ZOO Antwerpen, leuk en leerzaam voor kinderen en ouders

Wat is er nou leuker met kinderen dan dieren kijken? Misschien is dat spelen in de speeltuin. Bij ZOO Antwerpen kan het allebei!

De speeltuin bij het olifanten beeld ZOO Antwerpen

Vanuit het indrukwekkende centraal station van Antwerpen wandel je in een paar minuten naar ZOO Antwerpen. Het ligt er pal naast waardoor dit uitje dus heel goed te doen is met de trein.

Het is een gevarieerde dierentuin waar je dieren kan bekijken van over de hele wereld. Daarnaast hebben ze diverse vogelsoorten en een prachtig aquarium met vele kleurrijke vissen. Je kijkt er echt je ogen uit!

Tijdens de rondgang door Zoo Antwerpen kom je regelmatig een speeltuintje tegen waar de kinderen even helemaal los kunnen gaan. Ook is er een gezellig restaurant waar je wat kan eten en drinken.

Een rondje ZOO Antwerpen, welke dieren kom je er tegen?

De Mandril aap in ZOO Antwerpen

Als je vanaf de ingang de route volgt kom je als eerste bij de vlindertuin. Helaas gesloten toen ik er in de winter was. Maar de start bij de kleine apen was ook zeker niet verkeerd. Het blijft leuk om chimpansees te zien spelen, de bijzondere gekleurde kop van de mandril aap te zien en de kleine tamarin aapjes achter elkaar aan te zien rennen.

Via verschillende gekleurde parkieten en papegaaien wandel je langs de koala beer en de okapi’s. Om daarna de gorilla's te bewonderen.

Tijd voor wat lekkers bij het Savanne restaurant waar de kinderen kunnen spelen in de speeltuin. Na wat lekkers vervolg je de route langs de met netten overdekte buffelsavanne waar je ook diverse eenden en vogels kan spotten die veel ruimte hebben om te vliegen.

Leguaan in ZOO Antwerpen

Na de giraffen kom je langs de Egyptische tempel, de olifanten, de zebra's en de neushoorns.

Voordat je het grote aquarium met vele gekleurde vissen en zelfs haaien bezoekt mag je de keizerpinguïns niet overslaan. Deze kan je zowel boven als onder water bezig zien wat erg grappig is. 

In het reptielengebouw is het heerlijk warm en spot je de kleinste kleurrijke kikkertjes en leguanen tot bijzondere slangen en de krokodillen. Weer buiten gekomen wandel je onder andere langs de leeuwen, zeeleeuwen, de nijlpaarden en de tapir om bij het vogelgebouw uit te komen.

Hier heb je wat speelplaatsen voor de kinderen zodat ze zich nog even kunnen uitleven. In het café kan je nog wat drinken en de souvenierswinkel heeft leuke aandenkens voor thuis.  Langs de flamingo’s wandel je naar de uitgang.

Naast vermaak ook educatief

Uitleg bij de zeehonden

De dierentuin is natuurlijk superleuk voor kinderen en ouders. Maar naast vermaak wil ZOO Antwerpen dat je ook wat wijzer wordt van je bezoek aan het park. 

Bij de hokken van de dieren vind je informatieborden zodat de bezoekers wat meer kunnen leren over de verschillende diersoorten en hun leefomgeving.

Alles over de verzorging van de dieren kun je horen bij de dagelijkse verzorgbabbels. Bij de ingang van het park of op de website kun je zien waar en hoe laat deze plaatsvinden.

ZOO Science 

DNA onderzoek

Vroeger waren dierentuinen er vooral voor vermaak. Tegenwoordig is dat wel anders.

ZOO Antwerpen was de eerste wetenschappelijke dierentuin ter wereld. Samen met ZOO Planckendael hebben ze een zoölogisch onderzoekscentrum, het Centre for Research and Conservation (CRC). 

Ze houden zich bezig met natuurbehoud. Ze doen allerlei onderzoeken over onder andere gedrag en DNA bij dieren. En ze doen mee met kweekprogramma's met dierentuinen over de hele wereld om ervoor te zorgen dat er een gezonde reservepopulatie van bedreigde diersoorten blijft bestaan. 

Daarnaast worden er met regelmaat cursussen gegeven aan biologie studenten.

Op dit moment is ZOO Science op zoek naar de jongste wetenschapper. Ben je tussen de 8-14 jaar en heb je een neus voor wetenschap? Kijk dan hier hoe je mee kan doen. Je kan meedoen t/m 1 mei 2023.

Handig om te weten 

In het Aquarium kan je vele mooie vissen bewonderen

ZOO Antwerpen heeft geen eigen parkeerplaats. Je kan wel op wandelafstand in een parkeergarage parkeren. Maar het gemakkelijkste is om met de trein te komen.

Het is mogelijk om tegen betaling een kinderwagen te huren. In de toiletten zijn verschoonplekken voor baby’s en in de restaurants staan magnetrons om flesjes op te warmen.

Kinderen t/m 2 jaar mogen gratis naar binnen. Voor actuele prijzen kun je het beste de website van ZOO Antwerpen raadplegen.

Mooie gekleurde kikker in Zoo Antwerpen
Lekker warme chocolademelk drinken bij ZOO Antwerpen

Ik bezocht Zoo Antwerpen op uitnodiging van Visit Antwerpen.


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)