Gibraltar met kinderen, let op de brutale apen!

Aapjes kijken, dat vinden alle kinderen geweldig. En Gibraltar is de enige plek in Europa om wilde apen te zien. Een leuk uitstapje dus, als je in Zuid-Spanje bent.

De vlag van Gibraltar wappert bovenop de rots bij de apen

Gibraltar is een klein, zelfstandig land op het meest zuidelijke eind van het Iberisch schiereiland. Het is een Brits overzees gebied en behoort dus tot het Verenigd Koninkrijk.

Het landje staat bekend om de grote rots. En het feit dat hier de enige wilde apen in Europa wonen.

Deze berberaapjes en het feit dat de rots een belangrijk rustpunt is voor trekvogels die van Europa naar Afrika vliegen, maken het een klein, maar belangrijk natuurgebied.

Toen wij in de voorjaarsvakantie van 2022 aan de Costa del Sol verbleven, gingen wij onderzoeken of Gibraltar een leuk uitstapje voor kinderen is.

De rit naar Gibraltar

De rots van Gibraltar vanaf de aanrij-route

Vanaf bijna iedere plaats aan de Costa del Sol of de Costa de la Luz is een rit naar Gibraltar goed te doen. Veel langer dan anderhalf uur zal die niet duren.

Vanuit de auto zie je de grote rots al van verre, al verdwijnt die ook weer uit zicht om weer tevoorschijn te komen als je bij San Roque de afslag neemt. Langs de baai van Gibraltar rij je er vervolgens naartoe, met uitzicht op de haven en vele boten.

Vóór je bij de douane komt moet je een keuze maken: hier parkeren of neem je de auto mee? Wij waren er in de voorjaarsvakantie en namen de auto mee. Maar in de zomer kan het veel moeilijker parkeren zijn in de stad, en dan is het misschien beter om hem achter te laten op het grote parkeerterrein.

De douane en het vliegveld

We rijden over de landingsbaan van het vliegveld van Gibraltar

Na de nodige wachttijd komen we bij de grens. Gibraltar hoort bij het Verenigd Koninkrijk, en na de Brexit moet je dus door de douane. Een stukje nostalgie, we vertellen de kinderen dat het vroeger ook zo ging bij de Duitse en Belgische grens....

Er wordt gekeken naar onze paspoorten, en volkomen willekeurig moeten sommige kofferbakken worden opengemaakt. De onze niet.

Als we er door zijn komt de volgende verrassing. We mogen niet stilstaan want we rijden over... de landingsbaan van het vliegveld!

Ongelofelijk, dit land is zo klein dat er geen betere plek is voor het vliegveld dan daar waar iedereen moet passeren...

Op weg naar de kabelbaan

Helaas, geen telefoon in deze Engelse telefooncel

Dan rijden we door de stad op weg naar de kabelbaan. De voertaal is Engels, we zien onder andere Engelse telefooncellen, maar hoeven niet links te rijden. Vreemd land...

Bij de kabelbaan parkeren we. Maar dan worden we er op gewezen dat de meeste plaatsen voor inwoners van Gibraltar zijn. Voor buitenlanders is er maar een kleine strook beschikbaar.

Gelukkig is er nog één plekje te vinden. We krijgen ook de tip om te bellen in plaats van bij de automaat te betalen, dat zou veel beter werken. Zo gezegd, zo gedaan.

Neem GEEN eten mee naar boven!

De aap vlak voordat hij onze gondel insprong

De kabelbaan is best prijzig, ook als je alleen omhoog gaat zoals wij. En je betaalt nog meer voor toegang tot het Nature Reserve, wat wij wel willen.

Bij de kabelbaan staan ook taxi's die roepen dat het goedkoper is om met hen mee te gaan. Dat zal zeker zo zijn, maar dan mis je de beleving van de kabelbaan.

Over die beleving: eenmaal in de gondel vinden we het vreemd dat die half open is aan de voorkant. Zal voor de frisse lucht zijn denken we.

Als we bijna boven zijn zien we de eerste aap al zitten. En wat denk je: Hij springt IN DE GONDEL! Ondanks de waarschuwingen zijn er toch toeristen die eten bij zich hebben, en de aap heeft dat snel te pakken. Er volgt nog een tweede aap, die de hele plastic tas afpakt en meeneemt.

Wij blijven verbaasd en een beetje geschrokken achter. Zouden ze de gondel bewust half open laten???

Meer apen bovenop de rots

Patrick fotografeert een paar poserende apen

Als we boven uitstappen zien we meer apen. Ze loeren op een lekker hapje, en spelen of ruziën met elkaar.

Onze kinderen vinden het geweldig. Ook de reacties van bange mensen die wegspringen als er een aap in aantocht is.

Ondertussen bewonderen we het uitzicht rondom. Op de kleine stad en de haven, op het vliegveld. Op de Middellandse zee en het kleine strand met mini-badplaats aan de andere kant van de rots.

Er is ook een restaurant waar we genieten van een kleine lunch. Het heeft ramen rondom en we zien de apen soms naar binnen gluren. Waarom zou dit restaurant geen terras hebben denk je?

Ook apen op weg naar beneden

De aap vlak voordat hij Tycho beklimt...

Als je voor toegang tot het Nature Reserve betaald hebt, kun je zelf naar beneden wandelen. En daarbij kom je van alles tegen.

Op de eerste plaats natuurlijk de apen. Ze zitten langs de wandelpaden, En er is ook een plek waar ze gevoerd worden. Dat weerhoudt ze niet helemaal om ook te loeren op wat de bezoekers meebrengen.

Onze zoon Tycho liep met zijn handen in zijn zakken naar beneden. Eén aap vroeg zich af of daar iets lekkers in zat, en klom aan zijn broek en jas omhoog. Omdat hij niets had sprong de aap weer op de grond. Wij waren geschrokken, Tycho vond het geweldig...

Verschillende attracties onderweg

Ingang van de WWII tunnels op Gibraltar

Onderweg naar beneden kom je verschillende attracties tegen. Niet allemaal voor iedereen even interessant of geschikt, maar dit kan je verwachten:

  • Skywalk, een glazen platform met uitzicht ook naar beneden
  • Hangbrug van 70 meter lang over een diep ravijn
  • St. Michaels Cave, een grot vol stalagmieten en stalagtieten
  • Princess Caroline's Battery, uitkijkpunt met kanonnen
  • Moors Kasteel, het oudste gebouw van Gibraltar. Indrukwekkend, hoewel niet mooi. Binnen is niet veel te zien
  • Great Siege en WWII tunnels. Twee tunnels in de kalkstenen rots van Gibraltar. De één uitgehakt gedurende de belegering van Gibraltar in 1783. De ander gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog. In beiden kan het soldatenleven in die tijden ervaren worden

Voor al deze attracties is een kaartje voor het Nature Reserve nodig.

Plan je trip naar Gibraltar

Een aap relaxt even op één van de kanonnen

Gibraltar is zeker een leuk uitstapje als je in Zuid-Spanje verblijft. Maar plan je trip met kinderen zorgvuldig.

Ga je alleen voor de aapjes? Prima, dan hoef je geen duurder kaartje voor het Nature Reserve te kopen. Meer dan een paar uur zal je verblijf dan niet duren.

Wil je wel (enkele van) de andere attracties zien? Reserveer dan een stuk meer tijd. Je kan er gerust een dag zoet zijn, al zullen de kinderen dat wel erg lang vinden.

Wat de apen betreft, de kinderen zullen die leuk vinden, maar ook eng. Hoeveel verschilt per kind (en ouder!). Zorg er in ieder geval voor dat je niets te eten bij je hebt. Wie ook zijn handen niet te diep in zijn zakken steekt zal dan geen last van de dieren hebben.


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)