Historisch Antwerpen, een stad vol leuke verhalen

Wandelend door historisch Antwerpen kom je de mooiste dingen tegen. Allemaal met hun eigen verhaal. Superleuk voor een stedentrip.

Gouden beeld in Antwerpen

Antwerpen is een stad met een rijke Historie. En dat vind je terug in de prachtige gebouwen, kerken en pleinen.

Maar hoe maak je het nu leuk voor de kinderen om deze gebouwen te bezichtigen?

Sof ie Korres van van Toerisme Vlaanderen

Dat kan je doen door verhalen en legendes te vertellen. Deze verhalen kan je natuurlijk zelf vertellen, maar je kan er ook een gids voor inhuren.

Onze gids was Sofie Korres van Toerisme Vlaanderen, een zeer enthousiaste dame die van de rondleiding door Antwerpen een feestje maakt.

Waar komt de naam Antwerpen vandaan?

Een mooi verhaal gaat over hoe de stad Antwerpen aan zijn naam is gekomen. Daar zijn vele theorieën over, maar voor de kinderen is deze legende toch wel het leukste.

Hand werpen uitgebeeld op de Grote Markt

Heel, heel lang geleden leefde er namelijk een reus, op een burcht aan de Schelde. Zijn naam was Druoon Antigoon.

Elke schipper die langs de burcht voer, moest heel veel tol betalen. Weigerden de schippers te betalen, dan werd hun hand afgehakt en in de Schelde gegooid.

Het waren slechte tijden voor de schippers, totdat de Romeinse soldaat, Silvius Brabo, het gevecht aanging met de reus. Een zware strijd, maar hij won het gevecht en doodde de reus.

Hij hakte zijn hand af en wierp hem, net zoals de reus bij de schippers deed, in de Schelde.

En daar komt dan ook de naam van de stad Antwerpen vandaan, van handwerpen.

Of dit verhaal waar is, dat weten we niet. Maar er is in ieder geval een mooi standbeeld van op de grote markt in Antwerpen. Het verhaal wordt ook verteld in het Suske en Wiske album "De 7 schaken".

Onze Lieve Vrouwekathedraal

Onze Lieve Vrouwekathedraal

Een andere grote bezienswaardigheid in Antwerpen is de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. De kathedraal is prachtig en zal ook voor kinderen zeer bijzonder zijn.

Maar als je het verhaal van Nello en Patrasche erbij hoort, dan krijgen de Kathedraal en de schilderijen van Rubens die er hangen, nog veel meer waarde.

Nello en Patrasche

Nello is een weesje die samen met zijn hond Patrasche elke dag naar Antwerpen trekt met de hondenkar om er melk te verkopen.

Hij is verliefd op de dochter van een molenaar. Helaas keurt de molenaar de vriendschap tussen zijn dochter en de arme melk verkoper niet goed. En als zijn molen afbrandt krijgt Nello de schuld.

"De Kruisafname" van Rubens

Daarna gaan de zaken erg slecht. De mensen hebben geen vertrouwen meer in de arme jongen en willen geen melk meer van hem kopen.

Nello is een groot fan van de schilder Rubens. Geïnspireerd door deze schilder, doet de talentvolle jongen mee aan een tekenwedstrijd. 

Dolgraag zou hij de werken van Rubens bezichtigen in de Kathedraal van Antwerpen. Maar helaas hangen deze schilderijen in het betalende gedeelte,  en kan hij ze niet zien.

Het gaat steeds slechter met Nello en Patrasche. Ze hebben geen eten meer, en ook met de tekenwedstrijd is het niet goed afgelopen, hij heeft verloren.

Op kerstavond glipt hij de Kathedraal binnen om naar zijn favoriete schilderij, "de kruisafname" te kijken.

Daar wordt hij de volgende ochtend dood gevonden met zijn trouwe hond in zijn armen en een glimlach op zijn gezicht die gericht is op het schilderij...

Nello, het grote voorbeeld voor Japanners

De zerk ter nagedachtenis aan Nello en Patrasche

Op het plein voor de kathedraal ligt een zerk ter nagedachtenis aan Nello en Patrasche.

Deze is neergezet voor de Japanse toeristen. Zij kwamen in grote getale naar Antwerpen om het bekende schilderij uit hun favoriete boek te komen bekijken. Het boek met het verhaal over Nello en  Patrasche is namelijk verplichte lectuur op de scholen in Japan.

Japanners zien Nello als een groot voorbeeld, een soort Samourai.  Een persoon die altijd voor het goede zou kiezen, en zijn lot dapper aanvaardt.

Het boek heet "A dog of Flanders" en is geschreven door de Britse Marie Louise de la Ramée of Ouida in 1872, na een bezoek aan België.


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)