Wandelen in National Park Aigüestortes

National Park Aigüestortes is een prachtig beschermd natuurpark in de Pyreneeën. Een park met vele meren en hoge bergen. Heel leuk om hier met kinderen te wandelen.

Het startpunt van onze wandeling bij het meer van Maurici

Wij waren eind april 2019 in de Spaanse Pyreneeën, en bezochten ook National park Aigüestortes. We maakten er met onze jongens een wandeling naar een waterval. Maar dat was nog moeilijker dan gedacht.

Eigenlijk was het de bedoeling dat we deze dag zouden vullen met Canyoning. Helaas had het de nacht ervoor enorm geregend en op de toppen van de bergen is er zelfs een pak sneeuw gevallen. Het was daarom te gevaarlijk om de canyon in te gaan.

De canyoning organisatie Explora Guies bood ons een alternatief. Wandelen naar een waterval. Als echte waterval freak wilde ik dat natuurlijk wel. En dus gingen we op pad.

Informatiecentrum National Park Aigüestortes

Tycho krijgt uitleg in het Informatiecentrum

Vanuit Sort vertrekken we in een busje naar National Park Aigüestortes. Na ongeveer 40 minuten rijden komen we aan bij het ticketgebouw en het informatiecentrum. We besluiten om eerst een kijkje te nemen in het informatiecentrum.

Hier leren we dat er vele stuwmeren in de Pyreneeën liggen. Het water uit die meren wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken. Ook leren we welke soorten bomen er groeien, welke dieren er leven en hoe de Pyreneeën ontstaan zijn.

Het is een klein informatiecentrum waar je een korte film kan bekijken, waar je de meest bijzondere dieren kan zien en waar de informatie op een interactieve manier tentoongesteld staat. Zeb en Tycho vermaken zich daar prima mee.

Wandelen door de sneeuw

De jeeps staan klaar om het National Park Aigüestortes in te rijden

Voor het informatiecentrum staan een aantal jeeps. Je mag namelijk niet zelf omhoog rijden in National Park Aigüestortes. Wij nemen plaats in de 4wd die ons in 10 minuten de berg op rijdt.

Hoe hoger we komen hoe meer sneeuw er ligt. We worden afgezet bij het meer van Sant Maurici. Dit is de mede-naamgever van het Nationale park wat officieel Park Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici heet. Een hele mond vol.

Het meer is nog helemaal bevroren en is nu wit van de sneeuw. Op de achtergrond torenen de hoge bergen de lucht in. Het is een prachtig gezicht.

Een pittige klim door de sneeuw

De sneeuw die gevallen is, is aan het smelten. Dat zorgt voor goede plaksneeuw om sneeuwballen te gooien. En al snel heb ik er eentje in mijn nek zitten. Bedankt hé jongens….brrr.

Maar het maakt de wandeling door de natte prut wel wat lastig. Bij de eerste paar stappen zijn onze schoenen al doorweekt en het is spekglad.

Toch kiezen we ervoor om naar de waterval te wandelen. Die ligt aan de andere kant van het meer. Onze gids wijst ons de weg. Maar er staan ook bordjes die je kan volgen.

Onze inspanningen worden beloond met de Ratera Waterval

Mooie uitzichten in de bergen

Normaal gesproken is het een half uurtje wandelen naar de waterval. Maar door de gladheid en de stops om foto’s te maken van de prachtige omgeving en nog meer sneeuwballen te gooien, doen wij er ongeveer drie kwartier over om er te komen.

En als ik dan de waterval ziet, dan ben ik blij dat we doorgezet hebben. Wat een prachtig gezicht is het toch om het water met donderend geweld naar beneden te horen vallen. De sneeuw op de keien maken het sprookje compleet. Het is prachtig!

Maar heel lang kunnen we er niet van genieten. De jongens hebben ijskoude natte voeten en die moeten nodig opgewarmd worden. De wandeling terug gaat dan ook iets sneller dan de heenweg.

Even poseren bij de Ratera waterval


De jeep staat al te wachten om ons terug naar beneden te rijden. Als we ingestapt zijn gaan de schoenen direct uit en wringen we de sokken uit. De koude voeten proberen we te verwarmen met onze handen. Als de jeep beneden is zijn de voetjes weer een beetje bijgetrokken.

Afsluitende late lunch

Na zo'n inspanning is het heerlijk lunchen

Onze gids van Explora Guies rijdt ons verder naar beneden waar aan een ander meer een overkapping staat.

Hier nuttigen we onze lunch die door de organisatie geregeld is. We smullen van de pastasalade, de ham en de kaas.

Na de lunch rijden we terug naar Sort. Daar pikken we onze auto op om terug te rijden naar Casa Bellera. We ploffen moe, koud maar voldaan op de bank voor de open haard neer om verder op te warmen.

Explora Guies is een kleine organisatie die hun klanten waar voor hun geld willen geven. De activiteiten die zij aanbieden zijn canyoning, via ferrata en trekking. Dit doen ze in kleine groepen. Daarnaast proberen ze op andere tijden de canyon in de gaan dan andere groepen zodat je niet in de file hoeft te staan bij afdalingen of andere hindernissen.

Informatie over National Park Aigüestortes

De besneeuwde bergen achter het bevroren meer van Maurici

Het park mag je niet betreden met vervoersmiddelen. Je kan dit prachtige natuurgebied dus alleen te voet ontdekken. Vanaf Espot of Boí kan je met een 4WD het natuurpark ingereden worden.

In het park vind je dan verschillende wandelroutes die variëren van 1,5 uur lopen (3 uur lopen heen en terug) tot een 6,5 uur durende wandeling die in een cirkel loopt. Het is mogelijk om van hut naar hut te trekken. Je moet dan wel een bedje in de hut reserveren. Dat kan op de website van Central de Refugis.

De leukste wandeltocht voor kinderen is de wandeling die wij gedaan hebben. Het pad is niet geschikt voor buggy’s omdat je ook wat moet klimmen en afdalen over natuurlijke trappen en rotsen.


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)