De Turkse Rivièra met kinderen, leuke excursies rond de vele hotels

De Turkse Rivièra is het gebied aan de zuidkust van Turkije rond badplaatsen als Antalya en Side. Hier vind je vele mooie resorts, maar kan je er met kinderen ook leuke excursies maken?

De Turkse Rivièra is veelzijdig: geniet onder palmbomen of ga op pad in de bergen.

De Turkse Rivièra staat bekend om de gouden stranden en de vele waterparken. De kans is groot dat je ze allebei zelfs bij je hotel aantreft!

Als je samen met de kinderen ook iets leuks wil doen buiten het resort, vind je op deze pagina de leukste tips!

De Turkse Rivièra is een veelzijdig gebied. Ik neem je mee van bergachtige natuur in het westen rondom Kemer, naar Antalya met haar mooie kliffen en rijke historie.

Dan verder langs de groene uitlopers van het Taurusgebergte en vele golfbanen bij Belek, door de cultuur uit de Oudheid in Side tot de hippe badplaats Alanya in het oosten van dit kindvriendelijke kustgebied in Turkije. 

Van wat voor vakantie jij en je kinderen ook houden, je vindt het ongetwijfeld aan de Turkse Rivièra! Lees verder, of neem direct een kijkje bij de

Het eeuwige vuur van Olympos, bij Kemer

Kemer is de meest Westelijke grote badplaats aan de Turkse Rivièra. Rondom Kemer zijn nog relatief rustige stranden te vinden. Plus diverse bezienswaardigheden in de natuur.

Zo vind je ten Zuiden van Kemer bijvoorbeeld de ruïnes van Romeinse havensteden bij Phaselis en Olympos.

Sabine bij het eeuwige vuur

Bij Chimaera, dichtbij Olympos en tussen de prachtige bergen, brandt ook het eeuwige vuur. Niet gek dus dat Chimaera vernoemd is naar de gelijknamige vuurspuwende mythische wezens!

Het vuur ontstaat en wordt constant gevoed door gas dat uit de rotsachtige grond naar boven komt. De hoogte van de vlammen varieert door de luchtdruk.

Het vuur bestaat uit twee vuurvelden die ongeveer een kilometer bij elkaar vandaan liggen. Vaak wordt het laagstgelegen veld bezocht omdat dit goed te bereiken is met een trap. Als je kinderen in zijn voor een klim, kun je misschien ook wel het bovenste veld bezoeken!

Antalya en Lara: waterpret en zoveel meer 

Mooi uitzicht op de oude haven van Antalya

Een stuk Noordelijker ligt de bekendste badplaats van de Turkse Rivièra: Antalya.

De meeste hotels bevinden zich net buiten deze stad, bij de stranden van Lara bijvoorbeeld. Alle grote hotels organiseren (dag)trips naar de stad. Maar uiteraard kun je deze stad ook zelf verkennen, dat is zeer de moeite waard!

Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de oude bazaar. Daar zul je vast slagen voor leuke souvenirs!

Ook het bezoeken waard is de oude Yivli Minaret Moskee. Je herkent de moskee meteen aan de 40 meter hoge minaret. Tegenwoordig is er een museum in gevestigd. De moskee ligt in het oude, autovrije centrum van de stad, dus verken ook zeker de omgeving! Lunchen met zicht op de oude haven?

Aspendos, een groot Romeins theater

Net buiten Antalya ligt Aspendos, een groot Romeins theater dat plek had voor maar liefst 15.000 toeschouwers! Als je kinderen interesse hebben in de oudheid is dit zeker een leuke plek om te gaan bekijken. In de stad Antalya zelf is de poort van Hadrianus, die zullen de kleine geschiedenisfans ook waarderen!

Antalya heeft hoge, groene kliffen. Aan de oude haven is een panoramische lift die je omhoog brengt. Eenmaal boven kun je genieten van een prachtig uitzicht over de stad en de Middellandse Zee. Ideaal voor vermoeide kinderen die geen hoge klim meer willen maken!

In het Antalya Aquarium is de langste aquariumtunnel ter wereld! Zie jij al een haai? In Lara, dat heel dichtbij Antalya ligt, zijn verschillende waterparken en mooie stranden te vinden. Dat vinden de kinderen vast heel leuk!

De indrukwekkende Düden watervallen

Ongeveer 10 kilometer van Antalya liggen de Düden watervallen.

Eén van de mooie Düden watervallen

De bovenste watervallen zijn ongeveer 25 meter hoog. Deze watervallen liggen in een prachtig natuurpark. Er staan picknicktafels, dus het is een leuk idee om daar, met een kletterende waterval op de achtergrond, met het gezin te lunchen.

De kinderen zullen het gevoel hebben dat ze in een tekenfilm of game terecht zijn gekomen, want achter deze watervallen is een grote grot! Vanuit hier heb je een prachtig zicht op de achterkant van de waterval.

De rivier de Düden stroomt na de bovenste watervallen door en komt uiteindelijk bij Lara uit in zee. En hoe! Daar zijn de watervallen met 40 meter nog veel hoger! Je kunt de onderste watervallen ook vanaf een boot op Middellandse Zee bekijken. 

Sportief genieten in het groene Belek

Het kasteel in The Land of Legends

Zo'n 40 kilometer ten oosten van Antalya ligt de plaats Belek. Deze kustplaats is wat rustiger dan de bekende plekken als Lara, Side en Alanya.

Met 16 golfbanen is dit echt de place to be voor de golfers! Maar ook voor watersport kun je hier goed terecht. Uiteraard op de uitgestrekte stranden, maar overweeg ook eens een bezoek aan het Köprülü Kanyon National Park ten noorden van Belek. Hier stroomt een prachtige rivier langs de kliffen. Een goede plek om met het gezin te gaan raften!

In Belek is ook het Land of Legends attractiepark gevestigd. Shows, achtbanen voor jong en oud en een waterpark: je kinderen vinden het vast geen straf om een bezoek te brengen aan dit pretpark! 

Een tripje naar de Oudheid in Side

Side is de volgende grote badplaats langs de Turkse Rivièra. Maar wist je ook dat het een bijzondere historische plaats is? In sommige delen van Side waan je je zo in het oude Romeinse Rijk.

De ruïnes van de tempel voor Apollo in Side

Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de tempel van Apollo. Voor geschiedenisliefhebbers natuurlijk een interessante plek. Maar de pubers zullen het vast ook leuk vinden om hier mooie foto's te maken voor hun social media! De tempel ligt namelijk vlak aan zee en licht prachtig geel en oranje op tijdens de zonsondergang. 

Ook vind je hier de tempel van Athena, als beschermster van havens en zeevaarders kan die natuurlijk niet ontbreken in een havenstad als Side. Ook het Romeinse amfitheater is indrukwekkend. 

In de omgeving van het amfitheater liggen de ruïnes verschillende oude badhuizen. Tegenwoordig is hierin het Side Museum gevestigd. Hier vind je allerlei dingen uit de Oudheid die tijdens opgravingen in Side gevonden zijn. 

De watervallen bij Manavgat

In Side kunnen ook shopaholics goed terecht. Er zijn straten vol winkeltjes, of breng een bezoek aan de markt. 

Als je liever het water opgaat, kun je een excursie naar dolfijneneiland boeken. Per boot ga je die kant op. Onderweg is er tijd om te zwemmen en snorkelen. Je kinderen vinden het vast geweldig als ze de dolfijnen spotten! 

Vanuit de haven vertrekken de boten, ook voor allerlei andere excursies. Je vindt er leuke en hippe restaurants, dus tijdens de maaltijd of een drankje kunnen jullie bespreken welke excursie jullie willen gaan doen. Misschien naar de watervallen van Manavgat?

Boottocht naar de Green Canyon

Vanuit verschillende plaatsen aan de Turkse Rivièra kun je beginnen aan een boottocht naar de Green Canyon. 

Onderweg kom je onder andere langs het groene stuwmeer bij Oymapinar. Let daar vooral op de enorme brug uit de Romeinse tijd. Hij is maar liefst 2000 jaar oud!

Uiteraard is er tijd voor zwem-, vis-, en kano-pauzes! Durven jouw kinderen één van de grotten in te zwemmen? Vaak wordt de lunch en vervoer naar de boot geregeld. 

Neem de kabelbaan naar het kasteel van Alanya

Alanya is de meest Oostelijke badplaats van de Turkse Rivièra. Met een eigen luchthaven en (dus) ook veel hotels rondom. Maar het is ook een mooie stad om te bezoeken!

Sabine met de rode toren op de achtergrond en de kustlijn bij Alanya

De rode toren is een bekend symbool van Alanya. Vroeger was deze 33 meter hoge toren belangrijk in de verdediging van de stad. Tegenwoordig zit er een klein museum in en kan je vanaf te top genieten van een mooi uitzicht over de stad en de haven.

Ook het Kasteel Alanya is zeker een bezoek waard. Het ligt bovenop een heuvel die de stad in tweeën splitst en is te bereiken met een taxi, wandelen (bereid je voor op een flinke klim!) of, een kabelbaan! Dat laatste is natuurlijk de leukste optie voor je kinderen. Er is een openluchtmuseum gevestigd en hier heb je een nog mooier uitzicht. 

In de haven van Alanya kan je leuk en gezellig eten. Er liggen veel (nagebouwde) piratenschepen die leuk zijn om te bezoeken met de kinderen. Je kunt ook een piratencruise maken en zo Alanya eens van het water bekijken.

Arrr, piratenschepen in Alanya!

Toen de haven aangelegd werd, stuitte men op iets bijzonders: een grot! Deze Damlatas grot ligt dus middenin de stad. Je kunt hier de druipstenen bewonderen en in de zomer even lekker afkoelen. 

Een andere grot is de grot bij de Dim rivier. Combineer het met een verfrissende duik in de rivier! Er zijn verschillende manieren om hier te komen. Wat dacht je van een jeepsafari? Als je kinderen al wat ouder zijn, is het leuk om te gaan raften en met een buggy te rijden. 

Als jullie van katten houden, willen jullie misschien wel een bezoekje brengen aan de Alanya gardens. Dit park is leuk aangelegd en op de schommelbankjes kun je even bijkomen van de drukte. Er is hier een opvang waar meer dan 50 katten en kittens worden opgevangen en verzorgd. 

Excursies naar Pamukkale en Hierapolis

De wit-blauwe kalkterrassen bij Pamukkale

De steden Pamukkale en Hierapolis liggen zelf niet aan de Turkse Rivièra. Je vindt deze steden een stuk ten noorden van deze kuststreek. Er worden wel veel dagtours naar deze steden georganiseerd, en met een reden!

Pamukkale is bekend vanwege de mooie witte kalkterrassen die je er kunt vinden. Hiërapolis is een echte thermenstad met water uit de warmwaterbronnen. Je kunt er zwemmen tussen de ruïnes!

Wil je iets heel bijzonders doen? Bewonder de kalkterrassen tijdens zonsopgang vanuit een luchtballon! 

Heb je ook zo´n zin gekregen in een vakantie naar de Turkse Rivièra, bekijk dan de leukste en meest kindvriendelijke hotels in:


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)