Plopsaland de Panne, een pretpark voor jong en oud!

Dacht je ook dat Plopsaland de Panne vooral leuk is voor kleine kinderen? Helemaal mis! Het is een echte aanrader voor jong en oud. Dit pretpark heeft shows en themagebieden voor de allerkleinsten en grote, stoere achtbanen voor tieners.

Patrick en Zeb bij Kabouter Plop

Plopsaland kent een aantal vestigingen in België en Nederland. Plopsaland de Panne is het eerste en grootste park. Dit park ligt aan de Belgische kust bij het plaatsje de Panne en staat direct in verbinding met de tramlijn die de badplaatsen met elkaar verbindt.

Het pretpark staat in het teken van de Vlaamse (film)producent Studio 100. Als je in het park rondloopt kom je al je favoriete personages tegen. Denk aan kabouter Plop, Piet Piraat, Mega Mindy en nog veel meer.

Het pretpark is opgedeeld in een aantal kleurrijke themagebieden, waarvan slechts enkele geen eigen (tv-)programma hebben. Het park heeft 53 attracties waaronder 7 achtbanen die verdeeld zijn over de themagebieden.

Hieronder lees je meer over het park en wat er allemaal te beleven valt.

Ontvangst op het gezellige dorpsplein

Uitzicht vanuit onze hotelkamer op de ingang van Plopsaqua

Als je het park binnenkomt, kom je uit op het dorpsplein. Dit pleintje heeft een gezellige sfeer en er bevinden zich onder andere het Plopsaland hotel, de ingang naar het indoor Mayaland en het Buurtpolitie verkeerspark.

Er is een station voor de Plopsa expres, een treintje dat het hele park doorgaat. Ook het fonteinenplein waar kinderen gezellig met water kunnen spelen is er te vinden.

Mooie voorstellingen kun je er kijken in het Proximus theater en de ingang van Plopsaqua is hier ook, een waterpark in winterse vikingsferen. Daar kom ik later nog even op terug.

Luminaria op de gevel van Mayaland

Wij bezochten het park in de kerstvakantie. Dan heb je 's avonds Luminaria. Op de gevels van de huizen en Mayaland langs het plein wordt een mooi verhaal verteld. Je wordt verrast door prachtige videoprojecties, muziek, licht en speciale effecten.

Wil je graag je favoriete Ketnet acteurs ontmoeten? Ook die zijn regelmatig aanwezig op het plein.

Als je verder loopt kan je naar links of naar rechts het pad volgen. Als je naar rechts gaat kom je bij het kinderboerderijgedeelte. Hier bevindt zich Het bos van Plop, een indoor boottocht door de wereld van kabouter Plop. Verder heb je er de Tractors en een hoop boerderijdieren.

Tomorrowland zone en de Ploptuin

Plopsaland Ride to Happinez

Als je bij het dorpsplein naar links gaat langs het verkeerspark kom je op een groot pad uit. Dit pad loopt een groot stuk door en komt langs verschillende themagebieden. Het eerste (kleine) themagebied wat je tegenkomt is de in 2021 geopende Tomorrowland zone.

In deze zone staat één van de nieuwste attracties van het park The ride to happiness. Deze extreme draaiende achtbaan is in juli 2021 geopend en lanceert je de lucht in terwijl je constant rond wordt gedraaid, een achtbaan voor echte waaghalzen.

Als je het pad verder loopt kom je uit in de Ploptuin, een themagebied in het teken van kabouter Plop dat vooral gericht is op de jongere kinderen. Er staan onder andere een speeltuin, een paardenbaan en een restaurant in een paddenstoel.

Kasteelplein, Heidiland en Mega Mindy zone

Het kasteel met de draak in Plopsaland

Als je het pad helemaal recht uitloopt kom je door de kasteelpoort uit op het kasteelplein. In het kasteel zit de Draak, een leuke kinderachtbaan die een klein rondje maakt door het gebied.

Als je door de kasteelpoort komt en naar links gaat kom je uit in Heidiland. Dit Oostenrijks/Zwitserse dorpje heeft de attracties Heidi the ride, een houten achtbaan met kleine karretjes en de Dierenmolen, een kleine kermisachtige draaimolen. Ook is er een station van de Plopsa expres.

Tegenover het kasteel staat een grote boomstammetjes attractie: de Dinosplash. In de splash waan je je door een dinosaurus wereld met bewegende dinosaurussen. Je gaat door de vulkanen heen om vervolgens te splashen in het water.

Als je het pad rechts van het kasteel volgt en dit themagebied verlaat, kom je in de Mega Mindy zone. Dit stuk grenst aan zowel het kasteelplein als de Ploptuin. Er staan 2 attracties: de Vliegende Fietsen, een soort draaimolen die je zelf omhoog en omlaag kan laten gaan en de Mega Mindy jetski, waar je met hoge snelheid rond het water surft.

K3-zone, Tik Tak, #LikeMe, Nachtwacht en Prinsessia

K3 rollerskate achtbaan Plopsaland

Als je het pad links om het water volgt kom je uit in de K3-zone. Hier staat 1 achtbaan: de K3 Roller Skater, een stalen kinderachtbaan waar je in een rolschaats een heel parcours aflegt. Verder is er nog een klein K3-restaurant te vinden.

Als je het pad vervolgt kom je de nieuwe Tik Tak attractie tegen. Maak met je peuter en/of  kleuter een boottochtje en ontdek de wereld van Tik Tak. Ernaast ligt de nieuwe #LikeMe Coaster , een kinderachtbaan waarin je kan genieten van de bekende #LikeMe liedjes en je op avontuur gaat samen met Caro, Camille, Vince en Yemi. In de shop kun je leuke souveniers kopen.

Na het station van de Plopsa expres  kom je in het Nachtwacht gedeelte. Dit is een klein gebied met een churroskraam en 1 attractie: de Nachtwacht Flyer. Dit is een starflyer, een supersnelle en hoge zweefmolen, die tot wel bijna 70 meter hoog over het park uitkijkt.

Van een afstand zie je het grote kleurrijke kasteel in het Prinsessia gebied al liggen. In dit kasteel bevindt zich een tearoom, een restaurant en de Koffiekopjes. Vanuit het kasteel heb je uitzicht over het meer.

Het Huis Anubis en de Piratenzone

De reus in de tuin bij de achtbaan Anubis the Ride

Als je vanuit het kasteel rechtdoor het pad volgt kom je uit bij het gedeelte van Het Huis Anubis. Hier staat Het Huis Anubis the Ride, een snelle launchcoaster van wel 90 km/h. Hij ligt in een mysterieus gebied, waar je in de wachtrij al wordt meegenomen in het mysterie van deze tv-serie.

Als je rechts afslaat en de Anubiszone verlaat kom je in het gebied van Piet Piraat terecht. Hier staan allemaal leuke piratenattracties, zoals de rupsbaan Storm op zee die hard ronddraait, het schommelschip de Piratenboot en de Supersplash, een waterachtbaan die met een lift omhooggaat en zo de toren uit komt.

Verder kent het themagebied nog een piratenspeeltuin, een hangbrug waarmee je naar de overkant van het meer gaat en een piratengrill restaurant.

Het mooie Wickieland en het kermisplein

De jongens zitten klaar in de attractie in Wickieland

Als je teruggaat naar het kasteel en nu rechts over het bruggetje gaat kom je uit in het mooie Wickieland. Dit themagebied staat in het teken van Wickie de Viking en ziet eruit als een mooi en kleurrijk vikingdorp, omringd door water. Het gebied heeft een viking grill en heeft 2 ingangen: via de Grote Golf en via de achterkant het vikingdorp in.

Het gebied heeft 2 grote attracties. De eerste is de Grote Golf, een disk'o waar je op een grote rondraaiende schijf over een dubbele halfpipe heen wordt geslingerd. En er is Wickie The Battle, een splash battle, waar je in bootjes met waterkanonnen op elkaar en de obstakels moet schieten.

Als je vanuit Wickieland langs de rotonde loopt kom je op het kermisplein terecht, in het thema van Samson en Marie. Hier staan een hoop kermisachtige attracties. Zoals de Brandweer, waar je branden moet blussen in de gebouwen, de Wienerwaltz, een zweefmolen, de Safari autootjes en nog veel meer.

Verder zit er nog het restaurant Fred Kroket en is het er altijd een vrolijke en gezellige boel. Als je rechtdoor loopt kom je uit in het Bumba gedeelte, waar een speeltuin staat voor de kleinste kinderen. Hierna kom je weer uit bij het kinderboerderij thema en kom je als je naar rechts gaat weer op het dorpsplein uit.

Wij vonden Plopsaland verrassend leuk! Natuurlijk heeft het veel leuke attracties voor jonge kinderen. Maar onze jongens waren al tieners boven de 15 jaar en ook voor deze doelgroep heeft het park toffe attracties. Een echte aanrader voor een dagje plezier voor jong en oud!

Wij logeerden in het Plopsahotel tijdens ons bezoek aan Plopsaland.

Plopsaqua, heel veel waterpret in vikingsferen

Het vikingschip van Plopsaqua

Als je bij het Plopsahotel gaat overnachten, dan zit entree tot Plopsaqua erbij inbegrepen. En ik moet zeggen, wat is dit zwembad geweldig mooi aangekleed zeg!

Terwijl je geniet van alles wat er om je heen te zien is kun je spelen en golven in het stormbad oftewel het golfslagbad. Ook kan je afdalen in de Wild River, van de bandenglijbaan afroetsjen of een spectaculaire vrije val maken en op volle snelheid door de glijbaan glijden.

Natuurlijk is er voor de kleintjes ook een speciaal bad. Hier kan je tijdens het zwemmen ook filmpjes kijken. En er is een buitenbad die in de winter ook toegankelijk is.

Dus als je er blijft overnachten, dan mag je dit zeker niet overslaan. En als je in de buurt vakantie viert, dan kan je er ook voor kiezen om alleen naar Plopsaqua te gaan of het combineren met je bezoek aan het pretpark.

Plopsaqua glijbaan in winters landschap

Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)