Djurs Sommerland, meer dan een pretpark in de neus van Denemarken

In de neus van Jutland in Denemarken ligt een super leuk pretpark: Djurs Sommerland. Het is een ander soort pretpark dan wat wij gewend zijn..

Even poseren voor de plattegrond van Djurs Sommerland

Uiteraard hebben Zeb en Tycho al snel bedongen dat we Denemarken niet kunnen verlaten zonder een bezoek aan Legoland. Maar als ze horen dat er nòg een pretpark is waar we naar toe kunnen, zijn ze snel enthousiast.

Djurs Sommerland ligt bij Nimtofte, zo ongeveer in het midden van het schiereiland Djursland, de neus in het Oosten van Jutland. Net wat verder van Nederland dan Legoland, waardoor hier maar weinig Nederlanders komen. Maar dat is volledig onterecht.

Wij rijden er in een half uurtje naartoe vanaf ons vakantiehuis bij Ebeltoft. Bij de ingang is het opvallend rustig. Het blijkt dat de Deense scholen allemaal begin augustus alweer begonnen zijn. Alle ruimte voor ons dus. Laat de pret beginnen!

Schommelschip en Thors hamer bij de Vikingen

Patrick en de jongens in het karretje van Tors Hamer

Bij binnenkomst komen we al snel bij een treinstation aan. Een ritje met de trein is altijd favoriet bij onze jongens. En zo krijgen we direct een overzicht van het pretpark.

Als we bij het Viking-deel aankomen stappen we uit. Hier staat de achtbaan Thors Hamer. In een karretje voor 4 personen razen we in rondjes en over heuveltjes, in een decor van de Viking-goden. Super tof, en dus maken we meerdere ritjes.

In dit deel van het park maken we ook een ritje in een leuk schommelschip, een toren waar je jezelf omhoog trekt, en een skelterbaan. De bootjes laten we links liggen, want we hebben nog meer te doen!

Een vreemde boottocht door de Afrikaanse jungle

Waterskiënde aap in de Afrikaanse jungle

We lopen door naar het Afrikaanse deel. Hier stappen we wel in de bootjes, die ons door de Afrikaanse jungle varen.

Wat een vreemd boottochtje is dit. Blijkbaar is het Afrikaanse dorp overgenomen door de apen. Die hebben Europese ontdekkingsreizigers gevangen genomen. En ze racen over het water, voortgetrokken door een krokodil.

Er wordt ook nog wat gespetterd, maar tot opluchting van Tycho worden we niet echt nat.

In het Afrika-deel bevindt zich ook een Tarzan-speeltuin. Daar leven de jongens zich even helemaal uit met klimmen en klauteren.

Een compleet zwemparadijs

Zeb en Tycho bij de grote waterspeeltuin in Djurs Sommerland

Djurs Sommerland heeft ook nog een heus zwemparadijs. In de buitenlucht wel te verstaan, maar bij goed weer is het zeker aan te raden. Ook een goede reden om een 2-daagse pas aan te schaffen.

Wij treffen het met het weer, en dus willen we “Vandland” (Waterland in het Deens) wel proberen.

Na een duik in het “gewone” zwembad gaan we snel naar de eerste set glijbanen. 4 lange naast elkaar, met een aantal hobbels. Niet heel bijzonder, wel heel leuk.

De Duo-banden glijbaan laten we links liggen. Daarbij raas je van grote hoogte naar beneden, om in een soort grote goot nog een aantal keer heen en weer te glijden. Nog net te uitdagend voor onze jongens.

Snel naar de grote waterspeeltuin. Deze zie je in steeds meer waterparadijzen. Erg leuk om in te spelen, te glijden, je nat te laten spetteren door de enorme emmer, en nog veel meer.

Prachtige bandenglijbaan in het Waterland bij Djurs Sommerland

De tweede set glijbanen bestaat uit 4 buizen. De één wat sneller dan de ander. En 2 zijn er dicht en donker, de andere 2 open.

De laatste set glijbanen liggen in een mooi decor. Hier glij je win éénpersoons-banden naar beneden. Je glijdt door een lang parcours, en eindigt in een mooi zwembad. Er is hier ook nog een gesloten buis om door te glijden, maar die is nog een beetje te spannend voor ons.

We vermaken ons prima in al deze baden. Maar na ruim een uur gaan we toch weer snel richting de achtbanen in het pretpark!

Onze topper: Juvelen in Mexico

De mannen worden gelanceerd in de achtbaan Juvelen

We komen in het Mexicaanse deel van het park. En hier zien we de achtbaan die we van de folder kennen: Juvelen!

Hier zit je in een soort quad, met de handen aan het stuur. Het is een superlange achtbaan, die uniek is omdat je er halverwege opnieuw in wordt gelanceerd!

Maar voor de eerste lancering rijden we een deel in waar een aantal duistere figuren iets zeggen (in het Deens), en dan 3 keer met hun staf op de grond stampen voor we vertrekken. Dit vinden Zeb en Tycho helemaal geweldig, en we komen dan ook enkele keren terug voor deze achtbaan.

Als we aan het eind van de dag hier weer komen, gaan Zeb en Tycho ook nog even in de Solguden (zonnegod). Hier draai je rondjes waarbij je zelf bepaalt of je omhoog of omlaag gaat. Waarbij je wel de waterstralen dient te ontwijken.

Boerderijland voor de kleintjes

We staan klaar voor de achtbaan in Boerderijland

We komen ook nog even langs het nieuwe gedeelte Bondegardsland, oftewel boerderijland.

Dit is vooral leuk voor kleine kinderen, met diverse leerzame en lollige attracties zoals de milkshaker en de tractors.

Wij willen vooral wel even in de grappige achtbaan. Voorop staan hier een paar kippen, achtervolgd door een vos.

De achtbaan gaat niet erg hard, maar is wel leuk voor jong en oud.

Splash en hoge achtbaan bij de Piraten

De snelle en hoge piratenachtbaan

Dan komen we in het Piraten-deel, bij het Skatteøen (Schateiland). Een bootje dat na een ritje een grote Splash in het water maakt.

Tycho wil niet nat worden, en dus ga ik samen met Zeb in de rij. Maar dit valt wel tegen. Voor het eerst duurt het wachten wel heel erg lang. Het in- en uitstappen doen ze ook erg onhandig en traag, ja dan duurt het even.

De rit zelf is ook niet erg spectaculair, dus deze doen we maar één keer.

Bij de Piraten-achtbaan heeft Tycho weer pech. Hij is nog te klein zodat alleen Zeb met zijn vader er in gaat. Dit is de heftigste achtbaan in het park. Hij gaat niet over de kop, maar is wel heel snel met vele scherpe bochten.

Gelukkig voor Tycho is er ook nog een vrije val attractie. Hier hang je aan een groot zwaard, dat bovendien heen en weer gaat, erg leuk.

Western stadje om te spelen

Een leuk western stadje om in te spelen

Als laatste bezoeken we nog het Western stadje. Hier geen wilde achtbaan, maar wel een draaimolen, goud zoeken, en andere kleinere attracties.

Bovendien is hier een speeltuin in western stijl, waar onze jongens zich op uitleven.

Ondertussen nemen wij een lekker drankje bij de Western saloon. Dit is één van de horeca-gelegenheden in het park. Naast snel voer, kun je kiezen uit uitgebreide buffetten, maar zijn er ook broodjes en fruit te koop.

Picknicken, en nog meer spelen

Nog effe lekker trampoline springen

Wat ook bijzonder is aan Djurs Sommerland, is de enorme ruimte en mogelijkheid om te picknicken. Waar het bij de meeste pretparken niet toegestaan is om meegebracht eten en drinken te nuttigen, is dat hier geen enkel probleem.

Op de grote grasvelden staan dan ook vele picknicktafels. En mensen nemen ook kleden mee om even lekker te liggen in het gras.

Rondom is er nooit een speeltuin ver weg. Er staan ook veel trampolines, een bak om grote bellen te blazen, en een toren om op te klimmen en vervolgens weer af te glijden.

En dan hebben we eigenlijk nog niet eens alles gezien of gedaan. Eén dag is eigenlijk veel te kort, zeker als je ook nog gezwommen hebt.

Kortom: Djurs Sommerland is met stip binnengekomen in de pretpark-top 10 van Zeb en Tycho. En van ons eigenlijk ook.


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)