Forteiland Pampus, avontuurlijk en educatief uitje met kinderen in het IJmeer

Door: Lisette Jursche

Forteiland Pampus is een bijzondere plek vol geschiedenis en avontuur, leuk voor volwassenen maar zeker ook voor kinderen. Lisette en haar gezin deden een dagtrip naar dit interessante eiland. Hier onder lees je haar ervaringen en tips.

Lisette en haar kinderen op Forteiland Pampus

Forteiland Pampus kun je bereiken per boot, vanaf Muiden. Alleen de boottocht al is leuk met het gezin. Je vaart langs het indrukwekkende Muiderslot het IJmeer op.

Wij ontdekten vervolgens met de kinderen het eiland Pampus door middel van een speurtocht, die soms door lange donkere tunnels voert. Op deze manier leren de kinderen spelenderwijs van alles over de geschiedenis van het eiland.

Je kunt er ook terecht voor een hapje en een drankje, en bij lekker weer duik je gewoon even het water in.

De geschiedenis van Forteiland Pampus: Off Grid

Overzichtsbord van het Forteiland Pampus

Ooit was Pampus de naam van een zandbank in de voormalige Zuiderzee, ten oosten van Amsterdam. Deze zandbank bezorgde zwaarbeladen schepen veel last.  

Het kwam vaak voor dat schepen voor Pampus lagen, ze moesten een tijd wachten voordat het vloed werd en ze Pampus konden passeren. Hier komt de uitdrukking "voor Pampus liggen" vandaan.

Het forteiland werd in 1887 aangelegd om te zorgen voor extra bescherming voor Amsterdam.  

Bijzonder voor die tijd, want het is één van de eerste door mensenhanden gebouwde eilanden ter wereld. Het eiland is al sinds zijn begin off-grid: niet verbonden met de wal voor stroom, water of gas.  

Midden op het eiland staat een historisch fort met maar liefst 75 kamers waar in de Eerste Wereldoorlog meer dan 200 soldaten woonden.  

Het fort is nooit in actieve strijd verwikkeld geweest. De opkomst van nieuwe militaire technologieën en strategieën zorgden ervoor dat het fort al snel nutteloos was. In de Tweede Wereldoorlog werd het eiland door de Duitsers bezet en aardig verwoest.

De boottocht naar Pampus

Tijdens de boottocht naar Pampus, vaar je langs het mooie Muiderslot

Onze reis naar Pampus begint met een boottocht van zo’n 20 minuten vanuit Muiden. De boot vertrekt elk uur, dus vergeet niet van tevoren even goed te checken hoe laat de boot vertrekt.

De gratis parkeerplaats waar wij parkeerden is zo'n 15 min lopen. Eenmaal bij de boot mag je kiezen, boven (buiten) of beneden (binnen) zitten. Wij kiezen voor boven, want het uitzicht is dan extra mooi en onderweg is er al veel te zien: we varen langs het Muiderslot en langs prachtige boten.

In de verte zien we Pampus al liggen. Een piepklein eilandje, met twee enorme grijze bulten erop. Die bulten zijn de ‘geschutskoepels’. Dat zijn gigantische ruimtes waar vroeger de kanonnen stonden.

Volg de route door het fort

Tijdens de route door het forteiland kom je allerlei interactieve installaties tegen

Aangekomen op het eiland kan je kiezen; het eiland op eigen houtje verkennen, een audiotour doen, mee met een gids of zelf een route/speurtocht volgen.

Wij kiezen eerst voor de route volgen. Bij het volgen van de route ‘het verhaal van pampus’ worden we verrast door boeiende info en leuke filmpjes.

We lopen door de gangen van het fort en in de verschillende kamers wordt met audiovisuele effecten en interactieve schermen de geschiedenis tot leven gebracht.

Ook zijn er tussendoor leuke games te spelen, geschikt voor kinderen vanaf ongeveer een jaar of 7. Hier heb je wel een sleutel voor nodig, die kan je voor €2 kopen bij het paviljoen. Wij kochten er 3, maar je kan maar één sleutel tegelijk gebruiken, dus dat was eigenlijk niet echt nodig. Wel een leuk souvenirtje voor thuis!

Lunchen en wat drinken op Pampus

Lekker lunchen bij het Paviljoen op Pampus. Hier kun je ook mooi buitenzitten bij lekker weer.

Na het volgen van de route nemen we even een pauze in het Paviljoen. Je kan er heerlijk lunchen of gaan voor een lekkere bio-koffie of een kopje Pampus kruidenthee uit eigen tuin.

Binnen is het erg knus, maar ook buiten op het terras met uitzicht op het IJmeer is het goed vertoeven.

We bestellen voor de kinderen een lunchbox; een trommeltje vol met lekkers zoals tomaatjes, komkommer, nootjes, crackers met dip en natuurlijk een snoepje.

Ook picknicken kan heel makkelijk bij Pampus, in het gras of op een bankje. Neem genoeg eten en drinken mee of je pinpas, want contant geld wordt niet geaccepteerd en je flesje water bijvullen is niet mogelijk op het eiland.

Leuke speurtocht met de kinderen

Ha! De letter U is gevonden!

Leuk om te doen met kinderen is de letterspeurtocht! Voor €2,50 koop je deze bij het Paviljoen.

Met een blacklight zaklamp gaan de kinderen op zoek naar letters op de muren in het fort. Je krijgt een blad mee waarop staat hoe je moet lopen en waar je moet zoeken.

De gevonden letters vul je hier ook in. Onze kinderen zijn erg gemotiveerd om alle letters te vinden.

Het leuke is dat je weer een heel ander gedeelte ziet en op plekjes komt waar je anders niet zo snel naar toe zal lopen.

We moeten bijvoorbeeld een donkere smalle gang door, wat heel spannend is. Als kinderen dit té spannend vinden kan je deze ook overslaan, maar wij houden wel van een beetje avontuur.  Na het vinden van alle letters leveren we de zaklamp weer in en krijgen we een windmolentje om zelf in elkaar te zetten.

De terugreis met de boot: check de tijden

Bedankt Pampus!

De boot gaat weer op vaste tijden terug, handig dus om van tevoren te bedenken wanneer je weer terug wilt. Als je dat, zoals wij, niet doet, heb je kans dat je een uur moet wachten.

Gelukkig is wachten op een eiland niet erg, genoeg te zien en te ontdekken tijdens een eilandexpeditie!

Het eiland biedt genoeg ruimte voor kinderen om te rennen, spelen en de natuur te ontdekken. 

Eenmaal op de boot geniet je nog één keer van het Muiderslot, de boten en het uitzicht. Nog even lekker met de wind door je haar, heerlijk!

We kijken terug op een leuk dagje uit en hebben weer veel geleerd over Nederland, oorlog voeren en geschiedenis.

We mochten Forteiland Pampus bezoeken op uitnodiging. Bedankt voor de gastvrijheid! 

Goed luisteren tijdens de opdrachten bij het verkennen van het forteiland
Spannende smalle tunnel, in het echt is het hier nog veel donkerder!
Ahoy maatje!

Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)