Tivoli park in Kopenhagen, stadspark compleet met pretpark!

In het hartje van Kopenhagen ligt Tivoli Gardens. Een park met daarin een pretpark, waar in de zomer ook nog eens festivals worden gehouden.

Als je Kopenhagen bezoekt in de vakantie of op een stedentrip, dan zal Tivoli zeker op je lijstje moeten staan. En niet alleen als je van pretparken houdt.

Tivoli gardens is namelijk ook een "gewoon" park. Met tuinen vol bloemen om in te wandelen of te picknicken. Je betaalt apart voor de attracties, dus als je daar geen gebruik van maakt, is het niet duur.

Bij ons hotel in Kopenhagen hebben we een arrangement geboekt inclusief kaartjes voor het Tivoli park. We komen er echter al snel achter dat dit dus exclusief de ritjes in het pretpark is.

Alleen het park, aparte ritjes of een Multi-rides ticket?

In de buurt van het centraal station in Kopenhagen zie je al snel de achtbaan, het reuzenrad en andere attracties van pretpark Tivoli boven de omgeving uitsteken.

Bij de ingang volgt dan de keuze: doen we geen ritjes in de attracties, betalen we per ritje die we doen, of kopen we een multi-rides kaart, waarmee we de hele dag kunnen doen wat we willen?

Een rekensom leert ons dat de multi-rides kaart na een paar ritjes voordeliger is. Dus als je een dagje Tivoli plant, is dat de beste keuze

Wij besluiten ook hiervoor te gaan, tot groot gejuich van onze jongens. Want dat betekent dat we ook de hele dag blijven...

Kermis-attracties en treintjes

Snel kopen we de bandjes bij de automaat, en op naar de attracties!

De attracties zijn onderverdeeld in 1, 2, of 3 sterren (met bijbehorende prijzen als je per rit betaalt). Wij doen eerst een paar attracties die we van de kermis kennen. Dat zullen wel 2 sterren zijn denken we. Fout dus, ze zijn 3 sterren.

Favoriet is natuurlijk het leuke treintje de Odin Express. Maar ook de hele hoge zweefmolen is leuk, al draait die door de wind niet op het hoogste punt.

Het echte werk: achtbanen

Dan is het tijd voor het echte werk: de achtbanen. Te beginnen bij de oudste nog in gebruik zijnde achtbaan ter wereld, gebouwd in 1914.

Deze achtbaan lijkt een beetje een gezapig ritje door een berglandschap. Maar hij is verrassend leuk. Hij gaat voortdurend omhoog en omlaag, afgewisseld met bochten om weer terug te rijden. Zeb en Tycho kunnen er geen genoeg van krijgen, en wij eigenlijk ook niet.

Maar dan is het tijd voor de top-attractie: de supersnelle Daemonen achtbaan. Met anderhalve looping, kurketrekker enzovoorts. Spannend, maar ook deze vinden onze jongens helemaal geweldig.

Er zijn ook nog een paar attracties die we links laten liggen. Vertigo oftewel Stef de stuntpiloot bijvoorbeeld, ziet er heftig uit en de jongens durven dat nog niet. Maar goed ook, want de rij is hier wel erg lang…

Een prachtig park met speeltuinen

Om die lange rijen zo midden op de dag even te vermijden maken we een wandeling door de rest van Tivoli park. Het is immers veel groter dan alleen het pretpark deel.

En dat is niet verkeerd. Prachtige vijvers, veel groen, een decor van mooie gebouwen, we kijken onze ogen uit.

Zeb en Tycho worden ook helemaal blij wanneer ze de speeltuin zien. Of eigenlijk zijn het speeltuinen, meerdere gedeelten bij elkaar. Ze klimmen en klauteren, glijden van de glijbanen en spelen met zand. Terwijl wij even rust pakken.

Ook wanneer je geen kaartjes voor de pretpark attracties koopt, kun je je in Tivoli met de kinderen dus heerlijk vermaken.

Dineren in het Tivoli park

Onze magen knorren, dus tijd om wat te eten. In Tivoli zijn vele eettentjes, van groot tot klein. De meesten zijn in de categorie fastfood, maar er zijn er ook waar je uitgebreid kan dineren.

Wij kiezen voor het Oosterse buffet-restaurant. Met veel lekkernijen, ook voor de kinderen.

Zeb en Tycho genieten van de loempiaatjes, kippenpootjes, enzovoorts. En wij van de uitgebreidere gerechten.

Vrijdagavond festival in Tivoli Kopenhagen

Het is vrijdag, en wanneer we door de andere kant van het park lopen lijkt het steeds drukker te worden. Er zijn hier ook een aantal podia opgesteld, en we vragen ons af wat er aan de hand is.

Het blijkt dat in de zomer iedere vrijdagavond een festival georganiseerd wordt. Met grote en kleine Deense bands, hoewel de namen ons niets zeggen.

Onze jongens spreekt het festival nog niet aan. Maar voor wat oudere tieners lijkt me dit zeker een aanrader als je op vakantie Kopenhagen bezoekt.

De dag zit er bijna op

Laatste blik op de oudste nog in werking zijnde achtbaan ter wereld

Het wordt al een beetje schemerig als we nog een keertje naar de oude achtbaan lopen. Die doen we nog een laatste keertje, en dan zoeken we de uitgang op.

Zeb en Patrick poseren nog even met een Tivoli medewerker in pak, en dan wandelen we terug naar ons hotel. Moe maar voldaan.

Tivoli park in Kopenhagen bleek zeer de moeite waard te zijn. Prijzig, zeker, maar welk pretpark is dat niet? Hier heb je in ieder geval nog voor een budget optie kiezen. Maar voor een hele dag plezier was het de prijs toch zeker waard.

Als je in Kopenhagen met kinderen bent zou ik Tivoli dus zeker aandoen. In de herfstvakantie is Tivoli aangekleed in Haloween-stijl. En ook met de kerst is het park mooi versierd. Tivoli is dus in ieder jaargetijde een aanrader in Kopenhagen!


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)