Volop plezier in Nils Holgerssons Värld

Nils Holgerssons Värld is een kleinschalig pretpark in Zweden rond het populaire Zweedse kinderboek en animatieserie. Wij namen er een kijkje.

Rennen over de miniatuur spoorbaan in Nils Holgerssons Värld

Vimmerby in Småland ligt op een uur rijden van ons vakantiehuis in Loftahammar. En deze plaats is vooral bekend van dat andere pretpark in Zweden: Astrid Lindgrens Värld.

Dat park, zo horen we, is vooral leuk voor kleinere kinderen, en voor kinderen die Zweeds verstaan.

Wij kiezen daarom voor Nils Holgerssons wereld. Een veel goedkoper park, waar bovendien meerdere activiteiten zijn. We zijn benieuwd!

Nils Holgerssons Värld is op dit moment gesloten. Het bijbehorende klimpark (zie onder) is wel open

Spelen met water

Heerlijk waterfietsen

Als we aankomen is het nog erg rustig in het park. Komt ook omdat er regen voorspeld is vandaag, en het is nog vroeg natuurlijk.

We willen eigenlijk direct naar het miniatuur gedeelte lopen, maar dat ligt aan de andere kant van de grote vijver. En helaas, er is te veel afleiding onderweg.

De jongens gaan op de graafmachines aan de slag, en spelen in de water-speeltuin.

Er liggen ook waterfietsen om op de grote vijver te varen, en dat lijkt ons ook een goed idee. Al waterfietsend zien we al wat van het miniatuur Zweden, dus dat is mooi meegenomen.

Midget Golf, Lasergame en lunch

Midget golf, altijd een succes

Als we van de waterfietsen af komen, willen we doorlopen naar het miniatuur deel. Maar nee, Zeb en Tycho hebben de midget golf ontdekt, dus dat moeten we eerst doen.

Het is een leuke golfbaan, al zit hier en daar de bekleding los. En sommige banen zijn zo goed als onmogelijk om te halen, wat tot ergernis bij de kinderen leidt. Toch zijn ze altijd enthousiast over dit spelletje.

Op dit deel van het park ligt ook de catering, en je kan hier op jacht op een laser schietbaan. Daar weten we de jongens toch nog even vanaf te houden.

Miniatuur Zweden

Eindelijk de brug over naar Miniatuur Zweden

Eindelijk gaan we dan de ophaalbrug over, die de brug van Denemarken naar Zweden symboliseert. En dan staan we in de miniatuur versie van Zweden.

Dit is het eigenlijke Nils Holgerssons Värld. In het boek en de TV serie vloog deze kabouter op de rug van verschillende vogels over Zweden. Bij iedere provincie staan bordjes en geluidsfragmenten van wat Nils er beleefde.

Voor ons zijn de gebouwtjes die er staat interessanter dan die bordjes. Jammer genoeg staat daar weinig uitleg bij. We horen later van de (Nederlandse) eigenaar dat ze hier wel verandering in willen brengen.

De jongens in de miniatuur stoomtrein

Maar ze zijn eerst aan de slag gegaan om het park aantrekkelijker te maken voor gezinnen. Vijf jaar geleden namen ze namelijk een park over dat nogal vervallen was, en eigenlijk alleen uit het miniatuur Zweden bestond.

Ze zijn vooral bezig geweest om allerlei leuke activiteiten toe te voegen. En dat is gelukt, te merken aan Zeb en Tycho, die alweer door willen naar het volgende.

Maar niet voordat ze nog even in de miniatuur stoomtrein hebben gezeten. Helaas rijdt die alleen in het weekend, omdat op dit moment alleen de eigenaar hem kan opstoken en besturen, en dat is nogal bewerkelijk.

Rennen op het water

Dolle pret in de waterballen

Als we rustig onderweg zijn naar de andere kant van het park, blijkt er op de vijver een nieuwe activiteit te zijn. In grote doorzichtige bollen rennen kinderen op het water. Dat willen Zeb en Tycho ook!

Wanneer ze aan de beurt zijn is dit ook dolle pret. Ze willen telkens nog een keer, en omdat het nog niet zo druk is mag dat ook.

Ondertussen praten wij met de stagiairs die helpen met dit onderdeel. Zij zijn Nederlandse studenten die hier graag vakantiewerk komen doen. Zo houden de eigenaren de kosten laag, en de studenten hebben een leuk vakantiebaantje!

Een coole skelterbaan

Een gave skelterbaan

Flink bezweet komen de mannen weer uit de plastic bollen. Tijd voor de volgende activiteit: de skelterbaan.

In Nils Holgerssons Wereld is een heel wegenstelsel ingericht voor de skelters. Met een muntje (gekregen bij de entree) kun je één van de mooie skelters bemachtigen en rijden maar!

Zeb en Tycho skelteren er lustig op los. Niet alle kinderen kennen de verkeersregels even goed. Er ontstaat dus wel eens een verkeersopstopping omdat iemand een rotonde de verkeerde kant oprijdt. Maar met hulp van de papa’s wordt iedereen dan snel weer op de juiste weg gezet.

Ook hier is het weer flink zweten voor de mannen, zeker als er meegereden wordt op aanhangwagentjes. Met enige regelmaat komen ze bij de picknicktafels uitpuffen, waar ze van ons dan wat te drinken krijgen.

Klimmen tot 9 meter hoog!

Klimmen is altijd een favoriete bezigheid voor onze jongens

En dan wordt het toch hoog tijd om de voor Zeb en Tycho belangrijkste attractie te gaan doen: het klimpark!

Er zijn twee routes die we kunnen klimmen: een korte die tot 3,5 meter hoog gaat, en een lange wel tot 9 meter hoog.

Ervaren klimmers als onze jongens zijn, willen ze meteen voor de lange route. Maar dat mag uiteindelijk niet: eerst maar eens zien hoe de kinderen de korte lagere baan doen. En dat is wel terecht, blijkt later.

Die lage baan is voor onze jongens natuurlijk een eitje, dus snel terug naar het begin om de lange route te gaan doen. Wel moeten de klimtuigjes eerst weer af omdat anderen voor ons in de rij die nodig hebben. Dan 5 minuten later weer aan…

Het klimmen gaat voorspoedig. Tycho gaat als een speer voorop, hij wordt alleen geremd door voorgangers die niet zo snel gaan. Zeb doet het rustiger aan, en heeft van ons meer aanwijzingen nodig. De route is toch wel flink lastig.

Wat als je niet verder durft?

Klimmen op grote hoogte

Dan moeten we plots wel heel erg lang wachten. De mensen voor ons, een vader en zijn zoon, durven niet verder. We zitten hier op 9 meter hoog, en het is hen ook niet zo duidelijk hoe dat stuk van de route genomen moet worden.

Via mensen op de grond wordt de eigenaar gewaarschuwd. En die komt snel over de hele route langs alle mensen aangeklommen. Eenmaal bij de jongen aangekomen stelt hij die gerust. Hij laat zien hoe je hier verder moet. En hij praat de jongen en zijn vader naar de overkant.

En dan kunnen wij ook weer verder. Eigenlijk is dat moeilijke stuk helemaal niet zo moeilijk, als je maar weet dat je hier de katrol moet gebruiken, goed afzetten en roetssssj. Tycho heeft het snel in de gaten, en Zeb ook. Ze huiveren een beetje van de hoogte, maar zetten dapper door.

Even later zijn we aan het eind van de lange route. Het was toch wel flink uitdagend, maar we hebben het goed doorstaan. Het zou handig zijn als er nog een midden-route was want we kunnen ons wel voorstellen dat niet iedereen zo dapper is.

Later horen we van de eigenaar dat er nog meer plannen zijn. Eind dit jaar wordt er een grote tokkelbaan aangelegd. Hierbij raas je van de andere kant van het park, over heel miniatuur Zweden heen naar het klimpark. We zouden er bijna onze volgende vakantie weer voor naar Zweden boeken…

We willen nog niet weg…

We nemen afscheid van Nils Holgerssons Värld

We hebben nu het hele park gezien. Maar de jongens willen nog niet weg. Nog even skelteren, naar de laser schietbaan, op de familieschommel, in de klimtoren…

Maar sluitingstijd nadert dan toch, en we moeten ook nog een uurtje terugrijden. We zijn de hele dag in touw geweest, dus het is ook mooi geweest.

Nils Holgerssons Värld is ons erg goed bevallen. Het is een zeer betaalbaar park, waar je met de kinderen de hele dag zoet kan zijn. De eigenaren hebben nog een hoop werk te doen om het verder op te knappen, maar ze zijn er al helemaal in geslaagd om ons een top-dag te bezorgen.


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)