Met kinderen slapen in de geschiedenis? Dat kan bij museumpark Archeon!

Ga terug in de tijd met de kids tijdens de vele spannende activiteiten, slaap in een middeleeuws huis, en waan jezelf een heuse ridder of prinses. Alma en haar kinderen probeerden het uit en vertellen je hier meer!

De jongens van Alma wandelen door Gravendam in het Archeon

In Alphen aan den Rijn gaan wij op een middeleeuwse vakantie in Archeon. Hier nemen Archeotolken (de bewoners van het park) ons mee naar het mysterieuze plaatsje Gravendam in het jaar 1350 waarbij we, een gedeelte van de tijd, zelf ook geheel in stijl gekleed zijn.

Zo beleven we met de kinderen de middeleeuwen van dichtbij. Naast de middeleeuwen staan de pre-historie en de Romeinse tijd centraal in Archeon.

Het prachtig aangelegde pre-historische dorp is bijvoorbeeld een leerzame en bijzondere belevenis, net zoals de vele gave workshops en activiteiten voor kinderen. Van boogschieten, kanoën en zwaardvechten tot het bijwonen van een gladiatorenshow.

Heel bijzonder is het ontdekken van het terrein na sluitingstijd... Je hebt dan het hele park voor jezelf, zónder wachtrijen. Hoe gaaf is dat? 

Duik de middeleeuwen in met de kids

In prachtige middeleeuwse kleding tijdens een bijzondere overnachting in het Archeon

Na het aanmelden bij de receptie van het park, begint het avontuur pas echt. Vooraf hebben we onze maten door gegeven zodat er passende kleding voor ons klaarligt. Het voelt wat ongemakkelijk; de kleding ziet er toch wel iets anders uit dan de kleding van nu.

Voor de jongens lag er een lange broek met een shirt met lange mouwen klaar en een kaproen (om hoofd, nek en schouders warm te houden en te beschermen). Ook kregen zij leren schoenen en een mooie buidel.

Vrouwen droegen een lange jurk, een schort en een klein buideltje. Om hun schouders hadden zij een kaproen en op hun hoofd een kapje. Bij het omkleden van een man komt net even wat meer kijken; een soort lange onderbroek met losse beenlingen (een soort kousen die moeten worden vastgemaakt aan de broek), een hemd, een shirt met lange mouwen, een kaproen én een kapje. 

Wist je dat de punt van de schoen én de lengte van de riem (van de buidel) vroeger lieten zien hoe rijk je was? Des te meer materiaal er gebruikt was, des te rijker je was. 

Actieve rondleiding: brood bakken & zwaardvechten

Brood versieren op ambachtelijk middeleeuwse wijze in het Archeon

Na het omkleden, stond er een heerlijke authentieke lunch voor ons klaar bij het klooster.

Onze Archeotolk (Vera) verzorgde een actieve rondleiding. Zij paste het programma aan op de wensen van onze jongens. Zo werd het een afwisselende en leerzame rondleiding.

We mochten brood 'versieren' en kijken hoe dit werd gebakken in een grote oven in de tuin bij de bakkerij. 

Ridders en zwaarden klaar? Vechten maar!

Daarna kregen wij van een andere Archeotolk (Mark) een rondleiding door de wapenkamer en een privéles zwaardvechten. Dit vonden de jongens natuurlijk hartstikke tof. 

Na het zwaardvechten gingen wij door naar het boogschieten waarbij de jongens een aantal keren op de doelen mochten schieten. Het zwaardvechten en boogschieten kun je ook doen als je het park regulier bezoekt.

De tijd ging zo snel dat de gladiatorenshow al bijna zou beginnen. Deze mag je alleen in je normale kleding bezoeken, dus hebben wij ons snel omgekleed op onze kamer.

Spelen en ontspannen in de speeltuin

Een glijbaan in de speeltuin van het Archeon

Museumpark Archeon heeft ook een gave grote speeltuin. Deze kun je vinden tussen het pre-historisch dorp en de Romeinse tijd in.

Dit is een heerlijke plek voor kinderen om even alle indrukken te verwerken en lekker fysiek te spelen.

Er is een grote glijbaan, verschillende klim- en klautertoestellen en veel zand voor de kleintjes om lekker in te spelen.

Aan de picknicktafeltjes kun je even pauzeren met een verderop gekocht bakje koffie. Top!

Gezinsverblijven op de bovenverdieping van de Middeleeuwse huizen

Het middeleeuwse stadje waar wij sliepen in het Archeon: Gravendam!

Wij verbleven in het stadje Gravendam op de bovenverdieping bij de schrijnwerker (meubelmaker).

Dit is een kamer met een kingsize bed en drie losse eenpersoons bedden. De bedden liggen heerlijk en hebben dekbedden van dons. 

Op de kamer zijn een koelkastje, koffie- en theefaciliteiten en een kluis aanwezig. Ook staat er een grote tafel met wat lekkers om te drinken en te eten. Gelukkig hoef je niet te douchen of naar de wc zoals in de middeleeuwen, er is een moderne badkamer met toilet en wastafel aanwezig, evenals een douchecabine.

Slaapkamer-Archeon-800

Er is geen tv aanwezig, maar er staat wel een mand vol met leuke een leerzame boeken voor de kinderen.

En waarvoor heb je een tv nodig, als je 's avonds nog door het park mag lopen en zelfs een vuurtje mag maken buiten of in één van de vakwerkhuizen? Alles in overleg met de Archeotolk natuurlijk! 

Verblijf je liever in de buitenlucht, dan kan dat ook op Archeon. En dat hoeft niet op een strobedje in het pre-historische dorp gelukkig! Op het park zijn namelijk ruime vierpersoons-lodgetenten te huur. 

Na sluitingstijd...

Archeon-na-sluitingstijd-800

Na de rondleiding van de Archeotolk heb je nog tijd om zelf het park te bezoeken. Ook staat er nog een diner in het klooster gepland. Wij kozen voor een heerlijke pannenkoek naar het recept van topkok Pierre Wind.

Na het eten, en dus na sluitingstijd van het park, maakten wij nog een wandeling over het park. Dat voelt een beetje alsof je stiekem over het hek geklommen bent en ergens bent waar je eigenlijk niet mag zijn...

Je hebt het park namelijk bijna voor jezelf, er zijn natuurlijk ook nog andere gasten die blijven slapen.

Marshmellows roosteren, nu zijn we echt op vakantie

Toch nog even een keertje varen met het schip of over varen op het vlot? Na sluitingstijd staat daar natuurlijk geen rij!

In overleg met onze Archeotolk mochten wij vuur maken in de woning van de pottenkoopman en gezellig marshmallows roosteren.

Normaal gesproken, als het droog weer is, mag dit buiten, maar dit is natuurlijk ook erg leuk, Wel alles netjes achterlaten. Nog een laatste rondje buiten en dan lekker onder het dekbed van dons, heerlijk warm!

Veel te zien, beleven en leren

Boogschieten-Archeon-800

Na een nacht slapen, en misschien alvast een rondje door het park nu het nog gesloten is, geniet je van een uitgebreid ontbijt in het klooster. Na het uitchecken mag je nog de hele dag het park in.

Deze dag kun je dus gebruiken om meer te weten te komen over de Prehistorie, Romeinse tijd en de Vikingtijd, op deze manier zijn alle periodes aan bod gekomen. 

Wij maakten gebruik van de activiteitenkaart waarbij de kinderen opdrachten konden doen: steen schilderen, armbandje vilten, kaarsje maken, fibula (mantelspeld) maken, en een Romeinse helm maken van karton. 

Verkleed als ridder in het Archeon

Naast deze activiteiten zijn er nog heel veel andere dingen te doen in Archeon.

Je kunt bijvoorbeeld een rondleiding volgen, hierbij weet de Archeotolk heel veel te vertellen over die bepaalde periode en komen er ook leuke en leerzame weetjes aanbod.

Je kunt ook zwaardvechten, boogschieten, kano varen, Romeins leren schrijven en rekenen, spelen in de speeltuin en nog veel meer!

Conclusie: geschiedenis saai? Zeker niet!

Entree-Archeon-800

In het begin voelde de kleding wat ongemakkelijk en hadden wij het gevoel dat iedereen naar ons keek.

Dit gevoel ging al snel weg doordat je opgaat in de activiteiten van het programma. Maar ook naast de actieve rondleiding hebben wij ons prima vermaakt.

Wij hebben een heerlijk weekend gehad in museumpark Archeon; veel gezien, gedaan en geleerd. Twee dagen Archeon is eigenlijk nog te kort om alles te zien. 

Bedankt Archeon voor de uitnodiging om bij jullie te overnachten!

Slapen in de middeleeuwen? Doen!

Kanoën zoals vroeger in het Archeon
De jongens spelen lekker in de speetuin van het Archeon
Lunch, avondeten of ontbijt.. bij het Archeon kun je het allemaal krijgen en het is altijd gezellig in de middeleeuwse setting
De bedden bij het Archeon liggen heerlijk!

Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)