Een paar leuke daagjes in de Harz, Duitsland

De Harz in Duitsland is een leuk gebied, ideaal voor een tussenstop van een paar daagjes als je richting Tsjechië of Polen reist. Wij maken een stop van twee nachten in het mooie Quedlinburg.

Tycho poseert in Quedlinburg

Ondanks zwarte zaterdag hebben wij geen last van files. De reis gaat dan ook voorspoedig en na zo'n 5,5 uur rijden zijn we er. (met stops 7 uur rijden)

We slapen midden in het centrum van Quedlinburg in een klein appartementje. Het was nog niet zo makkelijk om het huis te vinden, de nummering van de huizen is hier anders dan in Nederland. Maar na wat rondvragen is het uiteindelijk toch gelukt.

We komen even tot rust in het appartement. De jongens spelen even met de treinbaan die altijd meegaat op vakantie. Wij nuttigen even een drankje.

Het leuke stadje Quedlinburg

Lekker dollen in het park in Quedlinburg

Dan is het tijd om het stadje te gaan verkennen. We willen wel een rondritje met het toeristentreintje maken, maar helaas was de laatste rit al voorbij. Dan gaan we eerst maar een ijsje eten op een terras. Het is ook zulk mooi weer, echt genieten!

Met twee stuiterende kinderen met blauwe tongen struinen we even later door de autovrije straatjes en bewonderen de vele mooie huisjes. We klimmen omhoog  naar het slot van Quedlinburg op een heuvel waar we genieten van het prachtige uitzicht over het stadje en de omgeving.

Terug wandelen we door een parkje waar een speeltuintje is waar de jongens even lekker kunnen ravotten. We eindigen in restaurant het Brauhuis, voorheen een bierbrouwerij, waar we genieten van heerlijke gerechten met een biersaus. Voor de kinderen is hier een kinderkaart.

Wat een heerlijk relaxed begin van onze vakantie.

Een stoomtrein door de bergen

Gaan we al??

Onze volle dag in de Harz benutten we door een treinritje met de stoomtrein van Wernigerode naar Brocken te maken. Brocken ligt op het puntje van de berg. Het is dus een prachtige rit door de bossen de berg op. We genieten van de mooie uitzichten en Zeb en Tycho vinden een ritje met de trein altijd een feest.

Het leuke van deze treinrit is dat je ook op de balkons van de wagons kan staan. Al vinden de jongens dat in het begin best spannend. Aan het eind van de rit was Tycho er niet meer weg te slaan.

Zo mooi als het ritje was, zo tegen valt het eigenlijk boven op de berg. De charmante bouwstijl die je in de dorpjes ziet vind je hier niet terug. Wat grijze blokken staan er waar een restaurant, hotel en museum te vinden is. Hier moet je dus vooral zijn als je wilt wandelen. En deze waren er dan ook in grote getale.

De Harz in miniatuur

Minatuur treintje rijden in Harz Miniatuur

Terug in Wernigerode besluiten we naar een miniatuur parkje te gaan. Dat blijft leuk. Er staan diverse mooie kastelen, kerken, vakwerkhuisjes uit de omgeving in miniatuur. Leuk is het om te zien dat het slot op de heuvel uit Quedlinburg er ook staat. Daar hebben we gisteren nog gelopen.

Als dan ook de treinrit naar Brocken er nagemaakt staat, compleet met stoomtrein en de wissel van de locomotief boven op de berg, is het helemaal feest. Zeb en Tycho rennen met de trein mee en raken niet uitgepraat hoe geweldig het is.

Een burgerpark maar waar zijn de burgers

Lekker spelen in het Burgerpark

Na het miniatuur avontuur lopen we nog een rondje door het Bürgerpark. Best een leuk parkje met wat speeltuintjes en mooie planten. Maar op een of andere manier heeft het 't net niet.

Er zijn weinig bezoekers, en als we een rondje willen lopen blijkt dat er een groot hek staat zodat we niet rond kunnen. Het is een park voor de burgers, maar door de entree die ze vragen blijven de mensen blijkbaar weg....

Terug in Quedlinburg gaan we naar een grieks restaurant.  Het eten is er heerlijk en we genieten buiten op het terras van de prachtige zomeravond.

Veel te kort in de Harz

Onze twee daagjes in de Harz zitten er al weer op. En het was eigenlijk veel te kort. Het was natuurlijk slechts een tussenstop voor ons, maar er zijn hier nog zoveel leuke dingen te doen.

We willen nog naar één van de vele kastelen. We willen nog met een stoeltjeslift omhoog. We willen nog van een rodelbaan af. We willen nog naar één van de vele andere attracties voor kinderen.

Kortom: we willen nog eens terugkomen in dit mooie deel van Duitsland.


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)