Europarcs IJsselmeer, Bungalowpark tussen het water en de geschiedenis van de Zuiderzee

Bij het mooie stadje Medemblik ligt Europarcs IJsselmeer, dat voorheen Bungalowpark Zuiderzee heette. Hier verblijf je aan het water en tussen leuke musea.

Zeb en Patrick bij de ingang van Bungalowpark Zuiderzee

In de voorjaarsvakantie van 2021 besloten we de Corona-beslommeringen te ontvluchten, door een midweekje naar Bungalowpark Zuiderzee te gaan. En wat een positieve verrassing stond ons te wachten!

Met een zwembad en restaurant die gesloten zijn, moet een vakantiepark het vooral van de ligging en andere activiteiten hebben. En dat is hier helemaal geweldig.

Met Medemblik op loopafstand, en ook Hoorn en Enkhuizen in de buurt is er genoeg te zien. Bovendien ligt het perfect voor een boottochtje, leuk voor jong en oud.

Later in 2021 is het vakantiepark overgenomen door Europarcs, en hernoemd naar Europarcs IJsselmeer. Maar aan de unieke ligging en faciliteiten op het park is niets veranderd. Sterker nog: Europarcs heeft het park opgenomen onder het speciale label Duinresorts!

Direct aan het water van polder en IJsselmeer

De jongens hebben pret op het terras aan het water bij Bungalowpark Zuiderzee

Europarcs IJsselmeer ligt binnen de dijk van het IJsselmeer. Maar wel aan het water van de polders van West-Friesland.

Als je de plattegrond van het vakantiepark bekijkt, dan zie je dat het in feite uit een aantal schiereilanden bestaat. Hierdoor ligt ieder huisje direct aan het water. Met eigen steiger voor een bootje of om aan te vissen.

Wandel je de dijk over dan kom je bij het IJsselmeer. Of eigenlijk bij de Vooroever, een natuur- en recreatiegebied aan het IJsselmeer. Hier vind je ook mooie strandjes en een strandpaviljoen. Een heerlijke plek in alle seizoenen.

Huur een bootje om de polders te ontdekken

Varen vanaf het park zo de polder in bij Medemblik

Je kan dus met je eigen bootje bij het vakantiepark komen (er is ook een boothelling als je je bootje met aanhanger meeneemt). Maar heb je die niet, dan kan je bij de receptie een sloepje huren.

Vanaf de receptie (of vanaf je eigen huisje) vaar je zo de polder in. Via de Kleine Vliet kom je op het meer de Grote Vliet. En van daaruit langs kleinere sloten langs recreatiegebied Egboetswater en diverse kleine dorpjes.

Vaar je vanaf het bungalowpark de andere kant op, dan kom je al snel in het stadje Medemblik. Als je niet door de sluizen gaat blijf je in de rustigere wateren, en kom je langs recreatiepark Klein Giethoorn en leuke dorpjes als Opperdoes.

De vakantiehuizen van Europarcs IJsselmeer

De huiskamer van een vakantiehuis met vernieuwd interieur.

Je hebt 4- en 6-persoons vakantiehuizen bij Europarcs IJsselmeer. En je kan kiezen voor een standaard, comfort of een huisje met sauna. Ze zijn bezig om deze te restylen, waardoor je nu ook de keuze hebt uit een huisje met nieuw interieur.

Daarnaast zijn ze hele mooie nieuwe 6- en 8-persoons watervilla's aan het bouwen. Natuurlijk allemaal aan het water met aanlegsteiger en ook in luxe uitvoeringen met sauna en wellness.

Er worden ook watervilla's gebouwd die geschikt zijn voor mindervaliden. De verwachting is dat de nieuwe watervilla's vanaf november open gaan. Je kan ze nu al voor deze datum boeken.

Een leuk zwembad

Zwembad van Bungalowpark Zuiderzee

Tijdens ons verblijf was het gesloten, maar Europarcs IJsselmeer heeft ook een leuk zwembad. Een verwarmd binnenzwembad, om precies te zijn.

Er is een 20 meter bad om baantjes te trekken, en een aangrenzend speel-gedeelte waar ook de grote glijbaan in uitkomt.

Daarnaast is er in kinderbad met 2 gedeelten: een deel van 15 cm diep met glijbaantje. En een deel van 40cm diep. Zo is er voor iedere leeftijd wat te vinden.

Speeltuintjes en sportvelden

Zeb in actie op de tennisbaan

Het vakantiepark is niet erg groot, en heeft dus wel veel water. Toch zijn er nog een paar speeltuintjes en sportvelden te vinden.

Bij het receptiegebouw en restaurant is een speeltoestel met schommels, klimtorentje en glijbaan. Niet zo groot, maar prima als het niet zo druk is.

Daarnaast liggen 2 tennisvelden. Die kunnen wel een beetje renovatie gebruiken, maar zijn prima voor een potje tennis met de kids. Daarachter ligt een lekker trapveldje met doeltjes.

Op een andere plek op het park is een speeltuintje met speeltoestel en een grote airtrampoline. Die laatste is een succes bij vrijwel alle kinderen.

Op loopafstand van Medemblik en Kasteel Radboud

Kasteel Radboud in Medemblik

Een grote attractie van Europarcs IJsselmeer is de nabijheid van Medemblik. Wat een leuk klein stadje is dat!

Je wandelt in een kwartiertje van het park naar Kasteel Radboud. Bij velen onbekend, maar dit was het eerste kasteel dat Floris V bouwde aan de Zuiderzee. Het heeft een mooie tentoonstelling over het leven in de Middeleeuwen, en een speurtocht voor de kids. In de vakanties zijn er meer activiteiten, zoals een roofvogelshow.

Wandel je door dan kom je langs de havens, een kinderboerderij en het koningin Emma park, met speeltuintjes en midgetgolf.

En dan wandel je de oude binnenstad in. Met mooie oude gebouwen uit de VOC tijd. Met leuke grachtjes en havens. En met leuke, beetje verborgen leuke speeltuintjes.

Stoomtram en Stoommuseum

Het Stoommuseum

En als klap op de vuurpijl is er het stationnetje van de Stoomtram. Die pendelt nog steeds tussen Hoorn en Medemblik, en dat is een absolute aanrader.

Bij de tussenliggende kleine stationnetjes kun je uitstappen, en bijvoorbeeld naar het Pannenkoekenstation van Opperdoes wandelen.

Je kan ook eerst de boot nemen naar Enkhuizen, dan de "gewone" trein naar Hoorn, en dan de stoomtram terug naar Medemblik. Wel even plannen hoe laat alles gaat.

Vinden de kinderen de stoomtrein interessant? Dan moet je ook een kijkje nemen bij het Stoommachine museum. Die ligt bij het Stoomgemaal naast het bungalowpark. Mooi om de machines aan het werk te zien.


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)