Kabouterpad Elfbergen, gezellig wandelen met de kleintjes in Friesland

Wandelen met peuters en kleuters kan een uitdaging zijn. Kabouterpad Elfbergen biedt uitkomst! Op deze leuke kinderroute kan jouw kleintje helemaal los gaan.

Ingang Kabouterpad Elfbergen

Een boswandeling met de allerkleinsten is niet altijd even gemakkelijk. Maar wat nu wanneer er een hoop te zien en te doen is tijdens die wandeling?

Wanneer de kids hun eigen pad kunnen zoeken langs grappige felgekleurde houten kabouters die de weg wijzen? En ondertussen ook nog eens lekker hun fantasie de vrije loop kunnen laten gaan?

Bij Kabouterpad Elfbergen gaat dat wandelen echt vanzelf en vliegt de tijd voorbij. Conchita komt er vaak met haar kinderen en vertelt je er hier alles over.

Rood met witte stippen

Zittend op een paddestoel met witte stippen

Je moet toegeven dat nu het liedje van kabouter Spillebeen in je hoofd zit of dat je het
misschien zelfs al zachtjes zat mee te zingen.

Kabouters hebben iets magisch, die leuke kleine wezentjes met rode mutsjes wonend in een paddenstoel. Vaak ook nog rood met witte stippen. Ik weet niet hoe het met jullie peuters en kleuters zit, maar zodra ze hier thuis het woord kabouterpad horen, hebben ze de laarzen en de jas al aan en zijn ze ready, set, go om te gaan.

En waar gaan we dan naar toe?

Eén van de leukste kabouterpaden van Friesland is toch wel het kabouterpad in het Elfbergenbos te Oudemirdum. Zelfs de boswachter is er van overtuigd dat de kabouters er wonen.

Kabouterpad Elfbergen

Onderweg kom je leuke opdrachten tegen op het Elfbergen Kabouterpad

Kabouters hebben het druk! Maar waarmee dan? Nou, wat denk je van thee drinken, een dutje doen, de dieren verzorgen, bessen plukken en vergaderen op de konijnenheuvel.

Zagen we nu ook een rood mutsje wegglippen daar bij die 2e boom op links?

Ondertussen raken de jaszakken vol met dennenappels, mooi gekleurde bladeren en hebben we de handen vol met takken, want takken heb je nooit genoeg volgens onze jongens.

Je ontdekt en ziet van alles wanneer je Kabouterpad Elfbergen volgt. Het pad is ongeveer 1 kilometer lang en dus prima te behappen voor de allerkleinsten.

Kunnen jullie alle kabouters vinden? Let ook even op al die leuke kleurrijke vogelhuisjes die hoog in de bomen hangen.

Opdrachtenboekje en puntmuts

Kabouterpad Elfbergen is vrij en gratis te bewandelen. Maar wil je het extra leuk maken voor je kindje? Dan kun je tijdens openingstijden van het bezoekerscentrum Mar en Klif voor 5 euro per kind een opdrachtenboekje en puntmuts ophalen.

Let op; het bezoekerscentrum is gevestigd in het dorp zelf, op een 5 minuten autorijden of 10 minuten fietsen vanaf het startpunt van de route.

Wij zelf lopen dit pad altijd zonder opdrachtenboekje, ook dan is er genoeg te zien en te beleven.

Dassen en spechten

Picknick met het gezin in het Elfbergenbos

Heb je alle kabouters gevonden en hebben de kleine beentjes nog energie over om nog meer te ontdekken?

Neem dan een picknick pauze bij de grote picknicktafel langs het zandpad of bij de prachtige vijver. En bewandel dan één van de andere leuke kindvriendelijke routes.

Want naast dit leuke kabouterpad kun je ook kiezen voor het bosbeestenpad, spechtenpad en dassenpad. Elke route heeft zijn eigen belevingen en raadseltjes en brengen je langs prachtige plekjes in dit eeuwenoude bos.

De andere routes zijn ook heel erg geschikt voor de iets oudere kindjes.

Weer of geen weer? Het bos kan altijd

Pret in het bos

Zon, bewolkt of een beetje regenachtig? Het bos is bij elk weertype prachtig. Doe je laarzen en jas gewoon aan. Plassen stampen, of hutten bouwen met gevallen takken, klimmen op de omgevallen bomen. Onze jongens maken er tijdens het wandelen hun eigen feestje van.

Wat ook erg leuk en leerzaam is, dit najaar is warm en vochtig geweest, er zijn daardoor honderden verschillende en soms zelfs zeldzame paddenstoelen te zien!

Wandel je liever in de zomer langs Kabouterpad Elfbergen? Wandel dan ook eens zeker langs het meertje in het aangrenzende Wyldemerk. In dit bijzondere stukje natuur zijn in de zomer wel zo’n 35 soorten libelles te spotten!

Kortom dit bos met al zijn charme en mooie routes is een heerlijke buitenactiviteit waar het hele gezin zich prima kan vermaken. Ja, ook de hond mag mee. Het Elfbergen
bos heeft een speciaal stuk bos waar de hond heerlijk los mag!

Locatie + Parkeerplaats: Natuurschuur Gaasterland, De Houtwal 2, 8567 HN Oudemirdum
Locatie bezoekerscentrum Mar en Klif: De Brink 4, 8567 JD Oudemirdum


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)