Reisverslag Toscane in Italië met een kleuter en een peuter

Het prachtige Toscane in Italië heeft veel te bieden: mooie steden, landschappen en de zee. Dat het ook voor kinderen leuk is bewijst dit reisverslag van Coek en Annelies met hun kinderen Shannon (5) en Finn (3).

Wil je meer weten over de mogelijkheden van een kindervakantie in Toscane? Bekijk dan de pagina Toscane met Kinderen.

Shannon en Finn op een muurtje in Florence

Een lange rit naar Italië

Het is zo ver: Vakantie en wat een heerlijk vooruitzicht is dat. Maar eerst is daar die lange rit.

Vanuit Duitsland gaan we door Zwitserland waar we de enorme tunnel van 17 km. nemen (de Gotthard tunnel). Daarna is het nog een uur rijden en dan zijn we in Italië, waar we een plek zoeken om te overnachten.

Na elke twee en een half uur stoppen we om wat te drinken en om de benen te strekken. Voor Finn en Shannon zoeken we een plekje waar ze heerlijk kunnen uitleven en spelen. In de auto draait de DVD-speler en zo vliegen de uurtjes om.

Genua, en dan door naar de camping

Na een heerlijk ontbijt en een goede nacht slapen gaan we door met de reis naar onze vakantiebestemming. We kiezen een alternatieve route om gelijk deze dag te gebruiken voor het bezichtigen van Italië.

Eerst richting Genua om een rondwandeling te maken door de haven, waar een aantal prachtige cruiseschepen lagen. De kinderen zagen al snel een speelparadijs dus feest.

We gaan verder naar Pisa. Hier gaan we niet uit de auto omdat het weer het niet toelaat. Het is nu nog anderhalf uur en dan zijn we op de camping. We rijden op de A11 richting Florence en het is heerlijk rustig op de weg.

Een prachtig vakantiepark

Shannon en Finn vermaken zich eindeloos in het zwembad

Om Florence heen krijgen we al snel een bord met de afslag Figline Valdarno. In dit plaatsje ligt het park, Village Norcenni Girasole club. We checken in en opeens is het warm en zonnig buiten. We verzamelen de zwemspullen en gaan naar het zwembad.

Het is een hele klim omdat het zwembad boven op de berg ligt. Niet echt handig maar als ze het zwembad zien is alles vergeten. De reis van de afgelopen twee dagen en ook de klim naar boven.

Heerlijk is het in het water en het is een prachtig zwembad met watervalletjes, glijbanen, speeltoestellen en heel goed verzorgd. Die avond gaan we vroeg slapen om wat uurtjes in te halen.

Het park is prachtig. Als we wakker worden zien we de hertjes staan. Ook kijken we over de heuvels waar nog veel meer dieren lopen. Paarden, struisvogels, hertjes en nog veel meer.

Er ligt een wandelpad langs dit natuurgebied en na het ontbijt gaan Papa Cock, Shannon en Finn de dieren bekijken.

Het is warm en prachtig weer, dus de komende dagen brengen we door in het zwembad. Shannon en Finn kunnen geen genoeg krijgen van het water.

We hebben een band voor ze gekocht. Hiermee kunnen ze van een helling afglijden. De glimlach op de mondjes wordt bij elke afdaling steeds groter. Ook Papa vindt de band geweldig en hij gaat met de kinderen van de wildwaterbaan. Tijd om wat te eten of drinken is er eigenlijk niet.

Het mooie stadje Siena

Onze eerste excursie gaat naar Siena. Een speciale route laat ons de wijnstreek tussen Florence en Siena zien; Het Chiantigebied.

De gemeenten hebben zich aangesloten bij een vereniging van de Zwarte Haan, om zo een handelsmerk te deponeren en zich tegen oneerlijke concurrentie te verdedigen. Zij dragen de naam Chianti, de zwarte haan tegen een goudkleurige achtergrond en dit geeft de klasse van de wijn aan.

In Siena is het erg druk en dat komt omdat de weekmarkt is op de Piazza La Lizza. We lopen via de markt naar boven waar we uitzicht hebben op de dam en op Piazza del Campo (het beroemde plein met de schelpvormige omtrek).

We lopen een rondje over de verdedigingsmuren met Finn op onze nek. Hij is nog net even te klein om lange stukken te lopen. Shannon vindt het allemaal prima en loopt meestal voorop.

Omdat het buiten echt te warm gaat worden gaan we rond twee uur terug en ons heerlijke zwembad geeft ons weer de nodige verkoeling.

Mislukte pogingen

De komende dagen hebben we wisselend weer. We denken een paar keer iets te plannen, maar daar aangekomen komen we de auto niet uit vanwege de regen.

Soms kun je niet alles goed plannen met kinderen. Dan gaan we maar weer terug naar de camping, om spelletjes te doen. En vaak kunnen we dan later alsnog even zwemmen of bij de dieren kijken.

De stad der steden: Florence

Uitzicht op het mooie Florence

Dan is het tijd voor de stad der steden: Florence met al zijn kunstschatten. De auto in een parkeergarage geparkeerd en we zijn gestart bij Piazza, te pitti palace, een museum waar we niet naar binnen zijn geweest. Er werd aangegeven dat het meest in het Italiaans was en daardoor besloten we niet naar binnen te gaan.

Te voet gaan we verder richting de rivier Arno en voordat we het wisten liepen we langs de Pakhuizen die zich op de brug (Ponte Vecchio) bevinden.

Na de brug lopen we langs één van de belangrijkste musea ter wereld met werken van belangrijke schilders. Hiervoor zitten verschillende soorten mensen met schilder werkjes die ze willen verkopen. Ook staan er een aantal menselijke standbeelden die af en toe toch wat bewegen.

Onze stadswandeling vervolgen we naar Medici Chapels en richting Santa Maria Novella waar Cock en Shannon naar binnen gaan. Shannon vindt de ramen het mooiste en ook de mooie stoel van de koning.

Dan door naar Don Sonta Maria del Fiore, het symbool van de stad. Een veelkleurig gebouw, groots en prachtig om te zien.

Het aantal toeristen is nu sterk toegenomen, en de kleine kinderbeentjes zijn al aardig moe. Dus besluiten wij terug te gaan lopen, weer langs de Ponte Veccio.

Op de camping terug genieten we bij het zwembad van het mooie weer. ‘s avonds met Shannon naar de baby disco en lekker swingen. Finn die heeft het gehad en ligt lekker te slapen.

Onvermoeibaar zwemmen

Er volgen nog een paar rustige dagen bij het zwembad. Hoewel, rustig, het is mooi om te zien dat Shannon en Finn de hele dag veel energie hebben om te zwemmen en te glijden.

Het lijkt erop dat zolang het zwembad open is er niets aan de hand is met de vermoeidheid maar zodra het zwembad dicht gaat het toch wel iets moeilijker is om nog dingen te doen.

Parco Cavriglia valt tegen...

Vandaag gaan we nog een poging doen om Parco Cavriglia te bekijken. Volgens de receptie is het een erg leuk park voor kinderen.

Het valt echt heel erg tegen en er is niets te doen in het park. Er zijn 5 apen, een schaap, een ezel en een paar vogels. Tevens zijn de horeca gelegenheden gesloten en er zijn verder geen bezoekers. Als het dan nog gaat regenen, gaan we maar weer terug.

Albast en middeleeuwse badkuipen in Volterra

Even lekker in een Romeinse badkuip

We maken een mooie rit via deels snelweg en het prachtige heuvellandschap naar Volterra. De weg (68) is echt fantastisch om te zien en na elke bocht is het landschap nog mooier dan de vorige bocht.

Volterra is een plaatsje dat nog steeds de stempel draagt van de middeleeuwen. Het is ook een belangrijk centrum van de productie van Albast uit de albast groeven. Dit is een zachte gipsvorm wat relatief eenvoudig is te bewerken.

Als we de auto hebben geparkeerd lopen we Volterra binnen. Het is niet zo groot en alle bezichtigingen liggen vlak bij elkaar.

Op het plein, het centrum van de stad zien we een aantal werklui bezig met de Albast. Hier worden veel souvenirs van gemaakt en ook heel mooie producten. We nemen een steen mee naar huis als aandenken (dit doen we elke vakantie eigenlijk wel).

Het is een heerlijk stadje om te wandelen en te klimmen. We lopen naar het parkje helemaal boven de stad. Daar ligt een hele grote burcht die is omgebouwd tot gevangenis. Er ligt een heel mooi parkje omheen waar oude middeleeuwse badkuipen staan. Tevens hebben ze een lekker speeltuintje voor de kinderen.

De wind en de donkere lucht geven aan dat we weer verder moeten om ervoor te zorgen dat we niet helemaal nat worden.

We gaan weer naar beneden en daar gaan we een klein en gezellig winkeltje in om een broodje te halen en eten dit onder een boom op, voor we weer terugrijden.

Natuurlijk: de scheve toren van Pisa

Uiteraard moeten we ook nog een dagje naar Pisa. We willen de scheve toren ook wel eens zien.

We doen het ontbijt in de auto zodat we zo vroeg mogelijk in Pisa zijn, om de grote drukte voor te zijn. Het weer ziet er onderweg donker en vochtig uit maar dat beeld verdwijnt al snel.

In Pisa is het prachtig weer als we om kwart over negen aankomen. We gaan snel de auto parkeren en als we de hoek om gaan zien we direct door een poort de toren van Pisa staan. Shannon en Finn zijn erg enthousiast en vinden het erg leuk.

We hebben foto’s gemaakt om de toren tegen te houden zodat deze niet zou omvallen.Het trekt erg veel toeristen naar de stad Pisa en al snel staat het helemaal vol.

We zijn niet naar boven geweest want kinderen mogen niet naar boven. Inmiddels is de toren verankerd op een zandbank onder de toren. Hij stond 4.47 meter uit het lood en nu staat hij vast op 3.99 meter.

Ook staat er een hele mooie kerk, de dom waar de Duitse Keizer Hendrik VII is begraven.Om Pisa ligt een grote stadswand als bescherming in het verleden. Er zijn nog veel oude gebouwen in het centrum.

Verder zijn er nu heel veel kraampjes voor de souvenirs. We lopen wat door de stad en drinken wat en maken nog wat foto’s.

Dan gaan we naar het strand in Marina Di Pisa, een leuk kustplaatsje. Hier liggen heel veel bootjes langs de kant om het water op te kunnen via de Arno.

We halen wat in de winkel en gaan picknicken langs het strand. Papa en Shannon maken nog een strandwandeling en Finn en Mama gaan lekker in de zon liggen op de rotsen. Tegen een uur of vier gaan we weer terug naar de camping.

Van animatieclub naar zwembad

Onze camping heeft ook nog een animatieclub. Shannon en Finn hebben het daar erg naar hun zin en mama hoeft niet te blijven. We hebben zo regelmatig een heerlijk ochtendje voor onszelf.

Tegen 12 uur nemen we de spullen mee en als we langs de kidsclub komen gaan de kinderen mee naar het zwembad. Dat is wel zo handig want anders moeten de kinderen het hele stuk weer klimmen. Die klim is eigenlijk het enige nadeel van deze camping.

Lekker klimmen in de torens van San Gimignano

Ons laatste dagtripje is naar San Gimignano, een middeleeuws stadje waar vroeger 72 torens stonden. Die torens waren een status symbool voor iedere familie. Inmiddels zijn er heel veel van afgebroken en het aantal is gereduceerd tot 15.

De torens staan boven op een heuvel en van veraf kun je ze al zien liggen. We zijn er rond half 10 (als er bijna nog niemand is).

We gaan richting het plein Piazza Citerna met een mooie oude fontein in het midden. Hier doen we een kop koffie en dan gaan we verder wandelen.

We gaan ook nog één van de torens in die een mooi uitzicht geven over de streek. Finn en Shannon vonden de klim naar boven heel erg leuk en hadden er geen enkele moeite mee.

Daarna lopen we naar Rocca, de ruïnes van de voormalige vesting. De Rocca ligt op het hoogste punt van San Gimignano en ook hier heb je een prachtig uitzicht. Hier spelen de kinderen in de speeltuin en Finn speelt met een hele grote tor die hij heeft gevonden. Ze zijn lekker bezig terwijl wij genieten van de omgeving.

Onze vakantie is echt omgevlogen. Het is alweer tijd om alles op te gaan ruimen. De kinderen willen nog een keer naar de club en dus geeft het ons wat ruimte om de spullen op te ruimen.

We maken een lunch voor in het zwembad. Als we de kinderen ophalen moeten ze afscheid nemen van hun vriendjes.

De reis terug verloopt weer voorspoedig. We overnachten in Duitsland, en komen nauwelijks files tegen. We zijn om 14.00 uur thuis en pakken onze spullen uit, laten de foto’s ontwikkelen en genieten lekker na van de heerlijke vakantie met onze kinderen in Toscane.

Lees meer over de mogelijkheden van een kindervakantie in deze prachtige streek in Italië op de pagina Toscane met kinderen.


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)