Indonesische Dierentuin Taman Indonesia, met nog lekker eten ook

In de kop van Overijssel, vlakbij Giethoorn en de Weerribben, bevindt zich de Indonesische dierentuin Taman Indonesia. Met vooral dieren uit Indonesië, een heerlijk sfeertje, en ook nog lekker eten.

Even poseren voor de ingang van Taman Indonesia

We verblijven een weekend in de Weerribben in de kop van Overijssel. Dit gebied is wereldberoemd vanwege Giethoorn. En veel Nederlanders komen hier rustig genieten van de mooie natuurgebieden.

Veel minder bekend is dat zich hier ook een leuke kleinschalige dierentuin bevindt. Taman Indonesia ligt vanuit Giethoorn gezien achter Steenwijk, tegen de grens van Overijssel met Drenthe.

We moeten er een eindje voor door de polder rijden. Met het openbaar vervoer is het nog lastiger, omdat de bus vanuit Steenwijk in het weekend vaak niet gaat. Maar als je dat aanvraagt, dan kan je wel worden opgehaald met een leuke Tuktuk.

Bijzondere Pasar Saté dag

Tycho eet een heerlijk sateetje

Als wij aankomen, blijkt het een speciale dag te zijn. Het is vandaag Pasar Saté. Er staan diverse kraampjes waar je een heerlijk sateetje kan krijgen, in verschillende smaken en met Indonesische bijgerechten natuurlijk.

In de zomer zijn er vaker van dit soort evenementen. Denk aan Pasars (markten) met verschillende thema’s. Maar ook speciale evenementen voor kinderen.

Zo is het dit jaar Bamboe zomer. Met iedere woensdag in Augustus een Bamboe evenement. En heel Oktober is kindermaand.

Wij genieten bij de Pasar Saté vooral ook van de gezellige Indonesische sfeer. Maar voordat we aan de sateetjes gaan, bezoeken we eerst de dieren.

Vogels in de Volières

We lopen één van de volières in

We stappen daarvoor eerst één van de grote volières in. Hier bevinden zich vele bijzondere vogels uit Indonesië en Azië. En verrek, daar zitten ook Australische Kookuburra’s.

Het is een beetje zoeken om de verschillende zangvogels te kunnen spotten. Maar de bordjes helpen daarbij. Zeb en Tycho lukt het dan ook om veel van de vogels te vinden.

Gemakkelijker zijn de vogels op de grond. Mooi gekleurde fazanten en pauwen vooral. En grote bijzondere uilen, al kunnen die zich ook goed verschuilen.

Katten, otters, en de beermarter

De Bengaalse tijgerkat

Nog leuker dan de vogels vinden wij de verschillende zoogdieren die Taman Indonesia heeft. Deze zijn natuurlijk vooral leuk wanneer ze actief zijn in hun verblijf.

De dwergklauwotters zijn dan ook favoriet. Deze diertjes zijn altijd bezig. In het water, uit het water, spelen en met takjes in de weer, je kan er uren naar kijken.

Ook leuk zijn de verschillende kattensoorten, zoals de Bengaalse tijgerkatten. Ook deze zijn aardig actief, en dus leuk om te bekijken. De beermarter is lastiger te spotten, hoewel hij behoorlijk groot is. Hij ligt boven in de boom uit te rusten.

Er zijn nog diverse andere dieren, teveel om op te noemen. Vooral leuk zijn de dieren die je niet zo vaak in andere dierentuinen ziet. Juist omdat het dierenpark niet zo groot is, is hier extra aandacht voor.

De bijzondere Loewak

De Loewak op een auto van Taman Indonesia

Wat daarom nog apart genoemd moet worden is de Loewak. Dit bijzondere dier wordt vaak genoemd als Taman Indonesia genoemd wordt. Het is dan ook een dier wat, vooral ook voor kinderen, tot de verbeelding spreekt.

De Loewak eet namelijk onder andere koffiebonen. En hij selecteert daar de beste uit. Vervolgens poept hij die weer uit. En de mensen vissen die koffiebonen weer uit de poep. Dit vormt de Loewak-koffie, de duurste koffie ter wereld.

De Loewak zelf is weer leuk om naar te kijken, zeker als hij door zijn verblijf klimt. Wel stinkt hij een beetje, zal dat ook voor de koffie gelden?

Spelen in Indonesische sferen

Indonesische instrumenten om op te spelen

Het hele dierenpark is aangelegd in Indonesische sferen. Veel bamboe natuurlijk, maar ook beelden, Indonesische instrumenten (gambalang) enzovoorts.

Bijzonder zijn ook de traditionele Indonesische huisjes die je kan bewonderen. Met hierin diverse activiteiten voor kinderen.

Zo kunnen ze zich hier verkleden, schminken, tekenen en kleuren. En met bamboestokken en elastiek eigen bouwwerken maken. Dat blijkt nog helemaal niet mee te vallen. Je bent al snel een hele tijd bezig voordat je iets gemaakt hebt. Voor geduldige kinderen, of als je met een groepje bent wel erg leuk.

Achter op het terrein is ook nog ruimte om te spelen. Niet erg groot, en vooral geschikt voor kleine kinderen. Hier is ook nog een weide met onder andere walabi’s en Indonesische hertjes.

Lekker Indonesisch eten

Ondertussen hebben we aardig honger gekregen. En de heerlijke geuren trekken ons richting het centrale plein met de kraampjes.

Hier smullen we van de heerlijke sateetjes, met nasi, kroepoek enzovoorts. En we kijken onze ogen uit naar de verschillende mensen in Indonesische kleding. Blijkbaar is zo’n Pasar evenement ook een soort reunie voor mensen met een Indonesische achtergrond. Dat geeft het nog een extra sfeer. Voor iedereen die van Indonesië houdt (en dat doen wij!) extra leuk.

We zijn dan ook zeer onder de indruk van dit leuke kleinschalige dierenpark. Je kan er ook heerlijk eten in het restaurant, en voor groepen zijn er ook leuke arrangementen te boeken.

Het is jammer dat het voor ons een beetje ver rijden is. Maar woon je in het Noorden van Nederland, of ben je daar op vakantie, dan is Taman Indonesia een echte aanrader! Kijk op hun website voor actuele prijzen.

Het Indonesische dierenpark Taman Indonesia bezoek je het beste vanuit één van de


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)