Railbiken op een oude spoorlijn dwars door de Ardennen….kedengedeng, kedengedeng!

Niet alleen mountainbiken of kajakken in de Ardennen is leuk. Oók railbiken, oftewel spoorfietsen, is erg populair. Al fietsend over een oude spoorlijn geniet je van de prachtige omgeving.

De railbikes staan al klaar voor ons op het vertrekstation!

Dwars door natuurgebied de Hoge Venen, in het uiterste oosten van de Ardennen, tegen de Duitse grens aan, loopt het oude spoor van de Vennbahn. Het traject is 7 km lang. Heen ga je licht bergopwaarts….terug gaat als een trein!

Bij aankomst op het oude station, zien we ons voertuig voor deze middag al staan. Een hele rij rode railbikes staat in afwachting van zijn passagiers op het spoor.

Nadat we ons hebben gemeld bij de balie, kunnen we met zijn vieren plaatsnemen op de voorste railbike.

Ze bieden plaats aan twee tot vier personen. Twee kunnen er fietsen, de rest kan zich laten rijden. In het midden is een bankje. Er is één mandje voorop, waar je wat kleine spulletjes in kwijt kunt. We hebben nog nooit zo snel antwoord gehad op een vraag als bij deze: wie gaan er fietsen? Stomme vraag! De jongens natuurlijk!

Hallo, daar zijn we!
Doei, daar gaan we!

Laat je rijden!

Wij genieten van het uitzicht, terwijl de jongens fietsen. Railbiken....love it!

Terwijl de jongens trappen, genieten wij van de schitterende herfstkleuren en het stralende zonnetje, dat steeds meer tevoorschijn komt.

Af en toe wisselen we van plek, zodat de jongens even kunnen uitrusten. Maar die pauzes zijn steeds maar van korte duur: ze vinden dit railbiken veel te leuk!

Na circa 7 km komen we aan in Sourbrodt, waar een oud treinrijtuig op het spoor staat en je simpelweg niet verder kunt fietsen. We 'parkeren' onze railbike en stappen af.

Ah, zó doen ze dat....de jongens kijken aandachtig toe bij het omdraaien van de railbikes.

Naast dit rijtuig is een terras, waar je kunt genieten van een drankje, een ijsje of wat te snoepen. Toiletten zijn aanwezig (lees: Dixies!).

Maar eerst worden de railbikes omgedraaid op het spoor. Onze jongens kijken aandachtig toe met welk trucje de medewerker van Railbike dit doet.

Binnen een mum van tijd staan alle railbikes met hun neus de andere kant op….want we moeten toch ècht dezelfde route weer terug.

Even een korte pauze met wat lekkers

Belgische wafels eten in een oud treinrijtuig

Belgische wafels op het terras bij het oude treinrijtuig

Na een pauze van circa een half uurtje stappen we weer op de railbikes en beginnen aan de terugtocht. Die gaat een stuk sneller dan de heenweg, waar we (vrijwel) ongemerkt toch enigszins bergopwaarts zijn gegaan.

Bij terugkomst op het oude station in Leykaul worden de railbikes meteen weer omgedraaid voor de volgende lichting.

Wij gaan wederom genieten op een terras in de zon. Ook hier staat weer een oud treinrijtuig, waarin je terecht kunt voor drankjes en….èchte Belgische wafels!

Kies je voor naturel of met poedersuiker, met caramel of warme kersen, of toch liever Nutella of ijs? Voor ieder wat wils dus! Bij minder mooi weer kun je ook ín het treinrijtuig zitten.

Railbiken is mogelijk op meerdere plaatsen in de Ardennen. Wij reden op de oude Vennbahn bij Railbike Hoge Venen.

Ook naar de Ardennen?

Heb je nu ook zin gekregen in een heerlijke vakantie in de mooie Ardennen met leuke uitstapjes? Lees dan verder op onze pagina Ardennen met Kinderen voor nog meer informatie en leuke accommodaties.

Cindy bezocht de Ardennen op uitnodiging van VISITWallonia. Op hun website vind je nog veel meer informatie en inspiratie voor een vakantie naar de Ardennen.

Wil je weten welke uitstapjes Cindy nog meer gemaakt heeft in de Ardennen? Dat lees je hier! De Stories van alle uitstapjes van Cindy in de Ardennen zijn terug te vinden bij de hoogtepunten op ons Instagram-account.

Onze eigen schaduwen op het spoor!

Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)