Macedonië met kinderen, betaalbare bestemming vol activiteiten

Aan een vakantie in (Noord-)Macedonië met kinderen had je misschien nog niet gedacht. Maar als je weet hoe leuk en betaalbaar het er is, dan komt het vast op je lijstje!

Patrick met Apie bij hèt beeld van Macedonië: de kerk van St John Kaneo

Macedonië (het voorvoegsel Noord- gebruiken ze hier nooit) behoorde voorheen tot Joegoslavië. Het ligt naast Albanië, boven Griekenland, en heeft ook Servië, Kosovo en Bulgarije als buren.

Het land is nog weinig ontdekt door toeristen. Maar het gebied rond het prachtige meer van Ohrid is sterk in ontwikkeling. Hier vind je dan ook genoeg faciliteiten voor een heerlijke vakantie.

Voor avontuurlijke gezinnen is er nog meer te ontdekken in Macedonië. De hoofdstad Skopje bijvoorbeeld, maar ook verschillende Nationale parken en historische plekken.

Is je interesse gewekt? Dan hebben we ook de leukste, en zeer betaalbare hotels voor je uitgezocht in het 

Ohrid: historisch, gezellig èn kindvriendelijk

Typische huizen en lantaarns in Ohrid

Ohrid is een historisch stadje aan het meer met dezelfde naam. Je begint je verkenning ervan op en rond het stadsplein bij het haventje. Hier is het een gezellige drukte.

Hier vandaan wandel je door de winkelstraat naar het Turkse deel van het stadje om te shoppen. Of je wandelt over de mooie boulevard, langs het park met leuke speeltuin. Of je bezoekt de oude binnenstad.

Voor die binnenstad moet je wel heuvelop wandelen, als je je kinderen zover krijgt. Dan kom je door smalle straatjes met typische huizen die boven breder zijn dan beneden. Zo hoefden de mensen minder belasting te betalen. Dat is hier zo typisch, dat zelfs de lantaarns in die stijl zijn.

Onderweg kom je langs de mooie grote Byzantijnse kerk van Sophia, het antieke amphitheater en de kerk van de heilige Maria Peryvleptos, met mooie fresco's.

Via Samuels Fort naar hèt kenmerkende plaatje

Samuels Fort torent boven Ohrid uit

Maar de kinderen vinden het waarschijnlijk interessanter om de oude Middeleeuwse stadsmuur met poort te zien. En dan door te lopen naar Samuels Fort. Hier word je ook beloond met een prachtig uitzicht.

Hoger dan dat gaat het niet, tijd om weer af te dalen. Je loopt door het oude stadspark, langs de kerk van St. Clement en Panteleimon (er zijn maar liefst 365 kerken rond Ohrid) om uit te komen bij het meest kenmerkende plaatje van Macedonië.

En dat is het kerkje van St John Kaneo. Deze staat op een rots aan het meer, ideaal voor mooie plaatjes. Goede kans dat je hier een aantal influencers spot, altijd leuk om de kunst van hen af te kijken ;-).

Het beroemde kerkje van St John Kaneo
Een mooi steigerpad terug naar het plein

Genoeg foto's? Daal dan verder af naar het water. Je komt langs een paar kiezel- en gravel-strandjes, vissersbootjes en vooral een steigerpad langs de hoge rotsen, op je weg terug naar het stadsplein van Ohrid.

Rond het meer van Ohrid

Eén van de speeltuintjes langs het meer van Ohrid

In het stadje heb je dus al van het meer van Ohrid kunnen genieten, maar er is natuurlijk meer rond het meer te vinden. 

Dat begint al als je de eerder genoemde boulevard langs het meer verder afloopt, of fietst. Je komt dan eerst langs mooie rietkragen vol met vogeltjes en kikkers. 

Daarna kom je in het Nederlandse park, met een monument ter ere van de Nederlandse schrijver A. den Doolaard. Hij schreef "De bruiloft der zeven zigeuners" dat zich afspeelde in Ohrid, en het Nederlandse toerisme naar deze streek op gang bracht.

Na de bronnen van Biljani loopt de boulevard door. Je komt langs een skatepark, diverse speeltuintjes, (kiezel- en gravel-)strandjes en restaurantjes.

Echte zandstranden rond het meer van Ohrid zijn schaars, als ze al te vinden zijn. Het strand Ljubaništa een stuk zuidelijker schijnt mooi te zijn, maar kan daardoor ook erg druk zijn.

Huur een bootje

Een bootje komt ons oppikken

Een andere manier om van het meer te genieten is per boot. In het haventje van Ohrid worden diverse boottochtjes aangeboden. Niet duur (als je verder kijkt dan je neus lang is) en erg relaxed.

Je krijgt het stadje Ohrid van een andere kant te zien en komt ook langs andere plekjes, zoals het voormalige verblijf van voormalig president Tito. De kinderen vinden het waarschijnlijk leuker om op zoek te gaan naar aalscholvers en waterslangen die hier voorkomen.

Er zijn ook boottochten te maken naar een andere attractie aan het meer van Ohrid: het klooster van St. Naum.

Het klooster van St. Naum

De poort van het klooster van St Naum

St Naum was een missionaris van het Orthodox Christelijke geloof, die in Ohrid het Cyrillische schrift ontwikkelde en verspreidde. Aan het meer van Ohrid liet hij een klooster bouwen, waar hij ook begraven is.

Het eerste klooster uit 905 is al in de 13e eeuw afgebroken. Maar in de 16e eeuw is een nieuw klooster gebouwd, dat nu nog te bewonderen is. De mooie oude kerk moet je ook zeker van binnen bewonderen.

Rond de kerk binnen de kloostermuren lopen diverse pauwen rond. Zie jij er één met zijn prachtige veren omhoog?

Naar de bron van de Zwarte Drim

Met een bootje naar de bron van de Zwarte Drim

Voor kinderen nog leuker is bij het klooster een boottochtje op de Zwarte Drim te maken. Dit is een riviertje dat in het meer van Ohrid stroomt.

Met het bootje ga je op zoek naar de bronnen van dat riviertje. Onder de grond komt het water namelijk tevoorschijn, afkomstig van een ander groot meer hoger in de bergen.

Natuurliefhebbers kunnen ook wandelingen maken in het bos rond de Zwarte Drim. En zijn de kids stoer genoeg om door het ijskoude water te waden of er zelfs in te gaan zitten? 

Wandelen of Mountainbiken in NP Galičica

Patrick op de mountainbike bij een uitzicht over het meer van Ohrid

Nog stoerder wordt het met diverse activiteiten die je vanuit Ohrid kan ondernemen. Naast het meer van Ohrid liggen de bergen van Nationaal Park Galičica, en dat is de uitgelezen plek daarvoor.

Uiteraard kan je hier mooie wandelingen maken, met prachtig uitzicht. Maar stoere kids en tieners stappen natuurlijk liever op een Mountain Bike (MTB). Niet zo heel sportief? Geen probleem, er zijn ook Elektrische Mountain Bikes te huur.

Met een gids fiets je eerst langs het meer, en dan omhoog de bergen in. Met een beetje geluk loopt er een hondje mee omhoog, zoals bij ons gebeurde!

Quad rijden en Paragliden

Quad rijden in NP Galicica

Nog niet stoer genoeg? Het is ook mogelijk om te gaan Quad rijden door de bergen. Lekker bij pa of ma achterop, of ben je al oud genoeg om zelf te sturen? Er is ook een kleiner parcours voor schoolkinderen.

Een andere top-activiteit voor stoere kinderen, èn ouders, is paragliden. De steile bergen aan het meer van Ohrid bieden daar een perfecte plek voor.

Voor paragliden kan je beter niet teveel hoogtevrees hebben, maar verder is het heel gemakkelijk. Je maakt een duosprong vanuit de bergen, waarbij je eigenlijk alleen maar 2 a 3 stappen hoeft te rennen. En dan vlieg je met een geweldig uitzicht over het meer. Je landt keurig aan de oevers en krijgt een prachtige video opname voor thuis.

Een bezoek aan de hoofdstad Skopje

Het enorme standbeeld van Alexander de Grote, met fontein, in Skopje

Wil je meer van Macedonië zien, dan ligt een bezoek aan de hoofdstad Skopje voor de hand. Over de vernieuwde snelweg ben je er vanuit Ohrid in 2,5 uur.

Skopje kent een mix van oude en moderne architectuur. Je bezoekt er onder andere het Skopje-fort, de Stenen Brug en de modern-klassieke gebouwen van het Skopje 2014 project. 

Van dat project zullen kinderen het grote Alexander de Grote standbeeld kunnen waarderen. En dan vooral de fontein eronder. De show met diverse waterstalen in allerlei kleuren is vooral in de avond spectaculair.

Interesse in de geschiedenis? Bezoek dan het Museum van Macedonische Strijd. Dit museum heeft diverse interactieve tentoonstellingen die ook voor kinderen interessant zijn.

Altijd leuk voor kinderen is een dierentuin, en ook Skopje heeft een mooie. Bij warm weer biedt Aquapark Skopje verkoeling en vertier, al is de service volgens de reviews niet helemaal wat we in het westen gewend zijn.

Millenium Cross en Matka Canyon

De indrukwekkende Matka kloof

Buiten Skopje is de kabelbaan naar Millennium Cross een aanrader. In veilige cabines word je naar 1100 meter hoogte gebracht. Terwijl de ouders van het uitzicht genieten, rennen de kinderen naar de speeltuin, helemaal top!

Een andere leuk uitstapje vanuit Skopje is die naar de Matka Canyon (Matka Kloof). De Treska rivier perst zich hier door indrukwekkende rotsformaties.

Je kan er hier voor kiezen om door de kloof te wandelen. Erg mooi, maar pas op, zeker met jonge kinderen is dit nogal uitdagend.

Een andere mogelijkheid is varen, Dat kan met meerdere mensen in een motorboot. Maar je kan ook een eigen kayak huren.

Andere Nationale Parken en historische plekken

Dorpje in de bergen van Macedonië

Macedonië kent nog diverse andere bezienswaardigheden, die je op een rondreis zou kunnen bezoeken.

Nationaal Park Mavrovo ligt grofweg tussen Skopje en Ohrid. Het heeft spectaculaire landschappen met bergen, meren en bossen. In het park ligt Jance, één van de oudste dorpen in Macedonië. In de smalle straatjes bewonder je de bijzonder huizen van de etnische groep ‘Torbeshi’. 

Bitola in het Zuiden is de tweede stad van Macedonië met een levendige sfeer. Het ligt dicht bij Pelister Nationaal Park, ook weer met mooie bergen, meren en landschappen.

Bij Stobi ligt de grootste archeologische vindplaats in Macedonië. Liefhebbers van geschiedenis vinden hier overblijfselen van oude Romeinse amfitheaters, thermale baden en basilieken.

Kindvriendelijk reisaanbod in Macedonië

We hebben de leukste hotels in Macedonië voor je uitgezocht rond het meer van Ohrid, en in of bij de hoofdstad Skopje:

Meer van Ohrid 

Izgrev Spa & Aquapark

Het Aquapark bij Hotel Izgrev

Zoek je een betaalbaar hotel met Aquapark in een prachtige omgeving? Dan is dit je keuze.

Hotel Izgrev is het enige hotel in Macedonië met een groot Aquapark. Het ligt in Struga aan het meer van Ohrid, op een half uur rijden van de stad Ohrid.

Naast het grote waterpark is er ook een miniclub voor de kinderen. En een goede wellness voor de ouders. Er is een (kiezel-)strand vlakbij en je kan ook de boot pakken naar Ohrid.

Er zijn kamers tot 4 personen, en je verblijft op basis van logies en ontbijt of halfpension.

Aleksandar Villa

Aleksandar villa

Geniet van dit heerlijke hotel aan het prachtige Meer Van Ohrid. Met het strand op loopafstand en het centrum van Ohrid maar 2 kilometer verderop, ontbreekt het je hier aan niets. 

Bij het hotel zit een lekker buitenbad met een apart gedeelte voor de kinderen. Er is ook een zonneweide waar je heerlijk tot rust kunt komen als je minder graag een duik neemt. Voor de kids is er een leuke speeltuin en er is een uitgebreide wellness voor een middagje ontspanning. 

Je kan hier verblijven op basis van logies met ontbijt. De kamers zijn geschikt voor 2-4 personen.

Unique Resort & Spa

Unique Resort & Spa

Unique Resort & Spa is een heerlijk hotel net buiten het centrum van Ohrid. Het ligt vlakbij het Meer van Ohrid en de gezellige boulevard. Over de boulevard wandel je in een kwartiertje naar het centrum van Ohrid. Ideaal om deze stad te verkennen. 

Het hotel heeft een heerlijke wellness waar je als gast gratis gebruik van mag maken. De kinderen kunnen zich vermaken in het kinderzwembad of de kidsclub. Om je vakantie wat sportiever te maken, kun je een nog lekker potje voetballen, basketballen of gebruik maken van de fitnessfaciliteiten. 

In dit hotel kan je verblijven op basis van logies ontbijt of halfpension. De kamers zijn erg groot, en beschikbaar voor maximaal 6 personen. 

Tino Sveti Stefan

Tino Sveti Stefan

Tino Sveti Stefan is een hotel in een rustige omgeving. Je staat hier met een paar minuten lekker met je voeten in het Meer Van Ohrid en op het strand. Op het strand is een leuke glijbaan en een speelkussen op het water. Het centrum van Ohrid kan je makkelijk bereiken met een taxi. 

In het hotel zelf kan je ook genoeg doen. Voor de kinderen is er een speeltuin en een binnenbad waar ze lekker kunnen spetteren. Ook kan je een lekker potje tafeltennissen of een bezoekje brengen aan de wellness.

Buiten is een groter zwembad met ligbedden en parasols waar je heerlijk kunt bijkleuren. Iedere avond kan je hier genieten van leuke animatie. 

De kamers variëren tussen 2-4 personen. De meeste kamers hebben een ruim balkon en uitzicht op het meer. Je kan hier verblijven op basis van logies ontbijt of halfpension.

Skopje 

Hotel Mirror 

Hotel Mirror

Mirror is een prachtig hotel net buiten de stad Skopje. Vanuit het hotel kan je met een gratis pendelbus deze stad bezoeken hoe vaak je maar wilt. Bij het zwembad word je omringd door de palmbomen en een prachtige tuin.

De kids hoeven zich niet te vervelen hier met een speeltuin en spellenkamer. Ze kunnen een duik nemen in het zwembad en 's avonds genieten van animatie. Er is voor de kinderen een apart buffet beschikbaar.

Dichtbij de accommodatie kan je tegen betaling genieten van een rondje paardrijden. Natuurlijk kan je ook lekker ontspannen op het zonneterras of in de tuinen. 

Kamers zijn te boeken voor maximaal 2 personen. Je kan hier verblijven op basis van logies ontbijt. Bepaalde kamers bieden gratis verblijf voor je kind(eren). 

Hotel Andalus  

Hotel Andalus Macedonië

Hotel Andalus is een prachtig hotel vlakbij het stadscentrum en winkelcentrum van Skopje. Vanuit dit hotel heb je een mooi uitzicht over de stad en de tuin. Alle faciliteiten en bezienswaardigheden liggen op maximaal 2 kilometer afstand waardoor je makkelijk Skopje kan verkennen. 

Bij het hotel is een lekker terras en tuin om lekker in te relaxen. De kinderen kunnen hun energie lekker kwijt in de speeltuin of de kidsclub. Je kan hier niet alleen in de ontbijtzaal ontbijten maar ook lekker op de kamer, voor de mensen die graag uitslapen.

Er zijn hier kamers te boeken voor 1, 2 of 3 personen. Je verblijft hier op basis van logies en kan tegen betaling ontbijt bijboeken. 

Hotel Dolce International   

Hotel Dolce International

Dolce International ligt centraal in Skopje, de hoofdstad van Macedonië. Alle bezienswaardigheden en het centrum van de stad zijn op loopafstand van dit hotel. Ideaal dus als je graag de cultuur in duikt en de stad wil verkennen.

Voor een beetje ontspanning, kan je terecht in de wellness. Geniet hier van een lekkere massage of doe mee met een yogales. Er is een binnen speelplaats en er zijn bordspellen/puzzels waar de kinderen lekker mee aan de slag kunnen. Ook is er voor de kinderen een speciaal kinderbuffet. 

Er zijn kamers tot 3 personen te boeken, waarbij sommige een gratis verblijf voor de kinderen bieden. Je verblijft hier op basis van logies maar kunt tegen een kleine betaling ontbijt erbij boeken. 

Hotel Cara 28   

Uitzicht Hotel Cara 28

Hotel Cara 28 is een mooi hotel midden in het centrum van Skopje. Je kijkt vanuit dit hotel op het Macedonië plein en kunt te voet naar de Stone bridge en andere prachtige bezienswaardigheden. 

Het hotel biedt fietsverhuur aan en voor de kids hebben ze muziek, boeken en dvd's beschikbaar. Ook hebben ze leuke spellen en puzzels waarbij je lekker je hoofd leeg kunt maken. Buiten is een terras waar je heerlijk kan zitten en tegen een toeslag biedt het hotel speciale kindermaaltijden. 

Je kunt dit hotel boeken op basis van logies of logies met ontbijt. Je kan kamers boeken voor 1 tot 4 personen. De deluxe kamers voor 2 volwassenen en 1 kind bieden een gratis verblijf voor je kind. 


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)