De verborgen wereld onthult zich in de Grotten van Han

De Grotten van Han, wie kent ze niet? Ze mogen simpelweg niet ontbreken tijdens je vakantie in de Ardennen. En als je er dan tóch bent, breng je natuurlijk óók gelijk een bezoek aan het bijbehorende wildpark.

Overal pompoenen op het domein van de Grotten van Han

De Grotten van Han zijn gelegen in het dorpje Han-sur-Lesse. Parkeren doe je in het dorp, vanwaar je binnen een paar minuten lopen bij de ingang van het domein bent. Buiten het hoogseizoen is dit ook nog eens gratis.

Bij binnenkomst van het park struikel je bijna over de pompoenen. Alles is fantastisch in herfstsferen gedecoreerd. Kinderen kunnen zich hier meteen al laten schminken. De schmink geeft licht in de donkere grotten! (alleen in de herfstvakantie / met Halloween).

Ieder half uur start er een nieuwe tour door de Grotten van Han. Wij sluiten aan in het Nederlandstalige vak. De andere kant is Franstalig. Al vrij snel verschijnt er een enthousiaste gids, die ons meeneemt op ontdekking naar het middelpunt van de aarde….

Een unieke ondergrondse klank- en lichtshow

Mark vond het prachtig in de grotten!

We verkennen de prachtige zalen vol met stalactieten en stalagmieten. Ze worden beschenen door LED-lampen, wat voor een nóg mooier effect zorgt. Een waar ondergronds sprookje….

De rivier de Lesse stroomt door de grotten heen en komt zo nu en dan ergens tevoorschijn.

Vroeger werden bezoekers ook met een bootje door een deel van de grotten gevaren, maar dit is door de lage waterstand helaas al een aantal jaren niet meer mogelijk.

Gelukkig is er inmiddels wèl een nieuw hoogtepunt tijdens dit ondergrondse avontuur, namelijk de prachtige klank- en lichtshow Oorsprong. Deze vindt plaats in één van de grootste zalen op 110 meter onder de grond. Als de muziek wordt gestart lijken de muren tot leven te komen tijdens een 360-graden voorstelling….zelfs míjn jongens zijn er stil van, dat gebeurt niet gauw!

De klank- en lichtshow in de Grotten van Han is prachtig....
Tijdens de klank- en lichtshow kwamen er meerdere dieren tevoorschijn

Herfstvakantie = HANlloween!

Nick oog in oog met een een trol!

De jongens vinden het superleuk en spannend allemaal, zo'n wandeling in het donker. En omdat wij er in de herfstvakantie zijn, maken ze het zelfs nog een beetje spannender.

Want de herfstvakantie staat tegenwoordig bijna synoniem voor….Halloween! In de Grotten van Han omgedoopt tot HANlloween.

Ga je dus in die periode, wees dan voorbereid! Er dwalen namelijk vreemde wezens rond in de grotten….

Geheimzinnige trollen, die door de galerijen zwerven en overal kattenkwaad uithalen. Erg leuk gedaan, maar houd er rekening mee, dat dit voor kleine kinderen een beetje té spannend kan zijn.

In totaal duurt de wandeling zo'n vijf kwartier, hij is 1,6 km lang èn je loopt maar liefst 367 traptreden. De temperatuur in de grotten ligt continu rond de 9 graden. Honden zijn toegestaan, fotograferen zónder flits ook….wandelwagens niet! Dat is praktisch gezien gewoon niet haalbaar.

Trollen in de Grotten van Han
Halloween in de Grotten van Han

Met de safaribus naar het Wildpark

Op safari met de safaribus!

Na ons bezoek aan de grotten laten we onze jongste van acht even lekker uitrazen in de speeltuin en genieten we van onze meegebrachte lunch aan één van de vele picknicktafels. Het zonnetje werkt lekker mee!

Achter ons vertrekt ieder half uur een safaribus naar het bijbehorende wildpark.

Aan de andere kant vertrekt juist het ouderwetse trammetje. Wil je het wildpark te voet verkennen? Dan neem je de tram!

De totale wandelroute is 6 km. Is dit te lang voor je kinderen? Dan kun je halverwege ervoor kiezen de shuttlebus naar het eind te nemen.

Wij kiezen voor de safaribus. Deze is aan de zijkanten gewoon open, waardoor je alles goed kunt zien. De bus stopt op een paar plekken in het park, waar je uit kunt stappen om de dieren van dichterbij te bekijken.

Ook in het wildpark is Halloween doorgedrongen en komen we regelmatig magische wezens tegen….

Halloween in het wildpark
Bijzondere ontmoetingen....

Duik in de prehistorie in Prehistohan

Er is ook veel speelplezier voor de kids op het domein van de Grotten van Han

De safaribus brengt ons weer netjes terug naar het vertrekpunt.

Mijn jongste duikt gelijk de speeltuin weer in, wij genieten van een bakkie koffie op een terras ernaast.

Er zijn twee horecagelegenheden en een kiosk op het terrein. In de souvenirwinkel mogen ze beide een knuffeltje uitkiezen.

Heb je nog tijd over, zoals wij? Loop dan zeker nog even binnen bij PrehistoHan, bij de ingang / winkel.

De toegang is inbegrepen in je ticket voor de grotten en het wildpark.

In dit kleine museum duik je de prehistorie van Han in en ontdek je archeologische opgravingen uit de grotten en gevonden schatten in de rivier de Lesse.

Kijk vooral ook even naar de prachtige film in de filmzaal, waar je de wisseling van de seizoenen in het wildpark kunt zien.

Hoogtepunt van onze safari: twee stoeiende beren!
Ook ontmoetten we deze beer....

Ook naar de Ardennen?

Heb je nu ook zin gekregen in een heerlijke vakantie in de mooie Ardennen met leuke uitstapjes? Lees dan verder op onze pagina Ardennen met Kinderen voor nog meer informatie en leuke accommodaties.

Cindy bezocht de Ardennen op uitnodiging van VISITWallonia. Op hun website vind je nog veel meer informatie en inspiratie voor een vakantie naar de Ardennen.

Wil je weten welke uitstapjes Cindy nog meer gemaakt heeft in de Ardennen? Dat lees je hier! De Stories van alle uitstapjes van Cindy in de Ardennen zijn terug te vinden bij de hoogtepunten op ons Instagram-account.

Deze man blies prachtige grote bellen
Mooie kleuren in de grotten

Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)