiëne bij jezelf.

Waar moet je op letten:

  • vermijd het eten van rauwkost, ongewassen fruit of gewassen in ongekookt water
  • vermijd ijsblokjes, tenzij je zeker weet dat ze van gekookt water gemaakt zijn
  • eet alleen door en door verhit voedsel (let op bij een barbeque)
  • drink alleen gekookt water of mineraalwater uit gesloten flessen
  • het eten moet beschermd zijn tegen vliegen
  • was goed de handen na het toiletgebruik en voor het koken
  • Afwassen in heet sopje en afdrogen met schone doeken.

Slaat het noodlot toch toe en krijgt je baby diarree, laat het kindje dan veel drinken. Geef het orale rehydratiezouten (ORS) voor kinderen om uitdroging te voorkomen. Je lost het poeder op in (vooraf gekookt) lauw water en geeft het aan je kleine volgens de gebruiksaanwijzing.

Zorg voor schoentjes als je baby al kan lopen, zo voorkom je kleine wondjes waarbij er meteen grote kans op infectie is. Ontsmet ieder wondje van je kind goed.

Insecten en muggen

Een klamboe past om ieder babybedje

Hou insecten op een afstand. Neem een klamboe mee die je over het bedje kunt hangen. Trek je er op uit, dan kun je de baby het beste kleden in een lange broek en een shirt met lange mouwen.

Ook 's nachts slaapt je kleine beter in een pyjama met lange mouwen en een lange broek. Als het warm is, hoef je hem dan niet toe te dekken.

Landen waar malaria voorkomt kunt je beter mijden, aangezien het toedienen van malariapillen aan baby's en jonge kinderen erg moeilijk is.

Ga je toch (noodgedwongen) naar een malariagebied, neem dan zeker contact op met de GGD voor advies. Schrijven die malariapillen voor, verpulver die dan en meng ze met water en suiker. Dat is de beste maniet om ze toe te dienen.

Maar, en ik kan het niet vaak genoeg zeggen: neem eerst contact op met de GGD!

Baby vaccinaties

Onze baby Zeb had weinig last van de Waterpokken

Ga je op vakantie met een baby naar een exotische bestemming, controleer dan of je kind alle basisvaccinaties heeft gehad. Soms zijn er ook extra vaccinaties nodig zoals Hepatitis A & B of gele koorts (check dit bij de plaatselijke GGD).

Ga je naar een bestemming waar een bof-, mazelen- of rodehondepidemie heerst, kun je je baby vervroegd, met een half jaar, laten inenten met BMR. Vraag het bij je eigen consultatiebureau.

Voor kinderen die langdurig of regelmatig reizen naar landen waar tuberculose veel voorkomt en waar de medische infrastructuur van een laag niveau is, kan vaccinatie tegen tuberculose zinvol zijn.

Neem steeds een kopie van de vaccinatiekaart mee op vakantie.

En let op: als je gaat vliegen en de baby een besmettelijke ziekte heeft (zoals waterpokken) dan moet je ook een verklaring van een arts bij je hebben. Hierin moet staan dat de ziekte niet meer besmettelijk is en het veilig is om te gaan vliegen.

Een reisapotheek

Enkele onderdelen van de Reis-apotheek

En dan is het natuurlijk van belang om voorbereid te zijn wanneer de baby toch ziek wordt. Een goede reisapotheek voor de baby is dus van belang.

Deze bevat natuurlijk pleisters, gaasjes, etcetera. Maar ook de ORS tegen uitdroging tegen diarree.

De volledige reisapotheek die ik je aanraad maakt onderdeel uit van de Baby paklijst. Daar staat bovendien ook de klamboe op en alle andere zaken die van belang zijn voor je baby op vakantie.

Waarschuw een arts bij

Mocht het helemaal mis zijn, dan raadpleeg je natuurlijk een arts. Doe dat in ieder geval bij:

  • diarree bij zuigelingen
  • diarree met bloed of slijm
  • frequente waterdunne diaree langer dan drie dagen
  • slecht drinken en aanhoudend spugen
  • tekenen van uitdroging zoals sufheid, prikkelbaarheid en minder plassen

Niet alle vakantiebestemmingen zijn even handig met een baby. Bekijk hier de:


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)