Het regelen van een visum, moet ook voor kinderen

Voor een vakantie naar diverse landen is een visum nodig. Voor kinderen is er in die gevallen ook een apart visum nodig.

De visum stempels in mijn paspoort voor de reis naar Thailand

Soms staan we er niet bij stil dat er voor het reizen naar een groot aantal landen een visum nodig is. En daar zijn ook landen bij waarvan je het niet direct zou verwachten.

Er zijn verschillende soorten visums, zoals zakelijke en toeristische. Ze kunnen verschillende geldigheidsduren hebben, en er zijn ook zogenaamde multiple-entry visums die je het recht geven om een land meerdere keren binnen een bepaalde periode te bezoeken.

Sommige landen geven ook transitvisums af: dat zijn visums die alleen geldig zijn om door een land te reizen. Ze zijn nodig als je in dat land per vliegtuig aankomt en meteen daarna over land doorreist naar het volgende land. Deze transitvisums hebben een beperkte geldigheid (meestal maximaal 3 dagen).

De mogelijkheden en voorwaarden verschillen per land.Heb je geen visum terwijl er een visumplicht is voor een bepaald land, dan word je niet toegelaten.

Meestal controleren de luchtvaartmaatschappijen bij het inchecken of je een geldig visum hebt. Heb je die niet dan zul je in 99% van de gevallen niet aan boord worden toegelaten. Er zijn ook landen waar je een visum dient te kopen bij aankomst.

Hebben we wel of geen visum nodig?

Als je de reis boekt bij een reisorganisatie, dan weten zij meestal wel of je een visum nodig hebt. Zij kunnen je dan ook helpen hoe je dit moet regelen.

Als je zelf op onderzoek uit moet kun je het altijd navragen bij de betreffende ambassade of consulaat. Het kan dan wel voorkomen dat ze geen Nederlands spreken en soms zelfs geen Engels. Ook kunnen de wachttijden voor de telefoon erg lang zijn.

Er zijn ook websites die goed op de hoogte zijn van de actuele visuminformatie per land. Sites als  Visumdienst.nl en Visum.nl zijn zeer gespecialiseerd en zijn een goede bron voor informatie.

Zo kun je een visum regelen

Je kan een visum op verschillende manieren regelen.

Vergeet daarbij vooral niet ook een visum voor de kinderen aan te vragen.

Via de reisorganisatie

Diverse reisorganisatie bieden een service om ook je visum te regelen. Handig, maar let wel op de voorwaarden (bijvoorbeeld hoe lang van te voren dit nog kan) en de bijkomende kosten.

Via het consulaat/de ambassade

Meestal vraag je je visum zelf aan bij de ambassade of het consulaat van het land dat je gaat bezoeken. Gegevens van ambassades en consulaten per land zijn te vinden op de site van het Ministerie voor Buitenlandse Zaken.

Vraag wel duidelijk vooraf naar de voorwaarden, eventuele bescheiden die je mee dient te brengen, openingstijden en wachttijden.

Soms kan er op gewacht worden (al dan niet tegen extra betaling vanwege een spoedvisum), meestal duurt het enkele dagen tot zelfs weken voordat het visum gereed is. Niet onbelangrijk om vooraf te weten.

Via een visumdienst

Je kunt ook het visum via een visumdienst laten regelen. Deze zijn gespecialiseerd in het regelen van visa voor particulieren, organisaties en bedrijven.

Ze hebben de juiste kennis en ervaring om een visumaanvraag zo snel en soepel mogelijk te laten verlopen. Op hun sites vind je meestal alle mogelijkheden en informatie die nodig is. Ook on-line aanvragen zijn mogelijk. Al moet je voor diverse landen wel je paspoort en andere benodigdheden opsturen.

Voor hun service dient uiteraard een vergoeding betaald te worden

Goede visumdiensten zijn VisumBuitenland.nl en  visumbureau.nl.

Wat heb je nodig voor een visum?

Altijd:- Een geldig paspoort (vaak is er een eis dat een paspoort op de dag van binnenkomst nog minimaal 3 of 6 maanden geldig moet zijn)

Vaak:- Pasfoto's- Ingevuld formulier (meestal in tweevoud)

Regelmatig:- Een uitnodiging om naar het betreffende land te komen (vooral bij zakelijke visums)- Een geldig retourticket (of boekingsbevestiging)

Soms:- Boekingsbevestiging van accommodatie

Tycho in Madagaskar.

Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)