Alpaca-tastische activiteiten voor het hele gezin op De Alpacaboerderij

It’s so fluffy! Dat valt niet te ontkennen. Alpaca's zijn wollig, superschattig en ook erg zachtaardig. Op De Alpacaboerderij van de gastvrije John en Hanneke kan je van heel erg dichtbij kennismaken met, en alles leren over, de alpaca.

Samen met de alpaca op de Alpacaboerderij

Wist jij bijvoorbeeld dat alpaca’s eigenlijk hele lieve en veelzijdige dieren zijn? Naast dat er van alles gemaakt wordt van hun wol kan je ze ook hele leuke kunstjes leren, zoals liggen en kusjes geven.

De alpaca komt van oorsprong uit Peru, maar gelukkig kan je ze ook stukken dichter bij huis ontmoeten. Je vindt De Alpacaboerderij net over de grens bij Valkenswaard, in Kaulille, een dorpje in de Belgische provincie Limburg, een deelgemeente van Bocholt.

Op De Alpacaboerderij worden allerlei activiteiten aangeboden voor gezinnen met en rondom de alpaca. Je kinderen zullen het fantastisch vinden!

En krijg je nu echt geen genoeg van al die alpaca’s? Dan blijf je er toch gewoon gezellig
logeren? Dit kan in één van de 3 knusse, volledig uitgeruste appartementen.

Van stage tot een succesvolle activiteitenboerderij

De eigenaars John en Hanneke tussen de Alpaca's

Ooit begon voor John de liefde voor alpaca's tijdens een stage in Australië. Nog voordat hij zijn opleiding aan de hogere landbouwschool had afgerond, was hij al druk met het vormgeven van zijn alpaca-bedrijf.

De alpaca-fokkerij bestaat al sinds 1999 en sinds 2002 is de boerderij in Kaulille gestart.

Destijds waren alpaca's nog redelijk onbekende dieren in de Benelux. John en Hanneke hadden dus wel verwacht dat het erg interessant zou zijn voor veel mensen om eens een kijkje te komen nemen op de boerderij.

Hier is dus slim op ingespeeld door de boerderij gelijk mooi in te richten. Samen met hun team delen deze twee enthousiaste alpaca-fokkers graag hun passie met hun bezoekers.

Het was leuk hé, bij de lama’s!

Bij de Lama's maken de jongens het hok schoon

Fout! Een alpaca is geen lama. Wel is het familie van de lama. Maar een alpaca is kleiner en wolliger.

Toch krijgen John en Hanneke vaak te horen dat die lama’s zo leuk zijn. Om het verschil aan te tonen tussen de lama en de alpaca hebben zij daarom onlangs 5 lama’s gekocht. Iedereen kan nu mooi het verschil zien tussen de alpaca en de lama.

Alpaca's zijn heel nieuwsgierige dieren. Dat merk je gelijk wanneer je de stal in loopt. Ze houden je nauwlettend in de gaten, de meesten komen graag even snuffelen en ze vinden vooral kinderen heel erg interessant.

AlpActiviteiten, de keuze is reuze!

Air trampoline op de Alpacaboerderij

De activiteiten die De Alpacaboerderij aanbiedt zijn uniek, interactief en zeer zeker geschikt voor kinderen. Heb je wel eens gehoord van AlpacAgility? Of heb jij wel eens gewandeld met een alpaca?

Misschien wil je liever een (junior) cursus Alpacaboer volgen, of een kinderfeestje vieren tussen de alpaca’s. Het kan hier allemaal op De Alpacaboerderij!

Ook biedt De Alpacaboerderij een supergaaf Kids-Alpaca-Weekend aan. Dat is een weekend waarin je met het hele gezin jezelf onderdompelt in de zachte, wollige wereld van de alpaca. Je geniet van een 3 daags verblijf in één van de appartementen boven de alpaca-stal.

De boer op

Boer John stelt de kinderen voor aan de alpaca's

Bij aankomst op De Alpacaboerderij word je hartelijk ontvangen door John, Hanneke of één van hun medewerkers. Deze neemt je mee voor een speciale kinderrondleiding. Tijdens deze rondleiding van ongeveer een half uurtje krijg je een introductie over de alpaca, hoe je deze het beste kan benaderen en hoe juist niet.

Daarna wordt er een alpaca uit de stal gehaald en mogen de kinderen contact maken met de alpaca en hem aaien en voelen. Zo zacht, dat had je waarschijnlijk nooit verwacht. Ook mag je de alpaca zelfs wat brokjes voeren en, als je durft, een stukje met hem wandelen.

Tijdens deze rondleiding vertelt de gids van alles over de desbetreffende alpaca. Zo hoor je leuke weetjes of speciale eigenschappen die het dier heeft.

Filmster alert!!

Een kusje van een Alpaca Lowieke

Wie weet krijg je wel een dikke kus van alpaca Lowieke, die een echte filmster is en kunstjes kan.

Zo kan hij dus kusjes geven en liggen op commando.

Lowieke speelt onder andere in een Belgische bioscoopfilm. Hij heeft zoveel fans dat hij zelfs zijn eigen instagram pagina heeft.

Lowieke heeft wel een beetje sterallures en kan heerlijk eigenwijs zijn.

Vergeet de wekker niet te zetten!

De jongens zijn druk met vers stro in de stal te gooien

In de ochtend mag je vroeg uit de veren voor een stevig ontbijt. Beneden in de stal
staan zo'n 70 rammelende maagjes die ook dolgraag een ontbijtje willen krijgen.

Samen met de boer gaan de kinderen de alpaca's hooi en brokjes voeren en de stallen voorzien van een vers laagje stro.

In de zomer behoort ook het binnen en buiten zetten van de alpaca's tot een van de belangrijkste taken van de junior alpaca-boer.

Naast de alpaca's zijn er ook nog een aantal schapen, geiten en kippen. Ook deze worden niet vergeten tijdens de voerderronde. Wie weet vind je in het kippenhok zelfs nog een lekker vers gelegd eitje!

Als een VIP chillen in de skybox

Mooi uitzicht vanuit de skybox

Na het harde werken kan je even bijkomen en chillen in de skybox die tegenover de
appartementen ligt.

Vanuit de skybox kan je de hele stal overzien. Zo geniet je van de tevreden, op het hooi knabbelende, alpaca’s.

De skybox is de algemene ruimte die je mag gebruiken tijdens je verblijf, je kan er ook wat drinken, een boek lezen of een spelletje doen.

Wandelen of Behendigheid

Met de alpaca het behendigheidparcours afleggen

In de middag moeten de alpaca's in actie komen. Tijdens het kids weekend kan er gekozen worden voor een wandeling met de alpaca's of de AlpacAgility.

De AlpacAgilty is een hele leuke actieve en een ietwat competitieve activiteit waarin je echt moet samenwerken met je alpaca.

Je legt namelijk met de alpaca aan de hand een behendigheidsparcours af. Samen door het tunneltje, over de balkjes en door de slalom. Pas op dat de balletjes niet van de
pionnen vallen, want de strenge jury ziet alles en noteert heel precies de punten per
onderdeel.

Het gaat de jongens goed af het parcours afleggen met de alpaca

Heeft iedereen zijn parcours gelopen met de alpaca? Dan is het afwachten wie de meeste punten heeft en er met de oorkonde en de eeuwige roem vandoor gaat!

Om de zenuwen tot het moment van de waarheid even te laten bezinken kan er buiten heerlijk gesprongen worden op het springkussen.

Wij logeerden hier in de winter waardoor de activiteit boerengolf verviel. Maar in de zomer is dat ook een vast onderdeel van dit arrangement. Krijg jij met je klompclub de bal zo soepel mogelijk de holes in?

Hard werken wordt beloond op De Alpacaboerderij

Trots op zijn diploma

De volgende ochtend mogen de kinderen opnieuw de boer helpen in de stal.

Waarschijnlijk weten ze nog precies wat ze moeten doen en gaat het werk bijna vanzelf.

Natuurlijk wordt het harde werken in de stal beloond.

Wanneer de kinderen goed hun best doen en alles weten van de alpaca’s krijgen ze het felbegeerde diploma ‘junior alpaca boer’ mee naar huis.

Knus en ruim appartement met fijne bedden.

De woonkamer van appartement Peru

Toen wij logeerden op De Alpacaboerderij sliepen we in appartement Peru. Dit is een ruim maar knus appartement dat van alle gemakken voorzien is.

De mooie compleet ingerichte keuken is voorzien van een magnetron en koelkast met vriesvak. Er is een badkamer met bad en 2 slaapkamers met heerlijke bedden die bij aankomst al zijn opgemaakt.

Verder heeft het appartement een airco, gratis wifi en een flatscreen TV. Handdoeken dien je zelf mee te nemen of deze zijn los bij te boeken. Ook ligt er bij aankomst een welkomstpakketje klaar met onder andere koffie en thee.

De kinderkamer van appartement Peru

In de zomer zie je vanuit het appartement de alpaca's met hun veulentjes in de wei lopen.

Appartement Peru is tegen meerprijs bij te boeken tijdens het kids weekend arrangement. Officieel logeer je tijdens dit arrangement in appartement Chile.

Dit appartement is iets kleiner qua oppervlakte en heeft een douche ipv een bad. Verder biedt het appartement dezelfde knusse sfeer, fijne bedden en mooi uitzicht over de weides.

Zelf koken of uit eten

De keuken van appartement Peru

Het verblijf is op basis van logies, je kan in het appartement zelf de maaltijden verzorgen en nuttigen. De dichtstbijzijnde supermarkt ligt op ongeveer 1.5 km afstand.

Ook zijn er diverse eetgelegenheden in de omgeving.

In de skybox tegenover het appartement is er de mogelijkheid om voor een klein bedrag iets fris, een speciaal biertje, wijntje of iets lekkers te kopen.

Daggasten zijn van harte welkom

De Alpacaboerderij

Ben je op vakantie in de buurt en wil je De Alpacaboerderij bezoeken zonder er te logeren? Ook dat is mogelijk.

Van april t/m oktober is De Alpacaboerderij van dinsdag t/m zondag geopend. Op maandag is De Alpacaboerderij gesloten. In de zomer kan je langskomen om de veulentjes te bewonderen, de eerste veulentjes worden zo rond medio juni verwacht.

In de winter, van november t/m maart is De Alpacaboerderij op zaterdagmiddag geopend van 13 tot 17 uur.

Volwassenen betalen 3 euro entree, kinderen t/m 2 jaar zijn gratis en kinderen van 3 t/m 13 jaar betalen 2 euro.

Tijdens dit bezoek kan je op eigen houtje de boerderij verkennen en kennis maken met de alpaca’s. Bij de ingang in de shop zijn brokjes verkrijgbaar die je mag voeren aan de alpaca’s. Ook kun je in de shop terecht voor producten die gemaakt zijn van alpacawol, of gerelateerd zijn aan de alpaca.

Op stap in de omgeving

In de omgeving zijn leuke speeltuinen

Tijdens een verblijf aan De alpacaboerderij is er natuurlijk ook genoeg tijd om de omgeving te ontdekken.

Vanuit Kaulille starten diverse wandel- en fietsroutes. Kaulille is gelegen in grenspark Kempen-Broek, een afwisselend landschap waar veel te zien en te beleven valt.
Er zijn onder andere speciale kinderroutes uitgestippeld.

Op zo'n 3 autominuten vanaf De Alpacaboerderij ligt speeltuin De Bosuil. Een grote speeltuin, met een apart peutergedeelte, dat gratis toegankelijk is.

Iets verder, zo'n 12 autominuten, ligt recreatiedomein Scoutsrally Neerpelt. Ook daar vind je weer een grote speeltuin. Met heel veel glijbanen en speeltoestellen die opgaan in de natuurlijke omgeving.

Bij ons was deze speeltuin favoriet vanwege de ruimtelijke opzet, de natuurlijke materialen en de bosrijke omgeving. Onze kinderen vonden de lange, steile en supersnelle glijbaan helemaal het einde.

De speeltuin heeft ook een mini kinderboerderij en er is de mogelijkheid tot iets te eten in het restaurant en te midgetgolfen. Ook deze speeltuin is gratis toegankelijk.

Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)