Klimbos Avontuurlijk Paasloo, een bescheiden klimpark met veel variatie

In de kop van Overijssel, tussen Giethoorn en de Weerribben, ligt het Klimbos Avontuurlijk Paasloo. Wij gingen er een ochtendje klimmen!

We zijn er klaar voor, hup de boom in

Het klimbos ligt bij het dorpje Paasloo. En het kan ook gemakkelijk wandelend vanaf het Villapark Weerribben bereikt worden. Ernaast ligt ook nog een leuke kinderboerderij met onder andere hertjes, alpaca’s en walibi’s.

We worden hartelijk welkom geheten door Mark, die ons van alles vertelt over dit klimbos.

Het klimbos bevat 4 parcoursen, plus een klein parcours laag bij de grond. Op dat kleine parcours kan je gratis even oefenen. En het is voor kleine kinderen leuk om op te spelen als grotere broers en zussen gaan klimmen.

Een veilig systeem om te klimmen

We zitten altijd vast aan de lifeline

Collega’s van Mark helpen ons in ons harnas, en we krijgen een helm op. Vervolgens krijgen we een instructie voor het klimmen.

We hebben al diverse klimparken gezien, en kennen de uitleg dus grotendeels. Toch is ieder veiligheidssysteem net weer even anders, dus letten we goed op.

Dit moderne park (in 2016 geopend) kent een systeem waarbij je je aan het begin aanhaakt, en pas aan het eind weer los kan. Heel veilig dus. Je kan alleen onderweg niet inhalen of terug gaan.

Parcours één: het Otterspoor

Best lastig tussen de palen door

Klimparcours één en twee zijn heel leuk om te klimmen. Parcours één heet het Otterspoor, en gaat tot 6 meter hoog.

Tycho is onze beste klimmer, en hij gaat op kop. Hij houdt ook niet van wachten, en dus gaat hij er als een speer vandoor.

Wij volgen daarachter, Zeb tussen ons in. Zo kunnen we elkaar af en toe nog een beetje helpen. Maar eigenlijk is dat niet nodig. Alle hindernissen zijn goed te doen, zonder dat het saai is.

Aan het eind worden we weer ingehaald door Tycho. Hij heeft hetzelfde parcours gewoon nòg een keer gedaan

Parcours twee: Expeditie Weerribben

Het tweede parcours is iets moeilijker dan het eerste. Het is niet veel hoger, maar kent een paar andere uitdagingen. Zo moeten we de strijd aan met verticale en horizontale balken, met bruggetjes, en met boeien die we moeten ontwijken.

Bij Parcours 3, het Klauterpad wordt het lastiger

Op parcours drie is het wiebelen geblazen

Zeb wil graag even pauze na het tweede parcours, maar Tycho niet. En dus gaan hij en Patrick direct door naar Parcours 3: het Klauterpad.

Ondanks instructies van Patrick om nu wèl op hem te wachten, gaat Tycho er weer als een speer vandoor. En dit keer is het parcours wel een stuk lastiger.

Dat zit hem vooral in het wiebelige van het parcours. Je moet nu zorgvuldig kijken waar je je voeten neerzet. En dat is lastig als je snel wilt gaan.

Patrick laat Tycho dus maar gaan, hoewel klimmen in je eentje toch minder leuk is.

Samen naar Parcours 4: de Roerdomp vlucht

Na een pauze en een reprimande van Patrick, gaan de twee toch weer samen naar parcours 4. Een heel uitdagend parcours, waar fysieke kracht en uithoudingsvermogen voor nodig is.

Wanneer een hindernis op dit parcours te zwaar is, dan kan je je katrol gebruiken om hem toch te halen. Patrick en Tycho maken daar een spelletje van door elkaar dan strafpunten te geven.

Gave zip-lijn in parcours 4

Bij de derde hindernis is het al zover. De monkeybars, waarbij je alleen aan je armen moet slingeren, is voor Patrick te zwaar. Kleine aap Tycho haalt het wel gemakkelijk, zodat Patrick achterstaat.

De rest van de hindernissen zijn minder zwaar, maar wel erg leuk. Het klimmen in netten, langs een wand, en over obstakels gaat de mannen goed af.

Als beloning volgt aan het eind een lange zip-lijn van 130 meter. Sowieso zijn er veel zip-lines op ieder parcours. Dat blijft toch ook een favoriet van de jongens.

Klimbos Avontuurlijk Paasloo scoort hoog op onze ranglijst

Tycho keurt hem goed

Inmiddels mag Tycho zich zeker wel een expert noemen op het gebied van klimparken. Hij heeft er al behoorlijk wat gezien.

Mark vraagt dus aan hem hoe hij het vond, en Tycho was zeer enthousiast. Met 4 parcours is het zeker niet het grootste park. Maar het heeft wel veel variatie en uitdagingen. Perfect voor een paar uur klimmen.

Daarbij telt voor ons ook zeker mee dat je heel vriendelijk behandeld wordt door Mark en al het andere personeel. En je kunt hier op het terrein ook nog veel andere activiteiten doen. Ideaal dus ook voor een groepsvakantie met jong en oud.

Ook zin om te gaan klimmen? Kijk voor meer informatie op de website van Klimbos Avontuurlijk Paasloo.

Wij bezochten het klimbos op uitnodiging van Visit Oost

Veilig geland aan het eind van een zipline

Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)