De Egeïsche kust met kinderen, Turkije met Griekse roots

De Egeïsche kust vind je helemaal in het westen van Turkije, Hier kan je met de kinderen genieten van stranden en aquaparken. Maar ook van mooie natuur, en oude Griekse tempels en dorpjes.

Een helderblauwe baai bij Bodrum

De Egeïsche kust van Turkije kent namelijk veel invloeden uit het nabije Griekenland. De oude Grieken, maar ook de Romeinen hadden hier steden en tempels, waar de restanten nog van te zien zijn.

Leuk dus voor gezinnen die van cultuur en geschiedenis houden. Maar ook de zon- en natuurliefhebbers komen hier aan hun trekken. Met mooie badplaatsen als Bodrum en Kuşadası, en natuurgebieden als het Bafa-meer en Büyük Menderes Delta Nationaal Park.

De Egeïsche kust die we hier behandelen loopt van Izmir in het Noorden tot aan Bodrum in het Zuiden. Je vliegt vaak op het vliegveld Milas-Bodrum of Izmir Adnan Menderes.

Op deze pagina nemen we de excursies en bezienswaardigheden aan de Egeïsche Kust die leuk zijn voor kinderen (en ouders natuurlijk) onder de loep! Of klik direct door naar de kindvriendelijke hotels in één van de twee grote badplaatsen aan de Egeïsche kust:

Bodrum: bewonder oude ruïnes

Bodrum ligt in het zuiden van de Egeïsche kust. Het is een populaire badplaats en vakantiebestemming en dat is niet zonder reden! Naast de leuke strandjes en mooie baaien onder de zon, heeft deze plaats nog veel meer te bieden.

Bodrum heette in de oudheid Halicarnassus, en was een belangrijke stad. Het mausoleum van Halicarnassus was vroeger één van de wereldwonderen. 

De kruisridders hebben de stenen van het 45 meter hoge mausoleum gebruikt om het Petrusburcht te versterken. Daardoor zijn tegenwoordig alleen het fundament en de trap naar de graftombes nog te bezichtigen. Maar door de modellen en tekeningen kun je nog wel zien hoe dit mausoleum er vroeger uitgezien heeft.

De Petrusburcht, die deels dus is opgebouwd met stenen en blokken marmer van het mausoleum, is ook een bezoek waard. In de burcht is tegenwoordig een museum over onderwaterarcheologie gevestigd.

Nog niet genoeg van de oudheid gezien? Dan is er ook nog het oude amfitheater in Bodrum!

Voel de adrenaline stromen in Bodrum!

Een gedeelte van het Pirates Inn Cactus Aquapark, met de spannende anaconda glijbaan!

Genoeg cultuur gezien? Tijd voor wat adrenaline! 

In Bodrum zijn verschillende waterparken te vinden. Ga bijvoorbeeld naar Pirates Inn Cactus Aquapark. Dit aquapark is helemaal in piratenstijl gebouwd. En een ritje in de 135 meter lange anaconda-glijbaan, welk kind wil dat nou niet?!

Als je pubers dan nog niet genoeg adrenaline door hun bloed hebben stromen, kunnen jullie ook nog gaan paragliden of parasailen! Doe je het liever rustig aan? Dat kan ook, geniet van de natuur tijdens een boottocht!

Die boottocht kun je bijvoorbeeld ook maken richting Kos. Het is ongeveer een uur varen, dus je kunt zeker een dagje dit Griekse eiland verkennen. Vergeet je paspoort niet! :)

Ontdek het Bafa-meer

Het diepe Bafa-meer is een door vogels druk bezocht reservaat.

Het Bafa-meer is een natuurpark tussen Bodrum en Kuşadası. Vroeger was het een deel van de Egeïsche Zee, maar door het dichtslibben van de rivier de Menderes is het een zoetwatermeer geworden.

In het meer liggen verschillende kleine eilandjes waar je de restanten van kloosters en een Byzantijns kasteel kunt bewonderen. Vogelliefhebbers zullen zeker een bezoek aan het meer willen brengen: er leven namelijk meer dan 200 vogelsoorten! 

Aan het meer ligt het dorp Kapakiri. Dit dorp is gebouwd op de resten van de stad Herakleia. Je kunt hier de ruïnes van het theater, de tempel van Athene en de sarcofagen bekijken. Vanuit het dorp heb je ook een prachtig uitzicht over het meer.

Ga op Jeepsafari in het Büyük Menderes Delta NP

Op zo'n 30 kilometer onder Kusadasi ligt dit nationale park. Het bestaat uit de grote delta van de Büyük Menderes rivier en het schiereiland Dilek.

En het eiland aan de overkant? Dat is het Griekse eiland Samos! De Egeïsche Zee is hier met 1,6 kilometer op haar smalst, dus je kunt het goed zien liggen. 

Je kunt hier bijvoorbeeld op jeepsafari of het park te voet verkennen. Met kinderen is vooral de jeepsafari een leuk uitje! Daarna is het heerlijk toeven op het prachtige kiezelstrand.

De grot waarin, volgens de legendes, Zeus een bad zou hebben genomen in het verfrissende blauwe water

Onderweg kun je genieten van de grotten, kliffen, bergen en valleien die het nationaal park kent. De bekendste grot is de grot van Zeus. Hij zou hier volgens legendes een bad genomen hebben. Mooi om te zien en lekker om zelf ook even af te koelen!

Tijdens jullie tocht kunnen jullie honderden vogelsoorten tegenkomen, of misschien zien jullie wel wilde zwijnen, een lynx, jakhals of hyena! 

Ook de delta van de rivier de Büyük Menderes is leuk om te verkennen. Misschien per kano? Onderweg zijn leuke plekjes om met het gezin te picknicken. 

Ontdek veelzijdig Kuşadası

Kuşadası is de tweede grote badplaats aan de Egeïsche kust, precies tussen Bodrum en Izmir. Met mooie stranden, maar ook leuke bezienswaardigheden.

Een bekende plek in de stad is het zogenaamde Duiveneiland. Tegenwoordig is het niet ècht een eiland meer, want het ligt met een pier verbonden aan het vasteland. Maar dat mag de pret niet drukken!

De naam dankt dit eilandje aan de vele vogels die hier in de winter komen. Op het eiland staat een fort dat vroeger de stad moest beschermen tegen aanvallen van piraten. Daarom wordt het ook wel het piratenkasteel genoemd. Daar willen de kids vast een kijkje nemen!

Een klein stukje verderop staat de caravanserai van Kuşadası. Hier konden vroeger rondtrekkende karavanen van bijvoorbeeld handelaars verblijven. Tegenwoordig zijn er een paar winkeltjes gevestigd en worden hier Turkse avonden met muziek en lekker eten gehouden. 

Superleuke waterparken in Kuşadası

Een gedeelte van het waterwalhalla Aqua Fantasy

Als jullie in het piratenthema willen blijven, is het een leuk idee om naar het Tortuga Pirate Island waterpark te gaan. Hier vind je ruim 20.000 vierkante meter aan waterpret.

Natuurlijk ontbreken zwembaden en allerlei glijbanen hier niet. Ook is een een uitgebreid wipe-out track.

Nog groter is het Aqua Fantasy waterpark. Dit is maar liefst 60.000 vierkante meter telt 31 glijbanen. In de snelste bereik je een snelheid van 80 kilometer per uur, wooow! Hier hebben je kinderen het nog weken over! 

Met het hele gezin van de lange glijbaan!

Adaland is nog een groot aquapark in Kuşadası. Je vindt er zwembaden en heel veel glijbanen. Zelfs eentje van ruim 400 meter waar je met het hele gezin (tot zes personen) in een bootje vanaf kan! 

Ook is er natuurlijk een lazy river, golfslagbad en kun je er surfen en raften. Aan de kleine kinderen is ook gedacht: zij hebben hun eigen, ondiepe zwembad met glijbanen en andere speeltoestellen. 

Bij Adaland hoort ook een dolfijnenpark. Hier kun je een apart of combinatie-ticket voor aanschaffen. Hier kun je zwemmen met dolfijnen, kooiduiken tussen de haaien, snorkelen tussen de tropische vissen of kijken naar de dolfijnen- en zeehondenshows. Uiteraard kun je alle vissen ook vanaf een afstandje bewonderen. 

Waan je in het oude Griekenland in Ephesus

Sabine bij de indrukwekkende bibliotheek van Celsus in Efese

Ephesus, ook wel bekend als Efes of Efese was een grote haven- en handelstad in de oudheid. Het ligt boven de stad Kuşadası bij Selcuk. Efese was, op Rome na, de grootste van het Romeinse Rijk!

De haven is in de loop der tijd verzand en daarna is de stad verlaten. Er zijn nog veel restanten over, dus in Efese kun je een goede indruk krijgen van een grote Romeinse stad. 

Bekijk er de Romeinse baden, een enorm theater dat plek bood aan maar liefst 24.000 mensen, de restanten van de tempel van Artemis of Hadrianus of de bibliotheek van Celsus. In Efese staat ook het vermeende huis van Maria, een belangrijk heiligdom in verschillende religies. 

Proef de Griekse sfeer in Sirince

Steile straatjes in het mooie dorp Sirince

Ook een bezoek waard is het dorp Sirince, wat 'mooi of charmant' in het Turks betekent en iets verder landinwaarts ligt. En die naam? Die heeft het plaatsje niet voor niks gekregen!

De Grieken die hier woonden werden na de onafhankelijkheidsoorlog van Turkije in de jaren 1920 uitgewisseld met de Turken die in Griekenland woonden. De typische Griekse huizen zijn hier nog wel te bewonderen, net als de oude grieks-orthodoxe kerkjes.

Je kunt het dorp bijna niet verlaten zonder geproefd te hebben van de fruitwijnen en olijfolie die gemaakt worden met de oogst uit de omliggende boomgaarden.

Breng een bezoek aan de dierentuin in Izmir

Superleuk! De ringstaartmaki's voeren in de dierentuin van Izmir

Izmir ligt noordelijk aan de Egeïsche kust. De meeste kinderen zullen heel blij worden van een bezoekje aan de dierentuin in Izmir! Leeuwen en tijgers, reptielen, roofvogels, een apeneiland, maar ook een kinderboerderij: hier vind je het allemaal. 

De dierentuin is elke dag van het jaar open en de entree is vergeleken met Nederland een stuk goedkoper.

Er zijn niet heel veel schaduwplekken in het park te vinden, dus als je met jonge kinderen gaat, zou ik je aanraden al 's ochtends vroeg aan jullie tripje te beginnen.

Leuke musea in Izmir

Het ouderwetse benzinestation in het KEY Museum bij Izmir

Als er in het gezin liefhebbers zijn van auto's, oldtimers of motoren, dan is het KEY Museum, ten zuidoosten van Izmir, een must! Dit mooie museum neemt je mee door de geschiedenis, maar heeft ook snelle sportauto's, modelauto's en vervoersmiddelen uit films staan. 

Ook leuk zijn het ouderwetse benzinestation en de bijzondere schaakspelen die je kunt bewonderen in dit museum. 

Als je meer van geschiedenis houdt, wil je misschien het huis waar Atatürk verbleef als hij in Izmir was bezoeken. Dit vind je in de stad zelf en je leert er meer over het ontstaan van het moderne Turkije en de betekenis van Atatürk daarin.


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)