De grootste pret tijdens een dagje Dolfinarium 

In het Dolfinarium Harderwijk ontmoet je dolfijnen, zeehonden en andere zeedieren, Wij bezochten het dolfinarium en mochten een kijkje achter de schermen nemen. 


Hier staan wij bij de ingang van Dolfinarium

Het Dolfinarium Harderwijk is het grootste zeezoogdierenpark van Europa. Het ligt aan de oevers van het Veluwemeer vlakbij het gezellige centrum van Harderwijk.

De dolfijnen in Harderwijk leven in een groot meer, de OdieZee. Hier hebben ze alle ruimte om te zwemmen en te spelen. Daarnaast zijn er diverse andere verblijven voor andere dieren zoals zeeleeuwen, walrussen en zeehonden.

Op verschillende plekken worden er shows gegeven, met verschillende dieren in de hoofdrol. Wij mochten ook een kijkje nemen achter de schermen van de dolfijnenshow, en even met ze spelen.

Maar we begonnen met...

Een kijkje onder de OdieZee

Zeb en Tycho kijken naar de dolfijnen bij het restaurant

Eenmaal bij de ingang worden we welkom geheten en gaan we voor een bakkie naar het Onder Odiezee café. Hier zit je aan tafel vlak bij de grote glazen wand waarachter de dolfijnen in de Odiezee zwemmen: de grote Dolfijnendelta van het Dolfinarium.

Al snel trokken de dolfijnen onze aandacht. Zeb ging bij de glazen wand zitten en verwonderde zich erover hoe dichtbij de dieren komen.

Schijn kan bedriegen, maar het leek erop dat de dolfijnen ook meer naar het glas toekwamen als er iemand zat. Het is hoe dan ook een top-attractie voor alle kinderen om de dieren zo te kunnen zien.

We krijgen nog een uitleg van een dolfijnen-verzorgster over de dieren. En dan gaan we snel het park in.

Van show naar show, te beginnen bij de zeehonden

Kijken naar de show buiten in Dolfinarium

Bij de ingang van het Dolfinarium hadden we een plattegrond gekregen, inclusief de tijdstippen van de verschillende shows en voorstellingen. We hoefden ons geen moment te vervelen, er was bijna op ieder moment iets bezig.

We gingen eerst naar de zeehonden. Er zijn twee soorten, de grijze en de gewone. Tijdens de voorstelling werd uitgelegd hoe de dieren dagelijks getraind en gecontroleerd worden.

Dat ging tijdens het voeren, waarbij de dieren beloond worden als de verzorgers ze mogen onderzoeken. Eigenlijk doen wij mensen dat niet anders als onze kinderen naar de dokter moeten.

De zeehonden lieten ook nog even zien hoe goed ze kunnen zwemmen. Een heel verschil met het onhandige hobbelen wat ze op het land doen.

Zeeleeuwen show

De Zeeleeuwen show kijken!

We liepen snel door naar de zeeleeuwen show die bijna ging beginnen. Hoewel deze dieren veel op zeehonden lijken, is er een heel verschil. Zeeleeuwen blijken zich ook op het land redelijk snel te kunnen verplaatsen, wat ze in de show veelvuldig lieten zien.

In de show werd een verhaal verteld over een schipbreukeling op een schateiland, en een gouden amulet. Maar eigenlijk deed dat verhaal er niet zoveel toe. Het was vooral leuk vanwege de gedragingen van de ondeugende zeeleeuwen.

Opvallend is dat er 2 zeeleeuwen echt aan de show meededen. De derde, een kleintje, zwemt en rent er soms achteraan, maar deed niet echt mee. Waarschijnlijk wende deze zo een beetje aan de show, en mag hij later een keer echt meedoen.

Haaien en roggen aaien

De roggen aaien in het dolfinarium

Na de show konden we meteen door naar het roggenrif. Hier zagen we kleine haaien, roggen en platvissen in een grote ondiepe bak.

Kinderen (en volwassenen) mogen deze dieren in de grote bak aaien. Een beetje onwennig probeerde Tycho dat, en al snel werd hij enthousiast.

De dieren voelden allemaal een beetje anders aan. Sommige glad, anderen bobbelig, en weer anderen net als schuurpapier. Leuk om te ervaren.

Toen kwam de verzorger uitleg geven. Maar eigenlijk hadden we daar weinig aandacht voor. We hadden namelijk een schelp met voer gekocht om de dieren zelf te voeren. Leuk om de dieren te zien smullen van de stukjes vis en garnalen.

De grote dolfijnenshow

Een mooie close-up foto van een dolfijn!

En toen was het alweer tijd om naar de grote dolfijnenshow te gaan. Deze vond plaats in de grote koepel DolfijndoMijn.

Deze show was een combinatie van filmbeelden op de grote schermen, met het tonen van de kunsten van de dolfijnen en hun trainers.

Op de beelden waren verschillende delen van de wereld te zien. Met bijbehorende attributen voor de dolfijnen. Zo zagen we mooie Chinese tempels terwijl de dolfijnen spelen met grote lichtgevende rode ballen.

Maar het ging toch vooral om de mooie sprongen die de dolfijnen maken. En helemaal spectaculair was het als de trainers voortgeduwd werden door de dolfijnen.

Pret samen met de dolfijnen

Kinderen hebben de grootste pret met de Dolfijn!

Na een heerlijke lunch in restaurant de Dagenraad volgde voor ons het hoogtepunt van de dag: we mochten met de dolfijnen spelen! We werden naar het DolfijndoMijn gebracht, daar waren de deuren speciaal voor ons open gedaan.

We kregen uitleg van de trainers. Er werden verschillende voorwerpen in het water gegooid, die de dolfijnen terug kwamen brengen. Als we in onze handen klapten gooide ze de voorwerpen weer terug naar ons toe.

Al snel hadden we dolle pret met de dolfijnen. En zij ook met ons. Het was duidelijk dat ze nergens toe gedwongen worden, sommige dolfijnen kozen ervoor om zelf met de attributen te spelen in het grote bassin.

Tussendoor werden de dieren gevoerd met visjes, gelatine en ijsklontjes. Hier smulden ze van, maar dan gingen ze snel weer door met spelen.

Helaas was het speelkwartier weer snel voorbij. De trainers gingen zich weer voorbereiden op de volgende show, en wij gingen weer naar buiten.

Walrussen show

De walrus ligt klaar met zijn bal

Er was nog één show die we graag wilden zien, en dat is die van de walrussen. Eén van deze grote reuzen lag al klaar met een bal onder zijn arm. 'Zullen we spelen?'

In de show mochten een paar kinderen vooraan zitten op het VIP bankje. Wel met een groot zeil over hen heen, want juist hier werd je door de grote dieren nat gespetterd, tot grote hilariteit van de kinderen.

De 4 grote walrussen deden nog wat andere trucjes, terwijl we ook uitleg kregen over de dieren. De vriendelijke reuzen vonden het allemaal prima. Na de show schuifelden ze weer rustig het water in.

Laatste rondje voordat we gaan

De kinderen zijn aan het spelen met hun nieuwe vriendjes

Na de walrussenshow hadden onze kinderen wat vriendjes gemaakt en verdwenen ze met elkaar naar de grote speeltuin. Dat gaf ons de gelegenheid om nog even rustig rond te wandelen.

We wandelden langs het zeehondenzand, en liepen door de bosjes. Dit bleek uit te komen op het strand van het Veluwemeer. Bij mooi weer een leuk plekje om even te relaxen.

Maar wij gingen snel weer terug om rond de DolfijnenDelta te wandelen (of is het nou de Odiezee?). In dit grote leefgebied van de dolfijnen zagen we de dieren rustig rondzwemmen.

Uiteraard hebben we de discussies over dolfijnen in gevangenschap gevolgd. Maar wij hadden tijdens ons dagje dolfinarium op geen enkel moment de indruk dat de dieren in Dolfinarium lijden. Ook de dolfijnen die meededen aan de shows maakten geen depressieve indruk. Sterker nog, we hebben gezien dat ze zelf ook van het spelen genieten. 

Natuurlijk is het vangen van dieren om ze in gevangenschap te laten leven niet meer van deze tijd. Maar dieren die al meerdere generaties zo leven gaan het niet beter hebben als ze zouden worden vrijgelaten.

Wat ons betreft zijn de dierentuinen en het Dolfinarium op de goede weg om de dieren een zo goed mogelijk leven te bieden. En de bezoekers daarbij een kijkje te geven in de natuur van deze bijzondere dieren. Wij hebben ervan genoten!

Klik hier voor meer informatie over Dolfinarium!

Zeb en Tycho samen met de mascotte van Dolfinarium

Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)