Mechelen met kinderen, veel te doen in de kinderstad van Vlaanderen

‘Kom eens een kijkje nemen in Mechelen Kinderstad’. We werden meteen nieuwsgierig, en dus gingen Lara (11) en Duuk (9) vol verwachting op stedentrip. Het werden drie heel diverse dagen in deze gezinsvriendelijke stad.

Duuk en Lara bezoeken Mechelen kinderstad

Mechelen is een kleine stad, tussen Antwerpen en Brussel. Voor Nederlanders dus makkelijk te bereiken.

‘Moeten we onze dekens en kussen meenemen?’, vroeg Duuk bij het pakken van zijn koffertje op wielen. Nee jongen dat is niet nodig, we slapen in een hotel. ‘En een handdoek mama, die wel?’ Nee, ook die mag je thuislaten.

Voor Duuk en Lara was overnachten in een hotel een nog tamelijk nieuwe ervaring. Compleet verzorgd een paar dagen weg: de kinderen verheugen zich erop, en wij als ouders eigenlijk ook wel.

Even nergens aan denken en genieten in een nog onbekende stad van de cultuur, de mensen en het toeristisch aanbod. Op naar Vlaanderen.

De stad Mechelen

Mechelen kinderstad mooie gebouwen aan het water

Mechelen heeft zo’n 87.000 inwoners en ligt midden tussen Antwerpen en Brussel, aan de rivier de Dijle.

En water doet wat met een stad, het geeft sfeer. Wij rijden er vanuit Brabant in zo’n anderhalf uur naartoe. Het enige waar je rekening mee dient te houden zijn de mogelijke files rondom Antwerpen.

Kies je voor de trein dan heb je daar geen last van en is Antwerpen de halte voor je enige overstap. Je reist dan met de Intercity richting Brussel of met de Thalys. Op NS International vind je alle treinen en prijzen.

Na anderhalf uur rijden, parkeren wij de auto in de garage naast het hotel, lekker makkelijk. We overnachten in Martin’s Patershof, en dát hotel verdient een introductie.

Overnachten in een kerk

Duuk en Lara in de hotelskamer van Martin's Patershof

Martin’s Patershof is een voormalige kerk, verbouwd tot hotel. Het heeft 79 prachtige luxe kamers.

De plafonds in de kamer zijn prachtig, onze kamer heeft sierlijke bogen en -hoe kan het ook anders- kleurrijke glas in lood ramen. De authentieke plafonds en de ramen maken het verblijf in dit hotel heel bijzonder en heel sfeervol.

Er is een minibar, nespresso-machine en in de eenvoudig ingerichte badkamer is een bubbelbad.

Wat wij buiten de bijzondere sfeer een pluspunt vinden, is dat je met je gezin in één kamer kunt overnachten, want dat is niet altijd mogelijk.

Het ontbijt is uitgebreid, uitstekend, vers en erg lekker. En wie wil er nu niet een dag beginnen met een glaasje cava...

Mechelen heeft meer leuke overnachtingen te bieden. Je vindt een variatie aan suggesties om te overnachten op de website visit.mechelen.be

We beginnen met een speurtocht

Aan de wandel langs de Dijle

In het centrum, vlakbij de Grote Markt, is een toeristische infobalie. Hier startten wij met een wandel-speurtocht.

Visit Mechelen heeft twee wandel-speurtochten uitgestippeld. Een wandeltocht langs de Dijle en één door het centrum. Omdat we nog willen varen, kiezen wij voor de laatste, die draait om de dieren in de stad.

Een kleurrijk geïllustreerd boekje met korte stukjes informatieve tekst en een plattegrond leiden ons stap voor stap door de stad. Het is een leuke manier om veel van Mechelen te zien en te leren.

De centrale aandacht voor de geschiedenis vindt Lara helaas ‘saai en niet boeiend’, wat ook wel typisch is voor haar leeftijd. We vonden zelf dat de informatie lekker bondig en op een leuke manier werd beschreven. Het zijn leuke wandelingen. Zorg dat je hier wel zeker een uur of drie, vier voor uit trekt.

Lekker varen door de stad

Varend door de kinderstad Mechelen

Omdat je Mechelen ook vanaf het water van de Dijle kunt ervaren en kinderen graag op het water zijn, stappen we na deze wandeling aan de Haverwerf in de Malinska, voor een rondvaart.

Het is een heel gemoedelijk tochtje. Een fijn rustpunt op de dag en de duur van drie kwartier is juist voldoende voor onze kleine stuiterballen.

Onderweg komen we ook wat suppende tieners tegen. Suppen is helemaal hot en ook hier kun je met een plank en peddel het water op. Houd rekening met een nat pak..

We beklimmen de Sint-Romboutstoren

Indrukwekkend uitzicht vanaf de Sint-Romboutstoren

Waar je ook bent in de stad, de Sint-Romboutstoren zie je overal. De kerk en de toren zijn open voor publiek en het is mogelijk om de toren te beklimmen.

We wagen deze klim naar 97 meter hoogte. Op al deze traptreden kunnen de kinderen weer voldoende energie kwijt! Tijdens de klim, kom je per verdieping steeds wat te weten over de bouw, de beiaardier, de klokken en de werking van het carillon. En die van je oren..:)

Indrukwekkend is uiteindelijk het uitzicht vanaf de Skywalk. De lucht was helder en wij zagen zelfs het Atomium in Brussel aan de horizon. Een mooie beloning.

Met overbelaste knieën door de afdaling van zo’n 540 traptreden, zoeken we het terras op voor een welverdiend drankje. We ploffen neer aan de Grote Markt, met zicht op de toren. Hier kun je heerlijk mensen kijken, een babbeltje maken, alle indrukken verwerken én een lekker Belgisch biertje of glas limonade uitkiezen.

Lekker eten en drinken in Mechelen

Proosten in De Vleeshalle

Geen city trip zonder lekker eten en drinken. Mechelen heeft veel fijne restaurants, koffietentjes en barretjes dus is er voor elk wat wils.

Wij aten in De Vleeshalle: een mooie, monumentale hal waar vroeger vlees verkocht werd en nu een hal is vol kraampjes met gerechten uit allerlei landen.

Houd er wel rekening mee dat je hier vaak van je tafel moet. Om te bestellen, om het op te halen, voor de drankjes..je moet er steeds op uit. Maar als je van een beetje reuring houdt en je kunt je kinderen al even alleen laten of zelfs alleen laten bestellen, ga dan zeker eens voor deze culinaire hotspot. Het is een beleving op zich.

Lekker tafelen bij tapasrestaurant Sava

Een tafel vol verschillende gerechtjes bestelden we de volgende avond bij tapasrestaurant Sava, aan de Grote Markt. Hier zit je tussen de locals in een gezellige sfeer. Op de kaart staat genoeg wat ook kinderen lekker vinden.

Lunchen deden we bij Lief aan de Graaf van Egmontstraat. Een stijlvolle locatie met een klein terrasje op de stoep voor een gezond ontbijt en lunch.

Hier staan verse en pure ingrediënten centraal. De menukaart is verrassend en vernieuwend. Voor jonge kinderen is het wel wat lastig kiezen van deze ‘volwassen’ kaart.

Leuke uitstapjes in en rond Mechelen met kinderen

Lara en Duuk kijken naar de giraf in Zoo Planckendael

Mechelen heeft een aantal musea: het Speelgoedmuseum en Museum Hof van Busleyden in het prachtige renaissance stadspaleis bijvoorbeeld. En Technopolis, een doe-centrum over wetenschap en technologie voor kleine wetenschappers en onderzoekers.

Wij kozen op onze laatste dag voor de dierentuin: Zoo Planckendael ligt aan de rand van de stad. Je bent er dus zo met de auto en er is ook een busverbinding.

Wij waren verrast! Zoo Planckendael is een schitterend aangelegde en overzichtelijke dierentuin. Ook fijn: de kinderen kunnen op veel plekken heerlijk los in hoge klimnetten, in water en op uitdagende paadjes en speelplekken. Een aanrader op bijvoorbeeld je laatste dag voordat je weer huiswaarts gaat.

Ook de regio heeft zeker wat te bieden. De streek is aantrekkelijk voor het maken van wandelingen of fietstochtjes. Hier zijn kaarten voor beschikbaar.

Op de website visit.mechelen.be vind je meer informatie over Mechelen en de omgeving.

Doorstaat Mechelen de kinder-test?

Duuk en Lara zijn bovenop Opinsjoor XXL geklommen

Even de balans opmaken: ‘Mechelen Kinderstad’, maakt de stad die titel waar? Jawel.
Het autoluwe centrum maakt het veilig om er met je gezin door te slenteren.

Er rijden wel veel elektrische (leen)steps kris-kras en snel door de stad. De plek voor de voetganger is hierdoor niet overal even duidelijk, dus is het toch nog oppassen geblazen.

Kinderen moeten hun energie kwijt, ook in de stad. Daar is over nagedacht in Mechelen door het plaatsen van wat ze noemen ‘spelprikkels’: Installaties die uitnodigen tot klimmen of die de fantasie prikkelen.

Zoals Opinsjoor XXL: een knalgeel beeld van een fictieve figuur uit de folklore. Het ligt er in het gras als een echte klim-magneet. En iets verderop staan levensgrote ledenpoppen die je zelf een pose kunt geven.

Eerlijk gezegd heeft elke stad wel zulke prikkels -bedoeld of onbedoeld- en hadden we niet het idee dat het nu veel verschil maakt met andere steden. Maar, het is er wel en het staat ook allemaal aangegeven op kaartjes online.

Er is dus zeker voldoende aanbod voor kinderen in en om de stad. Mechelen met kinderen? Zeker een optie!

Duuk en Lara maakten een prachtig filmpje van hun stedentrip. Kijk je nog even mee?

Duuk en Lara bezochten Mechelen met hun ouders op uitnodiging van Visit Mechelen. 


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)