Saumur met kinderen, boeiende musea en een kasteel aan het water

Saumur is een klein maar charmant stadje. Het ligt in de Loire-vallei en heeft een kasteel en vele musea. Er zijn veel activiteiten voor kinderen, zoals kanoën op de rivier, spelen in de parken of het kasteel verkennen.

In de kano langs het kasteel van Saumur

Door de ligging aan de Loire is een kanotocht in Saumur een perfecte activiteit met kinderen. Er zijn veel plaatsen om onderweg te stoppen voor een picknick en om verschillende stranden te verkennen.

De omgeving van Saumur staat ook bekend als hét wijngebied en heeft bijzondere grotten. De zogenaamde troglodieten die nu vaak in gebruik zijn als museum.

Het kasteel en de manege die je kan bezoeken in de stad maken het geheel tot een fijne vakantiebestemming om met de kinderen te ontdekken.

Saumur ligt tussen Angers en Tours op ongeveer 320 km van Parijs.

Bezoek Kasteel Saumur en zijn musea

Het prachtige kasteel van Saumur

Het kleine stadje Saumur is vooral bekend vanwege haar kasteel.  Trots torent het prachtige bouwwerk boven de stad uit.

De eerste beginselen van de bouw van het kasteel begonnen al in de 10e eeuw. In de 14e eeuw werd het verbouwd tot een luxe prinselijke residentie.

In de 19e eeuw werd het kasteel gebruikt als gevangenis en munitie-opslag. Tot het in begin van de 20e eeuw in handen kwam van de stad Saumur.

Na de renovatie kwamen er twee museums in het kasteel. Het stedelijk museum en het paardenmuseum. En die zijn er nog steeds en kan je bezoeken.

Paardenrijschool en Tankmuseum

Tankmuseum in Saumur

Naast het kasteel staat Saumur ook bekend als de stad waar de Cadre Noir gevestigd is, één van de meest prestigieuze rijscholen ter wereld.

Houden je kinderen van paarden, dan kan je er een kijkje achter de schermen nemen. Tijdens de rondgang kom je langs de stallen waar voor kinderen een speurtocht is.

En dan is er nog een groot museum in de stad. Het Musée des Blindés is een tankmuseum met een hele grote collectie aan tanks.

Saumur heeft een fijn centrum met restaurantjes en winkels. Op Place Saint Pierre staan nog wat vakwerkhuisjes en kan je lekker een drankje of ijsje nemen op een terras.

Wat zijn Troglodieten?

Een Troglodiet woning

In de omgeving van Saumur vind je veel troglodieten. Dit zijn grotten die ontstaan zijn door kalksteen winning voor het gebruik van de bouw van huizen, kerken en kastelen.

Deze grotten werden vroeger vaak gebruikt als woning. Ze maakten een gevel om de grot af te sluiten wat het geheel een huiselijke aanblik geeft. Maar als je dan naar binnen stapt in die enorme donkere ruimtes, dan zou ik daar eigenlijk niet willen wonen...

Waar men ook achter kwam is dat een troglodiet een ideale omgeving is voor het kweken van champignons. De constante koele temperatuur en de mest van de paarden zijn de ideale voedingsbodem voor een paddenstoel.

Het Paddenstoel museum

Kanoën langs het kasteel van Saumur

Nu zijn er moderne technieken om champignons te kweken. Maar bij het mushroom museum in Saumur kan je zien hoe dat vroeger gedaan werd.

Als je het museum in gaat kom je eerst in wat ruimtes waar allerlei paddenstoel beeldjes uitgestald staan. De kinderen zullen hun ogen uitkijken.

Daarna wandel je door de grotten om diverse soorten paddenstoelen te zien groeien. Onderweg mogen kinderen een zakje vullen met mest en sporen van de paddenstoel om thuis te laten groeien.  Aan het einde kan je een mega hoeveelheid aan paddestoelen bewonderen die opgezet zijn in hars.

Vlakbij het mushroom museum ligt nog een andere grotwoning, "Pierre et Lumière". Hier staan ongeveer twintig sculpturen van de mooiste gebouwen van het Loiredal  uitgehouwen in tufsteen. Heb je tijd, stap dan even binnen!

Een mooie kanotocht over de Loire langs Saumur

We worden naar het beginpunt van de kanotocht gebracht

Hou je van mooie uitzichten op een kasteel? Dan is een kanotochtje langs de stad Saumur een leuke bezigheid om met de kinderen te doen.

De organisatie Canoës d'Anjou zit net buiten Saumur. Daar kan je gemakkelijk parkeren op een groot veld. Je krijgt een zwemvest en een tonnetje om belangrijke spullen droog te houden, en peddelen maar!

Er zijn verschillende afstanden waaruit je kan kiezen. De 13 km is goed te doen voor een halve dag pret en dan kom je langs de stad Saumur. Met een busje word je naar het beginpunt gebracht en dan gaat de tocht beginnen.

Een heerlijk strandje langs de Loire

Stroomafwaarts peddel je over de Loire door prachtige natuur. Onderweg kan je stoppen om wat te drinken of te picknicken. Op de eilandjes met begroeiing mag je aanleggen. 

Het uitzicht op het kasteel van Saumur is geweldig. Maar vergeet ook niet om wat dichter langs de kant te varen om libellen te spotten. Die zijn er in verschillende soorten en maten.

Het einde van de tocht is bij een mooi zandstrandje waar je nog even lekker kan zwemmen of een drankje kan nuttigen bij Canoës d'Anjou.

Tip: Restaurant La Toue Cabanée

Op maar een paar kilometer van Canoës d'Anjou ligt een leuk en lekker restaurantje met uitzicht op de Loire. La Toue Cabanée is in de zomerperiode open en heeft verrassend lekkere toetjes.

Leuk voor kids vanaf 12 jaar, Trottbike Trottxway

Sabine op de elektrische step tussen de wijnvelden

Wijn en wijnvelden zijn misschien niet zo heel interessant voor kinderen. Maar als ze er op een elektrische step doorheen mogen scheuren is het een ander verhaal.

Kinderen vanaf 12 jaar mogen meedoen met een tour van Trottxway door de wijnvelden van Souzay Champigny.  Het is vrij gemakkelijk om de elektrische step te besturen. Na het aanmeten van een helm krijg je instructies hoe het werkt. Dan begin je eerst met oefenen voordat het echte werk gaat beginnen.

Na een stukje dorp rij je de wijnvelden in. Over onverharde paden langs de wijnranken en soms een stukje door het bos.

Je maakt een stop bij een mooi uitzicht en bij een bijzonder plekje, "Le Clos d'entre les murs".  Dit is een ommuurde tuin waar muren van 2 meter hoog en 60 cm diep staan waar wijnranken doorheen groeien.

Wijnranken bij de muurtjes

Deze manier van druiven telen is heel bijzonder.  Op de noordkant liggen de wortels en aan de zuidkant groeien de druiven. 

De stam van de druivenranken gaan dus door de muur naar de andere kant. Een uitvinding van pater Cristal waardoor de wortels altijd in de schaduw liggen en de druiven in de zon. Het schijnt goed te werken, maar is nooit op grote schaal gebruikt.

De rit gaat niet alleen door de wijnvelden. Je rijdt ook door een troglodiet waar je een stop maakt om de grot te bewonderen. En als er tijd over is rij je ook nog naar de Loire voor een stop aan de rivier.

Onze campingtip: Huttopia Saumur

Op 10 minuten rijden van het stadje Saumur ligt op een prachtige plek in de natuur de camping van Huttopia Saumur.

Met een binnen en buitenbad, speeltuintje en speelveld is dit een hele fijne plek voor gezinnen.

Je kan er kamperen met eigen tent of caravan en verschillende soorten accommodaties boeken waaronder een pipowagen.

Wij sliepen hier in een tent met fijne bedden en complete keuken inventaris. En vooral het uitzicht was geweldig! We keken uit op de Loire wat vooral met zonsopgang geweldige plaatjes opleverden.

Zonsopkomst Huttopia Saumur

Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)