Wintersport in Hundfjället Zweden, skiën tussen de trollen

Hundfjället is één van de vier skigebieden van Skistar in Sälen, Zweden, en super kindvriendelijk. Hier kan je skiën tussen de trollen, en meer.

Hundfjället vanaf de berg gezien

Nadat ik eerder al de skigebieden Stöten en Lindvallen had ontdekt, bezocht ik samen met vrienden nòg een skigebied in het Zweedse Sälen: Hundfjället.

De keuze viel op dit skigebied, omdat het verbonden is met het naastgelegen Tandådalen, en daarmee de meeste kilometers skipistes in Sälen heeft. Maar het bleek ook super kindvriendelijk.

Hundfjället heeft een groot aantal pistes die geschikt zijn voor kinderen. Waaronder een heel leuk Trollenbos. Maar ook de accommodaties zijn heel kindvriendelijk, en naast het skiën zijn er ook andere activiteiten.

Dichtbij Scandinavian Mountains Airport

Het vliegveld Scandanavian Mountains Airport

Om in Sälen te komen vlieg je naar Scandinavian Mountains Airport, dat halverwege Zweden ligt, bij de grens met Noorwegen.

Van hieruit word je per bus naar je bestemming vervoerd. Hundfjället is het eerste skigebied waar de transferbus stopt.

Tussen de skigebieden rijdt ook een skibus, voor als je eens in een ander skigebied wil skiën. Maar let op: die gaat niet naar Stöten (dat niet onder Skistar valt), en ook niet naar Trysil in Noorwegen (wel van Skistar, je mag hier wel een dagje skiën op je skipas, maar er gaat dus geen skibus naartoe).

Wil je wel naar één van die andere gebieden (ook voor andere activiteiten), dan kan je beter een auto huren, die je op de luchthaven kan oppikken.

Het kindvriendelijke skigebied van Hundfjället

Brede blauwe pistes in Hundfjället

De centrale plek van Hundfjället is Hundfjällettorget (Hundfjället plein, alle punten waar pistes uitkomen hebben een naam eindigend op -torget). Vanuit dit plein gaan 2 grote stoeltjesliften naar 2 verschillende bergtoppen.

De East Express brengt je naar de top waar verschillende blauwe pistes en een groene naar beneden gaan. Een heerlijk gebied om eindeloos te oefenen.

De West Express (met verwarmde stoeltjes) brengt je naar de top waar vooral rode pistes zijn. Een groen pad kan je hiervandaan wel naar het deel met blauwe pistes brengen.

Uiteraard zijn er ook vele sleepliften om je op de verschillende pistes te brengen.

Het superleuke Trollenbos

Ingang van het Trollenbos in Hundfjället

Tussen de twee bergen ligt wat mij betreft de leukste piste van heel Sälen: Trollskogen, oftewel het Trollenbos.

Langs deze smalle piste staan maar liefst 450 trollen opgesteld. Sommigen alleen, anderen in een groepje of in een huisje. Licht- en geluidseffecten maken het extra leuk.

Maar wat het nog leuker maakt is dat de kinderen niet de hoofdroute hoeven te volgen. Ze kunnen links en rechts om de bomen, over hobbels of over een bruggetje. Dolle pret natuurlijk, voor jong en oud. Hoewel, de ouders hebben meer problemen met de hobbels dan de kinderen.

Skiën met Valle

Valle wijst me de weg naar het Trollenbos

Behalve het Trollenbos zijn er nog meer leuke pistes voor kinderen. Beneden aan de berg zijn de oefenpistes voor de kleintjes. En wat hoger is er een Funride voor wat oudere kids.

En overal duikt de mascotte van het gebied op: Valle. En nee, dat slaat niet op een duikeling van de ski's, al gebeurt dat natuurlijk ook wel eens.

Valle is een grote vriendelijke sneeuwpop, die zelf ook wel eens de ski's onderbindt. Op de Skistar app kan je in de gaten houden wanneer er een meet en greet met hem is, of een show. En je kan ook nog met de mascotte skiën. 

Ook moeilijkere pistes, zoals de Muur

Worldcupbacken, samen met Väggen de steilste piste van Sälen

Hundfjället heeft ook moeilijkere pistes, voor de ouders of gevorderde skiërs.

Zoals gezegd starten verschillende rode pistes bovenaan de West Express stoeltjeslift. De leukste, meest uitdagende daarvan gaan helemaal aan de zijkant naar Trolldalen, waar een sleeplift je weer omhoog brengt.

Maar de zwarte pistes van Hundfjället liggen juist aan de andere kant, vanaf de East Express. Behalve diverse blauwe, kan je hier ook een zwarte piste naar beneden nemen, met nog een extra zijtak.

En hier bevindt zich ook de steilste piste van heel Sälen: Väggen, oftewel de Muur. Samen met de bijna even steile buurman Worldbäcken komt deze onderaan bij een stoeltjeslift uit. Maar ook halverwege de verbinding sleeplift naar Tandådalen.

Het aangesloten skigebied Tandådalen

Wegwijzer bovenaan de pistes in Tandadalen

Het begin van die verbindingslift naar Tandådalen ligt vlakbij het instappunt van de East express. De sleeplift gaat over nagenoeg vlak terrein naar  Tandådalstorget, het centrale punt van dat skigebied.

Het kindergebied van Tandådalen ligt direct bij Tandådalstorget. Maar hiervandaan kan je ook de grote stoeltjeslift omhoog nemen, waar zowel zwarte, rode, blauwe als groene pistes naar beneden gaan.

Alle pistes van Tandådalen liggen op dezelfde berg. Je kan dus relatief eenvoudig van piste veranderen. Ze komen wel allemaal bij verschillende liften uit. Voordat je alle pistes gezien hebt ben je wel even zoet.

Andere activiteiten rond Hundfjället

Het leuke aan wintersport in Sälen is dat er ook diverse andere activiteiten zijn. Rond Hundfjället zijn verschillende aanbieders daarvan.

Heel leuk is het rijden op sneeuwscooters. Kinderen kunnen achterop, of in een aanhanger.

Patrick op de sneeuwscooter in Stöten
Met de hondenslee door Winter Wonderland in Stöten

Nog leuker voor kinderen is een rit met de hondenslee. Zij kunnen onder een warm dekentje plaatsnemen, papa of mama moet aan het werk achterop de slee. De tocht gaat door een winters wonderland, door de bossen en omhoog de berg op, met prachtige uitzichten.

Vooraf en na afloop mag je met de enthousiaste honden knuffelen (als je durft, wel even vragen welke honden daar het meest geschikt voor zijn).

Er zijn verschillende aanbieders, die ook nog andere activiteiten aanbieden. Denk aan sneeuwschoenwandelingen, skicarten op een baan vlakbij Hundfjället, of curling. Let wel op waar de activiteiten zijn, en of je er met de bus kan komen. De aanbieders kunnen je ook komen halen, maar dat kost extra.

Skistar Lodge Hundfjället, super kindvriendelijk

De Skistar lodge in Hundfjället gezien vanaf de piste

We verbleven in Skistar Lodge Hundfjället, dat perfect onderaan de pistes ligt. En alles biedt wat je maar kan wensen.

Het prachtige gebouw stamt uit 2021. Je verblijft hier in alle luxe, maar het is ook nog super kindvriendelijk.

Je verblijft hier in 6-persoons appartementen, of in een 2-persoons hotelkamer waar een kinderbed bijgeplaatst kan worden. Beiden zijn ruim, mooi ingericht, en van alle gemakken voorzien.

Speelkamer voor de kinderopvang bij Skistar Lodge Hundfjället

Maar je zult waarschijnlijk meer tijd doorbrengen in de gezamenlijke ruimtes. De Sikistar Lodge heeft een grote lounge ruimte met bar, haardvuur (achter glas), gezellige zithoekjes en tafels. Regelmatig staat hier een zanger voor een kindvriendelijke après-ski.

Er is ook een pool-tafel en 2 shuffleboards. Die laatste zijn tafels voor een spel dat een soort combinatie is van sjoelen en curling. De benodigde stenen haal je bij de receptie, maar je moet er ook een tijdslot voor reserveren, want het spel is populair!

Tenslotte is er ook nog een aparte speelkamer voor kinderen. Deze wordt ook gebruikt voor de kinderoppas, waar je de kinderen achter kunt laten als je een keer alleen wilt skiën.

Ski-in en Ski-out

Alles om de pistes op te gaan vind je ook in de Skistar lodge. De skipassen (al dan niet vooraf al aangevraagd) rollen zo uit de automaat. En in de Skistar shop kan je je ski's huren.

Achter het gebouw (dat dus uitzicht heeft op de pistes) ligt een terras, een heuveltje voor kinderen om vanaf te sleeën, en via een bruggetje kom je bij de skilift. Het is bijna vlak, dus met een beetje prikken met de skistokken kom je er.

Wij hebben er geen gebruik van gemaakt, maar in het gebouw is ook een sauna en zwembad te vinden. 

De Ski Lodge heeft ook een tweetal restaurants, Bij restaurant Pontus (naast de bar/lounge) kan je voor een redelijke prijs genieten van een lunch-buffet met veel heerlijkheden, aanrader! Mondo is een soort tapas-restaurant.

Kortom (nou ja kort...) ik zou echt niet weten wat je nog zou missen aan deze geweldige accommodatie. En duur? Welnee! Kijk zelf maar, Skistar lodge Hundfjället is bij de volgende partijen te boeken, inclusief vlucht en transfer:

Skipas, skihuur en/of excursies zoals sneeuwscooter, husky safari en sneeuwschoenwandelen zijn bij beide organisaties eenvoudig bij te boeken.

Bij BBI Travel kan je ook nog chalets huren, een kortere duur van 4 dagen kiezen, of voor speciale ski- of winter avonturen aanbiedingen in Sälen gaan.


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)