Kasteel De Haar: een kasteel uit een sprookjesboek!

Kasteel De Haar in Haarzuilens, nabij Utrecht, is het grootste en mooiste kasteel van Nederland. Zeggen ze…. Cindy en haar mannen gingen op onderzoek uit om te kijken of dat klopt.

Het sprookjesachtige Kasteel De Haar

Op een koude, winderige decemberdag bereiken wij de oprijlaan van Kasteel De Haar. Na een korte wandeling zien we het kasteel al liggen, omringd door water en een prachtig park. We wandelen over de brug onder de toegangspoort door. So far, so good.

We komen aan bij de toegangstrap, met aan weerszijden een beeld van een leeuw. Boven ons torent het kasteel uit, met pittoreske torenspitsen en roodwitte luikjes voor de ramen. Het beeld van een sprookjeskasteel is compleet. Wat ons betreft klopt het nú al.

Eenmaal binnen bereiken we na een paar smalle gangetjes de prachtige centrale hal van het kasteel. Wij zijn hier in de kerstperiode. Dus straalt een acht meter hoge kerstboom ons tegemoet. Wat is het hier mooi en sfeervol. Ja, dit is met recht het grootste en mooiste (kerst)kasteel van Nederland.

Wij gaan op onderzoek uit….

Een stukje geschiedenis….

De prachtig gedecoreerde kamers van Kasteel De Haar

Er was eens….een baron, Etienne, die in 1887 trouwde met de steenrijke Franse barones Hélène de Rothschild. Hij ontmoet zijn toekomstige vrouw op een gemaskeerd bal in Parijs, waar hij haar verkleed als Hercules weet te veroveren.

Ondanks het feit, dat beide families tegen het huwelijk zijn, stappen zij tóch in het huwelijksbootje.

Hiermee kan de droom van de baron worden verwezenlijkt: het laten herbouwen van het familiekasteel, dat hij heeft geërfd. Als eerbetoon aan zijn roemrijke voorouders.

Eén van de slaapkamers van Kasteel De Haar

Niet alleen wíj houden van reizen….ook de baron en barones kunnen er wat van. Samen maken zij vele verre reizen, onder andere naar het Midden en Verre Oosten.

Van deze reizen brengen zij allerlei kostbaarheden mee, waarmee zij hun mooie Kasteel De Haar inrichten.

Baron Etienne en barones Hélène krijgen twee zoons, Hélin en Egmont. De oudste zoon Hélin komt op 24-jarige leeftijd om het leven tijdens een tragisch auto-ongeluk, waarna Egmont het kasteel erft.

Na Egmont gaat het kasteel over op zijn zoon Thierry. Baron Thierry overlijdt begin 2011. Het is nu aan zijn vijf dochters om de roemrijke familiegeschiedenis in ere te houden.

Dwalen door het kasteel

De eetzaal van Kasteel De Haar

Het fijne van Kasteel De Haar is dat je het vrij kunt bezoeken. Dus geen verplichte rondleidingen, maar gewoon lekker op eigen houtje ronddwalen. In je eigen tempo. Ook fijn voor de kinderen.

In vrijwel elke zaal tref je wel een zaalgids, die je maar al te graag van alles wilt vertellen wat je wilt weten.

Op de 'Bel Etage', waar wij nu dus tegen die mega grote kerstboom aanlopen, tref je de mooiste ruimtes van het kasteel aan.

Behalve de Main Hall, wat vroeger de binnenplaats van het kasteel was, vind je hier een biljartkamer, een sfeervolle eetzaal, een prachtige bibliotheek en ridderzaal, en natuurlijk een mooie balzaal.

De potten en pannen van Kasteel De Haar

Boven vind je alle prachtige slaapvertrekken en nóg een verdieping hoger de personeelsvertrekken.

Dit zijn ook keurige slaapkamers, maar beduidend een stuk minder luxe dan die van de adellijke familie.

Vanaf de bovenverdiepingen heb je ook nog eens een prachtig zicht vanaf de balkons op de Main Hall.

In het souterrain kunnen kookliefhebbers zich vergapen aan de prachtige oude keuken van Kasteel De Haar en de vele potten en pannen.

Mark wil de vis wel in mootjes hakken!

Thema-speurtochten voor de kids

Een adellijk potje schaken!

Om het voor de kids nog een beetje leuker te maken, zijn er speciale (thema) speurtochten.

Aangezien wij er in december zijn, kunnen onze jongens op zoek gaan naar het geheime recept van de Chester Cake, die de familie altijd eet met kerstmis. Keukenhulp Jean-Luc is hiermee vandoor gegaan, nadat hij een akkefietje had met de chef-kok.

Voor de speurtocht moeten ze in bijna iedere zaal het antwoord op een vraag zien te vinden. Van dat antwoord moeten ze een letter noteren. Eén letter kunnen ze vinden bij het schaakspel. Dus wordt er ook gelijk een potje schaak gespeeld!

Letters ontcijferen met het toverbord

Het leukst vinden de jongens het toverbord, waar ze geheime tekens in moeten schuiven om de juiste letter te vinden. Aan het eind van de speurtocht vormen alle letters samen de oplossing. Dus als de kids het goed doen, ga je met een lekker recept naar huis!

De speurtocht van Kasteel De Haar wordt voor ieder jaargetijde of gelegenheid weer aangepast. Zo kunnen de kids in de Sinterklaastijd op zoek naar het geheime pepernotenrecept. Afgelopen herfst konden ze op zoek naar de beestenboel van de baron.

Momenteel moeten ze een code kraken om het kasteelspook te vinden. In de voorjaarsvakantie kunnen ze een heus adellijk diploma behalen, waarbij ze naast het uitvoeren van interactieve opdrachten ook hun eigen familiewapen mogen ontwerpen.

Voor de jongere kinderen (tot 8 jaar) is er altijd een eenvoudigere speurtocht beschikbaar, waarbij ze in iedere ruimte op zoek moeten naar een plaatje of letter. Voor alle kinderen is er een leuke verrassing te verdienen.

Onder de Pannen

Met de rondleiding ga je op dit balkon een deur door....waar anderen níet doorheen mogen!

Om Kasteel De Haar te bezoeken zijn rondleidingen niet verplicht….maar ze zíjn er natuurlijk wel!

Regelmatig worden er speciale rondleidingen aangeboden, die ook leuk zijn voor kinderen. Zo gingen wij mee met de rondleiding Onder de Pannen.

Zoals de naam al doet vermoeden, kom je met deze rondleiding letterlijk onder de dakpannen van het kasteel. Via kruip-door-sluip-door-routes kom je op plekken van het kasteel, waar je normaal gesproken nooit komt.

Je beklimt wenteltrappen naar verborgen ruimtes, smalle gangen, torenspitsen en weergangen. Wij konden helaas niet over alle weergangen lopen, vanwege de vleermuizen, die daar hun winterslaap houden. En die willen wij natuurlijk niet verstoren!

Door de vele trappen is deze rondleiding helaas niet voor iedereen geschikt. Rondleiding Onder de Pannen duurt nog tot eind maart. Daarna volgt er vást weer een andere. Houd hiervoor de website van Kasteel De Haar in de gaten.

Buiten genieten in het park

Kasteel De Haar heeft ook een hertenkamp!

Rondom Kasteel De Haar ligt ook nog een groot park van maar liefst 55 hectare met prachtige tuinen, zoals een Rozentuin en een Romeinse tuin. Je kunt het park op eigen gelegenheid verkennen of één van de gratis wandelroutes volgen. Deze zijn verkrijgbaar bij de receptie of via de app van Kasteel De Haar.

De routes variëren van een half uur tot anderhalf uur. De Landschap Highlight Tour brengt je in alle uithoeken van het park. Hierbij zie je alle tuinen, het doolhof, het hertenkamp en de vijver, waar je ook heerlijk kunt picknicken.

Wil je het iets korter houden? Doe dan de Kids Doolhof Tour. Bij deze tour kunnen de kids lekker dwalen in het doolhof en krijgen ze ook nog een wandelgidsje mee met een paar leuke opdrachten. Deze route is ook te combineren met een picknick bij de vijver.

Ieder seizoen heeft zo zijn charmes om door deze prachtige tuinen te wandelen. Van alles in groei en bloei in het voorjaar tot de prachtige herfstkleuren in het najaar. En van een heerlijke picknick in de zomer tot een sneeuwwandeling in de winter met warme chocomel na afloop.

Wij treffen echter een winderige dag en beperken ons voornamelijk tot de binnenkant van het kasteel.

De Lumineuze Nachten bij Kasteel De Haar

De Lumineuze Nachten bij Kasteel De Haar

Wij bezoeken Kasteel De Haar dus in de donkere dagen voor kerst. In deze tijd is het kasteel nog eens extra sfeervol.

Behalve de mega grote 8 meter hoge kerstboom in de Main Hall, is vrijwel iedere andere ruimte ook helemaal omgetoverd in kerstsferen.

Overal vind je rijkelijk versierde kerstbomen, prachtige kerstversiering en fonkelende lichtjes. Maar ook kerstsokken aan de open haarden en prachtig gedekte tafels voor het kerstdiner, compleet met mooie taarten.

Ieder jaar, van circa medio december tot en met de kerstvakantie, kun je 's avonds dan ook nog eens genieten van De Lumineuze Nachten bij Kasteel De Haar.

Een prachtig verlichte poort

Dit is een magische avondwandeling door het kasteelpark, waarbij door middel van spectaculaire lichtprojecties op het kasteel en in het park een mooi verhaal wordt verteld.

De wandeling is circa 2,5 km en duurt ongeveer een uur. Maar je kunt er natuurlijk zo lang over doen als je wilt. Halverwege is een gezellig horecaplein met Foodtrucks (alleen pin!).

Ieder jaar wordt er een nieuw verhaal verteld. Let wel: voor De Lumineuze Nachten heb je aparte tickets nodig. En wees er op tijd bij: het is snel uitverkocht!

Wij waren erbij na ons kasteelbezoek. De wind was gelukkig gaan liggen. En wat hebben we genoten….het is werkelijk prachtig! De jongens vonden het super!

Handig om te weten over Kasteel De Haar

Kasteel De Haar aan het water

Het kasteel en het park zijn in principe dagelijks geopend. Met uitzondering van enkele feestdagen en evenementen.

Het park is zelfs twee uur eerder open dan het kasteel zelf. Je kunt je bezoek dus eventueel ook beginnen met een parkwandeling.

Tickets zijn zowel online als aan de kassa verkrijgbaar. Aangezien Kasteel De Haar werkt met tijdsloten, is vooraf tickets boeken wèl aan te raden om er zeker van te zijn, dat je het kasteel op de door jouw gewenste datum en tijd kunt bezoeken.

Vanwege de vele trappen is Kasteel De Haar helaas niet toegankelijk voor rolstoelen en mensen, die slecht ter been zijn. Ook rollators, kinderwagens en buggy’s kunnen helaas niet mee in het kasteel. Deze kun je buiten (onder de poort) laten staan. Denk bij baby's / jonge kinderen dus aan een draagzak. Er is een garderobe, waar ook kluisjes aanwezig zijn (beide gratis).

Cindy bezocht Kasteel De Haar op uitnodiging van het kasteel.

Het prachtig verlichte kasteel tijdens De Lumineuze Nachten

Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)