Doe de kinderrondleiding in de zoutmijnen van Salzburg: ondergronds met een eend!

Wist je dat Salzburg in Oostenrijk haar naam dankt aan de nabijgelegen zoutmijnen? En dat je daar een superleuke kinderrondleiding kunt doen? Daar hadden de kinderen van Cindy wel oren naar!

Animatiefilmpjes met Sally de Eend tijdens de kinderrondleiding

Eeuwen geleden was zout een schaars luxe-product. Toen dit witte goud in de grond gevonden werd, groeide Salzburg dan ook uit tot een rijke stad. Pas in 1989 stopte de zoutwinning hier.

Vandaag de dag zijn de zoutmijnen van Salzburg te bezichtigen. Het is een superleuk uitje, zeker bij wat minder mooi weer. Je vindt de zoutmijnen in Hallein, net buiten de stad Salzburg. En met jonge kinderen (4 - 10 jaar) is het zéker een aanrader om de speciale kinderrondleiding te doen. 

Met behulp van leuke animatiefilmpjes met het eendje Sally leren de kinderen spelenderwijs van alles over zout. Hoe komt het zout in de berg? Hoe halen we het er weer uit? Waar hebben we zout voor nodig?

De beelden spreken gelukkig grotendeels voor zich….want deze tour is alleen mogelijk in het Duits.

Tijdens de tour loop je circa 1,5 km de berg in. Leuk detail is dat je onderweg de grens van Oostenrijk met Duitsland passeert. Halverwege sta je dus ineens in Duitsland….en vice versa.

Wij vonden het nèt Peppie & Kokkie in deze mijnwerkersoutfitjes

De temperatuur in de mijn ligt continue rond de 10 graden celsius. Stevige schoenen en warme kleding wordt dus aanbevolen. 

Houd er echter wèl rekening mee, dat je ook nog een charmante mijnwerkers-outfit aan moet trekken, voordat je de mijn in gaat. Dat is dus alweer een laagje extra. 

Hoogtepunten tijdens deze tour zijn toch wel het ritje met de èchte mijnwerkers-trein om de mijn in en uit te gaan, en het korte tochtje per vlot over een ondergronds zoutmeertje.

Tip: ga links zitten om de mooie kleuren beter te kunnen zien…..wij zaten helaas rechts. Èn, de absolute topper: naar beneden glijden van een èchte mijnwerkers-glijbaan!

Dit mag je twee keer doen tijdens de tour. Die glijbanen zijn lang, en ze gaan hárd! Wil je kind dat liever niet? Dan kun je altijd nog gewoon de trap aflopen. Let op: kinderen glijden onder begeleiding van een ouder. 

Tijdens de tour worden er een paar automatische foto’s gemaakt (de eerste keer in de trein en bij de eerste glijbaan). Die kun je na afloop kopen. De foto van de glijbaan krijgen de kinderen bij een kindertour gratis. Bij de uitgang kun je je eventuele gekochte foto’s inscannen en aan jezelf mailen, dan heb je ze ook digitaal. Dit kan tegenwoordig overigens (vrijwel) overal.

De rit met het oude mijnwerkerstreintje
Het hoogtepunt: glijden van de èchte mijnwerkersglijbaan!

Zowel bij aanvang van de tour als ter afsluiting worden de kids opgewacht door mascotte Sally, die graag even met ze op de foto gaat. Na afloop krijgen de kids ook nog een cadeautje van Sally. Iets met zout...

Buiten, naast de ingang van de zoutmijn, bevindt zich nog een klein Keltisch dorp. Een openluchtmuseumpje, waar het dagelijks leven van de Kelten is nagebootst. Leuk om even doorheen te lopen, als je nog op je rondleiding moet wachten of ter afsluiting. Binnen een half uurtje heb je het wel gezien. Verder vind je er nog een zoutfabriek, een speeltuin voor de allerkleinsten, en een souvenirwinkel. Buiten staan wat picknicktafels.

Andere Oostenrijkse zoutmijnen, die je nog kunt bezoeken tijdens je vakantie in het Salzburgerland, zijn de zoutmijnen van Altaussee en Hallstatt (bij die laatste ga je er met de kabelbaan naartoe).

Ook even lekker buiten spelen bij mooi weer!
Op de foto met eend Sally!

Overtuigd?!

Heb je nu ook zin gekregen in een heerlijke vakantie in het mooie Salzburgerland? Lees dan verder op onze pagina Salzburgerland met Kinderen voor nog meer informatie en leuke accommodaties.

Dit uitstapje kreeg Cindy aangeboden van het Salzburgerland State Board of Tourism. Wil je weten welke uitstapjes Cindy nog meer gemaakt heeft in het Salzburgerland? Die lees je hier!


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)