Lipno met kinderen, leuke activiteiten bij en op het meer

Lipno in het zuiden van Tsjechië is een leuke bestemming voor gezinsvakanties in zomer en winter. Met het Lipnomeer, de bergen en het bos is er genoeg te doen.

Een klimpark is één van de vele activiteiten in Lipno

In het zuiden van Tsjechië werd bij het dorpje Lipno in 1960 een stuwdam gebouwd in de Moldau. En zo ontstond het Lipnomeer.

Een neven-effect hiervan is dat dit meer de laatste tientallen jaren voor veel toerisme zorgt. Niet in het minst door de prachtige ligging. Lipno zelf is inmiddels ook sterk gegroeid. Puur voor het toerisme. En dat heeft zijn voor- en nadelen.

Voordeel is dat je er alles bij de hand hebt. Een prachtig meer met strandje, een stoeltjeslift omhoog waar je in de zomermaanden met een step of mountainbike van de skipistes af kan dalen, een rodelbaan, het boomkroonpad met prachtig uitzicht over het dorpje en het meer en een heel leuk klimparcours. Daarnaast is er een supermarkt en diverse winkeltjes en restaurants.

Maar als je net door Tsjechië gereisd hebt, dan mis je in dit dorpje toch wel de Tsjechische uitstraling. Beter gezegd, de romantische middeleeuwse uitstraling wat je in veel dorpjes en stadjes kan ervaren. Maar je kan niet alles hebben…

Rodelen in de zomer

Een leuke zomerrodelbaan

Als wij vroeg in de ochtend aankomen is het al erg druk in Lipno. Er staan verkeersregelaars die ons naar een parkeerplek begeleiden en dan is ons eerste doel het rodelen. Daar hebben de jongens naar uitgekeken.

Het is er wel druk, dus we moeten een kwartiertje wachten in de rij. Maar dat was het meer dan waard. Deze baan gaat een stuk soepeler dan in Kutná Hora. Soepeltjes zoeven we naar beneden, tot groot plezier van de jongens.

Zeb mag hier bij een van ons op de slee zodat ook hij met plezier naar beneden gaat. In Kutná Hora moest hij alleen omdat hij langer is dan 1,40 meter. Toen wilde hij niet.

Nu had hij plezier voor tien. En bij de tweede afdaling gingen we met een behoorlijke vaart naar beneden. Tycho vind het helemaal prachtig. Die regelt alles zelf wel met remmen en gas geven. Met een heerlijke glimlach en stoere verhalen lopen we naar de volgende activiteit.

Een wandeltocht door de boomtoppen

Allerlei obstakels bij het boomkroonpad

Met de stoeltjeslift gaan we naar boven om over het boomkroonpad te wandelen. De stoeltjeslift is altijd al een belevenis op zich voor de jongens. En voor ons een heerlijk relax momentje.

Leuk is dat we de steppers en de mountainbikers onder ons zien crossen over het parcours en ze mooie sprongen zien maken.

Het boomkroonpad is een prachtige steiger die omhoog gaat tot de toppen van de bomen. Onderweg zijn wat extra uitdagingen gemaakt waar je overheen kan wandelen zoals een touw, trap of bewegende ketting. Dat zorgt ervoordat de wandeling net wat leuker wordt voor de kinderen.

Helemaal boven genieten we van het prachtige uitzicht. Maar dat mag niet al te lang van Zeb en Tycho, want die hebben de glijbaan naar beneden gezien en willen daar heel graag vanaf. En dus wandelen we een stukje terug naar waar de glijbaan begint en zoeven de mannen joelend naar beneden.

De stuwdam

Patrick en de jongens bewonderen de stuwdam

Voordat we terugkeren naar de camping willen we nog even een kijkje nemen bij de stuwdam.

Altijd indrukwekkend, zo’n enorm ding. Ook de jongens kijken hun ogen uit.

Toch vinden we de dam relatief laag, als je beseft dat het Lipno-meer 40 kilometer lang is. En op dit moment staat het water in de Moldau rivier erg laag vanwege de droogte van de laatste tijd.

De Tsjechen houden ook van Lego

Het kasteel van Hluboka in Lego

Al vanaf dag één dat we aan het Lipnomeer zitten hebben de jongens het over de Lego spandoeken die ze langs de kant van de weg zien staan. Wij besteden er niet al teveel aandacht aan. We kunnen toch niet lezen wat erop staat.

Totdat we er op de laatste dag achter komen dat er een Lego tentoonstelling is in Lipno. Daar gaan we natuurlijk even naartoe.

Bij aankomst is het gelijk al feest omdat er een draak van lego bij de ingang staat. Voor Zeb en Tycho is dit een geweldig uitje. Ze rennen van het ene legogebouw naar het andere en roepen aan één stuk door, kijk mam kijk, of kijk pap kijk. Natuurlijk zijn de treinen favoriet.

Maar ook voor ons is het een feestje. De mooiste kastelen en kerken die in Tsjechië staan zijn nagemaakt van Lego. Het is prachtig om naar te kijken.

Op het eind konden de jongens nog even zelf bouwen zodat het feestje compleet was.

Genoeg te doen dus

Tel bij deze activiteiten nog de vele watersporten op. En natuurlijk de winterse activiteiten: het schaatsen op het meer. En al is het skigebied niet groot, met de kinderen kun je hier goed voor terecht.

Dan kan de conclusie niet anders zijn dan dat Lipno terecht een populaire plek is voor toeristen die naar Tsjechië gaan. En voor het authentieke Tsjechië ga je gewoon naar de dorpjes in de omgeving.

Landal Marina Lipno

Een bekend vakantiepark in het dorpje Lipno is van Landal. Landal Lipno Marina ligt direct aan het Lipnomeer en heeft een haventje.

Het park ziet er prima verzorgt uit met diverse speeltuintjes, bolloclub, overdekt zwembad, restaurant en strand aan het meer. Het animatieteam was juist bezig met een voetbalwedstrijd waar vele kids aan meededen.

Wat opvalt is dat dit Landal park appartementen heeft. Soms in gebouwen met drie etages. Daar moest ik even aan wennen, maar toch ziet het er wel sfeervol uit.

Vanaf het park kan je wandelend naar de activiteiten die je in Lipno allemaal kan doen. Binnen tien minuten kan je in de stoeltjeslift zitten.


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)