Stedentrip met kinderen met de trein - Praktische tips en leuke avonturen!

Als je met kinderen een stedentrip wilt maken, is de trein een uitstekend vervoermiddel. Je wordt zonder veel moeite midden in de stad naar keuze afgezet. Maar er zijn nog veel meer voordelen. We zetten ze even voor je op een rij.

We gaan op stedentrip met de trein!

We moeten goed op onze planeet letten. Er is er ten slotte maar één. Het is daarom goed om eens niet de auto of het vliegtuig te pakken in de vakantie.

Daarom ben ik samen met mijn gezin met de trein naar Hamburg gegaan. We verbleven er vier nachten in een a&o hostel.

Het reizen met de trein heeft heel veel voordelen en een stedentrip met kinderen is hartstikke leuk om te doen.

Ik vertel je graag waarom wij een stedentrip met kinderen per trein aan iedereen aanraden.

Wat is de beste tijd om te vertrekken met de trein?

Ook naast elkaar is er genoeg ruimte voor bijvoorbeeld een spelletje

Als je met de trein wilt reizen, kun je op verschillende tijdstippen vertrekken. De prijzen verschillen hier wel in, dus let goed op hoe laat je de trein pakt en of het misschien goedkoper is om een uur eerder of later te gaan.

Voor kinderen is er een speciaal tarief, zij reizen goedkoper.

Als er geen trein vanaf jouw woonplaats vertrekt, kijk dan goed hoe laat je op het betreffende station kan zijn waarvan je trein vertrekt. Vooral met kinderen is het fijn om te weten hoe lang je onderweg bent en wat je kan inpakken om de reis leuker te maken.

Plan je reis eenvoudig met de NS International app

Als je een plek hebt met een tafeltje kun je gezellig met elkaar kletsen

Via de website van NS International boek je gemakkelijk je treintickets. Het fijnste is natuurlijk als je zeker weet dat je een plekje hebt. Via de website kun je kijken welke stoelen er beschikbaar zijn om te boeken.

Als je eenmaal geboekt hebt, is het handig om de NS International app te downloaden. Deze bestaat zowel voor de Nederlandse, als voor de internationale treinen. Je tickets en het reisschema staan in deze app. Zo heb je ze dus altijd bij de hand.

In de trein is er genoeg ruimte voor je benen en een tas. Je koffer plaats je - net als in het vliegtuig - boven je hoofd in de bagagerekken. Er zijn stoelen achter elkaar, maar ook plekken met een tafeltje ertussen. Dat tafeltje is natuurlijk fijn voor als je met elkaar een spelletje wilt doen.

Eten en drinken in de trein

In de internationale treinen is er ook catering aanwezig

In de internationale trein is er ook een wagon met catering. Het verschilt wel per trein wat je er kan kopen. Koffie, thee of frisdranken zijn altijd aanwezig. Een broodje of een zoete lekkernij is vaak ook te koop. Er zijn ook treinen met warme maaltijden.

Als je wilt weten welke catering er in jouw trein is, kun je dat zien in de app van NS International.
Je kan natuurlijk ook zelf wat meenemen. Eigen consumpties in de trein zijn toegestaan.

Moet je na je kop thee naar de wc? Dan kan dat uiteraard ook in de trein. In elke wagon vind je een toilet en onze ervaring is, dat deze schoon zijn. 

Handige tips bij een treinreis met kinderen

Met de meiden in de trein op stedentrip

Iedereen ervaart het reizen anders, maar onze ervaring is dat reizen met de trein echt een hele leuke ervaring is. Je leert mensen kennen, je rijdt door mooie landschappen en je kunt eten en drinken in de trein.

Ik heb een aantal tips opgeschreven die misschien handig zijn als je van plan bent om te gaan reizen met de trein. 

  • In de trein kan iedereen lekker zitten en hoeft niemand achter het stuur. Dat betekent dat je met het hele gezin een spelletje kunt doen. Er zijn heel veel leuke reisspellen die mee kunnen in de rugtas.
  • Zorg dat de kinderen makkelijk kunnen lopen met de bagage. Laat ze hun eigen rugzak inpakken met wat knutselspulletjes bijvoorbeeld. En laat ze goed voelen wat ze moeten dragen tussen het overstappen. Dit zodat jij niet met 3 rugtassen en 2 koffers loopt omdat ze hun tas toch te zwaar hebben gemaakt.
  • Net als tijdens een autorit, kun je verschillende spelletjes spelen door naar buiten te kijken en dieren, kerken of bijvoorbeeld boerderijen te zoeken. Het ligt er maar net aan waar de reis heengaat en welk mooi uitzicht je hebt.
  • Kinderen mogen gewoon rondlopen in de trein, laat ze dan ook lekker de benen strekken. 
  • Bij het overstappen is het fijn als de kinderen weten waar ze aan toe zijn, vooral als ze wat jonger zijn. Iedereen doet dit op zijn eigen manier. Hou er rekening mee dat het op een perron erg druk kan zijn en dat sommige kinderen dat erg spannend kunnen vinden.

Een treinreis is veilig, makkelijk en heel erg leuk

Niemand hoeft te rijden, we gaan relaxed op vakantie zo

Het kan zijn dat je nog niet eerder een eind met de trein gereisd hebt. Misschien wel  omdat het je spannend leek. Dan kan ik je geruststellen: het valt allemaal heel erg mee. Ook ik vond het vooraf een beetje spannend. Je komt toch op grote treinstations aan en je wilt niet de verkeerde trein pakken.

Eenmaal begonnen aan onze treinreis kwam ik er al snel achter dat het bijna onmogelijk is om op de verkeerde trein te stappen.

In de NS International app zie je welke storingen en vertragingen er zijn. Ook staat hier aangegeven op welk perron je aankomt en op welk perron je de volgende trein weer moet hebben.

Op alle stations staat duidelijk aangegeven waar de perrons zijn. En ook daar staat duidelijk aangegeven hoe laat je trein aankomt en zelfs waar je moet gaan staan voor de wagon waar je geboekt hebt.

Ook een stedentrip maken met de trein? Op de website van NS International vind je alle informatie.

Naast Duitsland zijn er nog veel meer mooie bestemmingen. Dus ook voor je vakantie met de trein naar Oostenrijk, Denemarken, Spanje, Italië, Frankrijk en nog vele andere landen kun je terecht op de website van NS International.

Wandelend met de koffer over het treinstation van Hamburg

Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)